Łazanki z kapustą kiszoną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łazanki z kapustą kiszoną

Autor: Koper

ratingratingratingratingrating

3

109 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 sztuka

1 szczypta

1 kilogram

1 łyżeczka

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesianą mąkę mieszamy ze szczyptą soli, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Jak ciasto będzie już jednolite dzielimy je na porcje. Wałkujemy na cienkie placki (podsypując mąką) i tniemy na nieduże kwadraciki. Tak przygotowane łazanki gotujemy przez parę minut we wrzątku z rozpuszczoną kostką Rosołu z kury Knorr.

Krok 2

Próbujemy kiszoną kapustę, jeżeli jest bardzo kwaśna możemy ją wypłukać w wodzie. Następnie kapustę siekamy i podsmażamy przez 5 minut na patelni z rozgrzanym olejem. Wlewamy wodę i gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu aż woda całkowicie wyparuje. Potem smażymy jeszcze 5 minut, doprawiając kminkiem, solą i pieprzem do smaku.

Krok 3

Ugotowany, odcedzony makaron mieszamy z kapustą, podgrzewamy przez chwilę i podajemy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łazanki z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łazanki z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łazanki z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łazanki z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łazanki z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łazanki z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łazanki z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łazanki z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łazanki z kapustą kiszonąŁazanki z kapustą kiszoną

Łazanki to proste w przyrządzeniu i popularne polskie danie. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować tę potrawę z kapustą kiszoną oraz domowym makaronem. Z powodzeniem podasz je na obiad lub kolację. Do zrobienia makaronu będziesz potrzebować mąki pszennej oraz jajek, z których zagnieciesz ciasto. Gdy będzie już miało odpowiednią konsystencję, rozwałkuj je i wycinaj ostrym nożem nieduże kwadraciki. Gotuj je w wodzie przez kilka minut. Nadzienie do łazanek składa się z kiszonej kapusty, podsmażonej na oleju roślinnym, doprawionej świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz kminkiem, który doskonale podkreśli smak farszu. Jeśli chcesz nieco urozmaicić to danie, dodaj do kapusty także garść suszonych grzybów, np. prawdziwków. Dzięki temu będzie miało intensywny grzybowy zapach i intensywniejszy smak. Ugotowany makaron wymieszaj z podsmażoną kapustą i podgrzej. Danie serwuj na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu, udekorowane np. drobno posiekaną natką pietruszki. Skorzystaj z tego przepisu na łazanki z kiszoną kapustą.