Łazanki z kapustą i kurkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łazanki z kapustą i kurkami

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

20 dekagramów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

4 łyżki

3 łyżki

25 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę kiszoną sprawdzić na kwaśność. Jeśli trzeba - lekko wypłukać. Zalać wodą tak by ją przykryła i gotować 30 minut.

Krok 2

W tym czasie umyć i osuszyć kurki. Pokroić tak by nie były za duże . Usmażyć na maśle z łyżka oleju na rumiano - dorzucić pokrojoną drobno cebulę i dosmażyć na złoto ( ja smażę 15 minut - dodaje cebulę i jak jest złota potem podlewam kilkoma łyżkami wody i duszę aż płyn odparuje ).

Krok 3

Odcedzić kapustę zostawiając trochę płynu ( ok. 1/3 szklanki

Krok 4

Wymieszać kapustę z kurkami i cebulą. Dodać rozkruszoną mini kostkę Cebulka i kostkę grzybową , olej i dusić na małym gazie mieszając.

Krok 5

Nastawić wodę na makaron - wrzucić kostkę Rosołu z kury Knorr. Zagotować. Na wrzącą wrzucać łazanki. Ugotować do miękkości. Odcedzić. Dodać do kapusty.

Krok 6

Doprawić do smaku solą , pieprzem i szczyptą cukru.

Krok 7

Odstawić na 30 minut , a potem ponownie podgrzać.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łazanki z kapustą i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łazanki z kapustą i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łazanki z kapustą i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łazanki z kapustą i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łazanki z kapustą i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łazanki z kapustą i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łazanki z kapustą i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łazanki z kapustą i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łazanki z kapustą i kurkami Łazanki z kapustą i kurkami

Jeśli chcesz przygotować smaczny obiad lub kolację, wypróbuj przepis na aromatyczne łazanki z kapustą i kurkami. Aby je przyrządzić, potrzebujesz przede wszystkim: kapusty kiszonej, cebuli, świeżych kurek, makaronu łazanki, bulionu grzybowego (z powodzeniem sprawdzi się także kostka grzybowa) oraz przypraw. Pamiętaj, aby kapustę opłukać pod bieżącą, chłodną wodą przed włożeniem do garnka – w ten sposób sprawisz, że nie będzie zbyt kwaśna. Choć proponowane danie jest bezmięsne, jeśli chcesz, użyj także podsmażonej i pokrojonej w kostkę kiełbasy lub wędzonego boczku. Wymieszane składniki posyp czarnym pieprzem i szczyptą cukru (dodatkowo możesz użyć sosu sojowego). Potrawę serwuj na gorąco, w głębokim talerzu lub misce. Pamiętaj, że danie z powodzeniem nadaje się do mrożenia, a podgrzane smakuje równie dobrze, a może nawet lepiej niż świeżo przygotowane. Na wierzchu ułóż świeże pomidory pokrojone w ćwiartki, posyp posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem. Życzymy smacznego!