Łazanki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łazanki

Autor: Karolina Karolina

ratingratingratingratingrating

3

63 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

128 osób wydrukowało

Pobierz pdf

78 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

0.5 kilograma

1 opakowanie

3 sztuki

0.5 pęczka

1 sztuka

1 szczypta

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę białą siekamy,gotujemy w osolonej wodzie 20 min od zagotowania,gdy już będzie ugotowna odciskamy wodę

Krok 2

mięso przysmażamy na oleju

Krok 3

makaron gotujemu w osolonej wodzie z dodatkiem oleju

Krok 4

cebule siekamy,smażymy na oleju

Krok 5

marchewke kroimy w drobne kawałki,przysmażamy na oleju

Krok 6

wszystkie składniki łączymy,doprawiamy natką pietruszki,solą,pieprzem,papryką ostrą,vegetą,

Karolina Karolina

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łazanki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łazanki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łazanki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łazanki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łazanki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łazanki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łazanki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łazanki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ŁazankiŁazanki

Łazanki to makaron o charakterystycznym kształcie małych, cienkich kwadratów. Gotuje się je w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, a następnie dodaje do kapusty i mięsa. Legenda głosi, że łazanki przywędrowały do Polski razem z królową Boną, która przywiozła ten przepis z Włoch. Zasmakowały Polakom i szybko zyskały popularność, która nieprzerwanie trwa do dziś. Obecnie łazanki przyrządza się na różne sposoby – z mięsem wieprzowym, wołowym lub z kurczakiem, a także w wersji wegetariańskiej. Dobrym dodatkiem do nich jest odrobina ugotowanej marchewki i cebula. Przyprawy, które warto dodać to pieprz i słodka papryka - kontrastujące ze sobą i nadające potrawie wyrazisty smak. Podawaj na gorąco w głębokich talerzach. Możesz też udekorować danie świeżo posiekaną pietruszką lub listkami bazylii, ale nie jest to konieczne.