Łazanki z kapustą kiszoną

Autor: Koper Koper

ratingratingratingratingrating

2

61 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

1 szczypta

1 łyżeczka

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

1 kilogram

1 szklanka

2 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesianą mąkę mieszamy ze szczyptą soli, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Jak ciasto będzie już jednolite dzielimy je na porcje. Wałkujemy na cienkie placki (podsypując mąką) i tniemy na nieduże kwadraciki. Tak przygotowane łazanki gotujemy przez parę minut we wrzątku z rozpuszczoną kostką Rosołu z kury Knorr.

Krok 2

Próbujemy kiszoną kapustę, jeżeli jest bardzo kwaśna możemy ją wypłukać w wodzie. Następnie kapustę siekamy i podsmażamy przez 5 minut na patelni z rozgrzanym olejem. Wlewamy wodę i gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu aż woda całkowicie wyparuje. Potem smażymy jeszcze 5 minut, doprawiając kminkiem, solą i pieprzem do smaku.

Krok 3

Ugotowany, odcedzony makaron mieszamy z kapustą, podgrzewamy przez chwilę i podajemy.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łazanki z kapustą kiszonąŁazanki z kapustą kiszoną

Łazanki to proste w przyrządzeniu i popularne polskie danie. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować tę potrawę z kapustą kiszoną oraz domowym makaronem. Z powodzeniem podasz je na obiad lub kolację. Do zrobienia makaronu będziesz potrzebować mąki pszennej oraz jajek, z których zagnieciesz ciasto. Gdy będzie już miało odpowiednią konsystencję, rozwałkuj je i wycinaj ostrym nożem nieduże kwadraciki. Gotuj je w wodzie przez kilka minut. Nadzienie do łazanek składa się z kiszonej kapusty, podsmażonej na oleju roślinnym, doprawionej świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz kminkiem, który doskonale podkreśli smak farszu. Jeśli chcesz nieco urozmaicić to danie, dodaj do kapusty także garść suszonych grzybów, np. prawdziwków. Dzięki temu będzie miało intensywny grzybowy zapach i intensywniejszy smak. Ugotowany makaron wymieszaj z podsmażoną kapustą i podgrzej. Danie serwuj na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu, udekorowane np. drobno posiekaną natką pietruszki. Skorzystaj z tego przepisu na łazanki z kiszoną kapustą.