ŁAZANKI ZE SZPINAKIEM przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

ŁAZANKI ZE SZPINAKIEM

Autor: Islander85

ratingratingratingratingrating

2

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szczypty

2 szczypty

2 szczypty

1 łyżka

4 sztuki

2 łyżki

7 sztuk

1 łyżka

1.5 szklanki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oliwę rozgrzałam na patelni, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko zrumieniłam, wrzuciłam szpinak i poszatkowaną bazylię, podlałam dwoma łyżkami wody. Dusiłam pod przykryciem ok 10 minut ( do rozmrożenia się szpinaku). Zdjełam pokrywkę dodałam śmietanę i serek topiony, dokładnie wymieszałam i znów przykryłam. Od czasu do czasu mieszając sprawdzałam czy serek topiony uzyskał jednolitą konsystencję (serek również zagęści szpinak).

Krok 2

Łazanki ugotowałam w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty suszonego rozmarynu. Odcedziłam i wymieszałam ze szpinakiem, chwilkę jeszcze potrzymałam na ogniu.

Krok 3

Podałam w towarzystwie warzyw gotowanych na parze: brukselki, fasolki szparagowej, brokuła,kalafiora i marchewki. Warzywa te ugotowałam dodając do pojemnika z wodą łyżeczkę soli czosnkowej, kilka listków bazylii i pieprzu ziołowego.

Islander85

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • ŁAZANKI ZE SZPINAKIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • ŁAZANKI ZE SZPINAKIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • ŁAZANKI ZE SZPINAKIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • ŁAZANKI ZE SZPINAKIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • ŁAZANKI ZE SZPINAKIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • ŁAZANKI ZE SZPINAKIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • ŁAZANKI ZE SZPINAKIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • ŁAZANKI ZE SZPINAKIEM - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej