
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
150 gramów
400 gramów
4 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj i pokrój białą kapustę na kawałki podobne do łazanek. Dodaj kapustę do garnka, zalej zimną wodą, tak by pokryła całą kapustę. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj, aż kapusta będzie miękka.
Krok 2
Ugotuj łazanki al dente. Można lekko posolić wodę.
Krok 3
W głębokim rondelku rozgrzej olej, następnie dodaj posiekaną paprykę i cebulę. Jak tylko warzywa będą miękkie dodaj pokrojoną kiełbasę i boczek.
Krok 4
Kapustę (bez wody) i makaron (odcedzony) wrzuć do rondelka. Całość mieszaj i dopraw pieprzem i solą. Na samym końcu dodaj przecier pomidorowy i wszystko wymieszać.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej