ŁAZANKI ZE SZPINAKIEM przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

ŁAZANKI ZE SZPINAKIEM

Autor: Islander85

ratingratingratingratingrating

2

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

7 sztuk

4 sztuki

4 sztuki

2 szczypty

2 szczypty

2 szczypty

2 łyżki

1 łyżka

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oliwę rozgrzałam na patelni, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko zrumieniłam, wrzuciłam szpinak i poszatkowaną bazylię, podlałam dwoma łyżkami wody. Dusiłam pod przykryciem ok 10 minut ( do rozmrożenia się szpinaku). Zdjełam pokrywkę dodałam śmietanę i serek topiony, dokładnie wymieszałam i znów przykryłam. Od czasu do czasu mieszając sprawdzałam czy serek topiony uzyskał jednolitą konsystencję (serek również zagęści szpinak).

Krok 2

Łazanki ugotowałam w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty suszonego rozmarynu. Odcedziłam i wymieszałam ze szpinakiem, chwilkę jeszcze potrzymałam na ogniu.

Krok 3

Podałam w towarzystwie warzyw gotowanych na parze: brukselki, fasolki szparagowej, brokuła,kalafiora i marchewki. Warzywa te ugotowałam dodając do pojemnika z wodą łyżeczkę soli czosnkowej, kilka listków bazylii i pieprzu ziołowego.

Islander85

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • ŁAZANKI ZE SZPINAKIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • ŁAZANKI ZE SZPINAKIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • ŁAZANKI ZE SZPINAKIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • ŁAZANKI ZE SZPINAKIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • ŁAZANKI ZE SZPINAKIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • ŁAZANKI ZE SZPINAKIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • ŁAZANKI ZE SZPINAKIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • ŁAZANKI ZE SZPINAKIEM - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne. Nie zwlekajcie – weźcie go na kulinarny warsztat, gdy tylko te przysmaki pojawią się na straganach.

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej