
Składniki
1 szklanka
1 sztuka
1 szczypta
1 kilogram
1 łyżeczka
1 szklanka
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przesianą mąkę mieszamy ze szczyptą soli, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Jak ciasto będzie już jednolite dzielimy je na porcje. Wałkujemy na cienkie placki (podsypując mąką) i tniemy na nieduże kwadraciki. Tak przygotowane łazanki gotujemy przez parę minut we wrzątku z rozpuszczoną kostką Rosołu z kury Knorr.
Krok 2
Próbujemy kiszoną kapustę, jeżeli jest bardzo kwaśna możemy ją wypłukać w wodzie. Następnie kapustę siekamy i podsmażamy przez 5 minut na patelni z rozgrzanym olejem. Wlewamy wodę i gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu aż woda całkowicie wyparuje. Potem smażymy jeszcze 5 minut, doprawiając kminkiem, solą i pieprzem do smaku.
Krok 3
Ugotowany, odcedzony makaron mieszamy z kapustą, podgrzewamy przez chwilę i podajemy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łazanki z kapustą kiszoną
Łazanki to proste w przyrządzeniu i popularne polskie danie. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować tę potrawę z kapustą kiszoną oraz domowym makaronem. Z powodzeniem podasz je na obiad lub kolację. Do zrobienia makaronu będziesz potrzebować mąki pszennej oraz jajek, z których zagnieciesz ciasto. Gdy będzie już miało odpowiednią konsystencję, rozwałkuj je i wycinaj ostrym nożem nieduże kwadraciki. Gotuj je w wodzie przez kilka minut. Nadzienie do łazanek składa się z kiszonej kapusty, podsmażonej na oleju roślinnym, doprawionej świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz kminkiem, który doskonale podkreśli smak farszu. Jeśli chcesz nieco urozmaicić to danie, dodaj do kapusty także garść suszonych grzybów, np. prawdziwków. Dzięki temu będzie miało intensywny grzybowy zapach i intensywniejszy smak. Ugotowany makaron wymieszaj z podsmażoną kapustą i podgrzej. Danie serwuj na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu, udekorowane np. drobno posiekaną natką pietruszki. Skorzystaj z tego przepisu na łazanki z kiszoną kapustą.