ŁAZANKI ZE SZPINAKIEM przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

ŁAZANKI ZE SZPINAKIEM

Autor: Islander85

ratingratingratingratingrating

2

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

7 sztuk

4 sztuki

4 sztuki

2 szczypty

2 szczypty

2 szczypty

2 łyżki

1 łyżka

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oliwę rozgrzałam na patelni, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko zrumieniłam, wrzuciłam szpinak i poszatkowaną bazylię, podlałam dwoma łyżkami wody. Dusiłam pod przykryciem ok 10 minut ( do rozmrożenia się szpinaku). Zdjełam pokrywkę dodałam śmietanę i serek topiony, dokładnie wymieszałam i znów przykryłam. Od czasu do czasu mieszając sprawdzałam czy serek topiony uzyskał jednolitą konsystencję (serek również zagęści szpinak).

Krok 2

Łazanki ugotowałam w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty suszonego rozmarynu. Odcedziłam i wymieszałam ze szpinakiem, chwilkę jeszcze potrzymałam na ogniu.

Krok 3

Podałam w towarzystwie warzyw gotowanych na parze: brukselki, fasolki szparagowej, brokuła,kalafiora i marchewki. Warzywa te ugotowałam dodając do pojemnika z wodą łyżeczkę soli czosnkowej, kilka listków bazylii i pieprzu ziołowego.

Islander85

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • ŁAZANKI ZE SZPINAKIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • ŁAZANKI ZE SZPINAKIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • ŁAZANKI ZE SZPINAKIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • ŁAZANKI ZE SZPINAKIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • ŁAZANKI ZE SZPINAKIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • ŁAZANKI ZE SZPINAKIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • ŁAZANKI ZE SZPINAKIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • ŁAZANKI ZE SZPINAKIEM - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej