
Składniki
1 szklanka
1 sztuka
1 szczypta
1 kilogram
1 łyżeczka
1 szklanka
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przesianą mąkę mieszamy ze szczyptą soli, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Jak ciasto będzie już jednolite dzielimy je na porcje. Wałkujemy na cienkie placki (podsypując mąką) i tniemy na nieduże kwadraciki. Tak przygotowane łazanki gotujemy przez parę minut we wrzątku z rozpuszczoną kostką Rosołu z kury Knorr.
Krok 2
Próbujemy kiszoną kapustę, jeżeli jest bardzo kwaśna możemy ją wypłukać w wodzie. Następnie kapustę siekamy i podsmażamy przez 5 minut na patelni z rozgrzanym olejem. Wlewamy wodę i gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu aż woda całkowicie wyparuje. Potem smażymy jeszcze 5 minut, doprawiając kminkiem, solą i pieprzem do smaku.
Krok 3
Ugotowany, odcedzony makaron mieszamy z kapustą, podgrzewamy przez chwilę i podajemy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łazanki z kapustą kiszoną
Łazanki to proste w przyrządzeniu i popularne polskie danie. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować tę potrawę z kapustą kiszoną oraz domowym makaronem. Z powodzeniem podasz je na obiad lub kolację. Do zrobienia makaronu będziesz potrzebować mąki pszennej oraz jajek, z których zagnieciesz ciasto. Gdy będzie już miało odpowiednią konsystencję, rozwałkuj je i wycinaj ostrym nożem nieduże kwadraciki. Gotuj je w wodzie przez kilka minut. Nadzienie do łazanek składa się z kiszonej kapusty, podsmażonej na oleju roślinnym, doprawionej świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz kminkiem, który doskonale podkreśli smak farszu. Jeśli chcesz nieco urozmaicić to danie, dodaj do kapusty także garść suszonych grzybów, np. prawdziwków. Dzięki temu będzie miało intensywny grzybowy zapach i intensywniejszy smak. Ugotowany makaron wymieszaj z podsmażoną kapustą i podgrzej. Danie serwuj na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu, udekorowane np. drobno posiekaną natką pietruszki. Skorzystaj z tego przepisu na łazanki z kiszoną kapustą.