ŁAZANKI ZE SZPINAKIEM przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

ŁAZANKI ZE SZPINAKIEM

Autor: Islander85

ratingratingratingratingrating

2

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

7 sztuk

4 sztuki

4 sztuki

2 szczypty

2 szczypty

2 szczypty

2 łyżki

1 łyżka

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oliwę rozgrzałam na patelni, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko zrumieniłam, wrzuciłam szpinak i poszatkowaną bazylię, podlałam dwoma łyżkami wody. Dusiłam pod przykryciem ok 10 minut ( do rozmrożenia się szpinaku). Zdjełam pokrywkę dodałam śmietanę i serek topiony, dokładnie wymieszałam i znów przykryłam. Od czasu do czasu mieszając sprawdzałam czy serek topiony uzyskał jednolitą konsystencję (serek również zagęści szpinak).

Krok 2

Łazanki ugotowałam w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty suszonego rozmarynu. Odcedziłam i wymieszałam ze szpinakiem, chwilkę jeszcze potrzymałam na ogniu.

Krok 3

Podałam w towarzystwie warzyw gotowanych na parze: brukselki, fasolki szparagowej, brokuła,kalafiora i marchewki. Warzywa te ugotowałam dodając do pojemnika z wodą łyżeczkę soli czosnkowej, kilka listków bazylii i pieprzu ziołowego.

Islander85

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • ŁAZANKI ZE SZPINAKIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • ŁAZANKI ZE SZPINAKIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • ŁAZANKI ZE SZPINAKIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • ŁAZANKI ZE SZPINAKIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • ŁAZANKI ZE SZPINAKIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • ŁAZANKI ZE SZPINAKIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • ŁAZANKI ZE SZPINAKIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • ŁAZANKI ZE SZPINAKIEM - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej