Łazanki

Autor: Karolina Karolina

ratingratingratingratingrating

3

63 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

114 osób wydrukowało

Pobierz pdf

58 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

0.5 kilograma

1 opakowanie

3 sztuki

0.5 pęczka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę białą siekamy,gotujemy w osolonej wodzie 20 min od zagotowania,gdy już będzie ugotowna odciskamy wodę

Krok 2

mięso przysmażamy na oleju

Krok 3

makaron gotujemu w osolonej wodzie z dodatkiem oleju

Krok 4

cebule siekamy,smażymy na oleju

Krok 5

marchewke kroimy w drobne kawałki,przysmażamy na oleju

Krok 6

wszystkie składniki łączymy,doprawiamy natką pietruszki,solą,pieprzem,papryką ostrą,vegetą,

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łazanki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łazanki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łazanki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łazanki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łazanki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łazanki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łazanki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ŁazankiŁazanki

Łazanki to makaron o charakterystycznym kształcie małych, cienkich kwadratów. Gotuje się je w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, a następnie dodaje do kapusty i mięsa. Legenda głosi, że łazanki przywędrowały do Polski razem z królową Boną, która przywiozła ten przepis z Włoch. Zasmakowały Polakom i szybko zyskały popularność, która nieprzerwanie trwa do dziś. Obecnie łazanki przyrządza się na różne sposoby – z mięsem wieprzowym, wołowym lub z kurczakiem, a także w wersji wegetariańskiej. Dobrym dodatkiem do nich jest odrobina ugotowanej marchewki i cebula. Przyprawy, które warto dodać to pieprz i słodka papryka - kontrastujące ze sobą i nadające potrawie wyrazisty smak. Podawaj na gorąco w głębokich talerzach. Możesz też udekorować danie świeżo posiekaną pietruszką lub listkami bazylii, ale nie jest to konieczne.