
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
150 gramów
400 gramów
4 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj i pokrój białą kapustę na kawałki podobne do łazanek. Dodaj kapustę do garnka, zalej zimną wodą, tak by pokryła całą kapustę. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj, aż kapusta będzie miękka.
Krok 2
Ugotuj łazanki al dente. Można lekko posolić wodę.
Krok 3
W głębokim rondelku rozgrzej olej, następnie dodaj posiekaną paprykę i cebulę. Jak tylko warzywa będą miękkie dodaj pokrojoną kiełbasę i boczek.
Krok 4
Kapustę (bez wody) i makaron (odcedzony) wrzuć do rondelka. Całość mieszaj i dopraw pieprzem i solą. Na samym końcu dodaj przecier pomidorowy i wszystko wymieszać.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej