Łazanki po chłopsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łazanki po chłopsku

Autor: Kamil Świdziński

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

400 gramów

4 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i pokrój białą kapustę na kawałki podobne do łazanek. Dodaj kapustę do garnka, zalej zimną wodą, tak by pokryła całą kapustę. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj, aż kapusta będzie miękka.

Krok 2

Ugotuj łazanki al dente. Można lekko posolić wodę.

Krok 3

W głębokim rondelku rozgrzej olej, następnie dodaj posiekaną paprykę i cebulę. Jak tylko warzywa będą miękkie dodaj pokrojoną kiełbasę i boczek.

Krok 4

Kapustę (bez wody) i makaron (odcedzony) wrzuć do rondelka. Całość mieszaj i dopraw pieprzem i solą. Na samym końcu dodaj przecier pomidorowy i wszystko wymieszać.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łazanki po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łazanki po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łazanki po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łazanki po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łazanki po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łazanki po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łazanki po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łazanki po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Murzynek
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej