Łazanki z kapustą i kurkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łazanki z kapustą i kurkami

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

20 dekagramów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

4 łyżki

3 łyżki

25 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę kiszoną sprawdzić na kwaśność. Jeśli trzeba - lekko wypłukać. Zalać wodą tak by ją przykryła i gotować 30 minut.

Krok 2

W tym czasie umyć i osuszyć kurki. Pokroić tak by nie były za duże . Usmażyć na maśle z łyżka oleju na rumiano - dorzucić pokrojoną drobno cebulę i dosmażyć na złoto ( ja smażę 15 minut - dodaje cebulę i jak jest złota potem podlewam kilkoma łyżkami wody i duszę aż płyn odparuje ).

Krok 3

Odcedzić kapustę zostawiając trochę płynu ( ok. 1/3 szklanki

Krok 4

Wymieszać kapustę z kurkami i cebulą. Dodać rozkruszoną mini kostkę Cebulka i kostkę grzybową , olej i dusić na małym gazie mieszając.

Krok 5

Nastawić wodę na makaron - wrzucić kostkę Rosołu z kury Knorr. Zagotować. Na wrzącą wrzucać łazanki. Ugotować do miękkości. Odcedzić. Dodać do kapusty.

Krok 6

Doprawić do smaku solą , pieprzem i szczyptą cukru.

Krok 7

Odstawić na 30 minut , a potem ponownie podgrzać.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łazanki z kapustą i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łazanki z kapustą i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łazanki z kapustą i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łazanki z kapustą i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łazanki z kapustą i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łazanki z kapustą i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łazanki z kapustą i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łazanki z kapustą i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łazanki z kapustą i kurkami Łazanki z kapustą i kurkami

Jeśli chcesz przygotować smaczny obiad lub kolację, wypróbuj przepis na aromatyczne łazanki z kapustą i kurkami. Aby je przyrządzić, potrzebujesz przede wszystkim: kapusty kiszonej, cebuli, świeżych kurek, makaronu łazanki, bulionu grzybowego (z powodzeniem sprawdzi się także kostka grzybowa) oraz przypraw. Pamiętaj, aby kapustę opłukać pod bieżącą, chłodną wodą przed włożeniem do garnka – w ten sposób sprawisz, że nie będzie zbyt kwaśna. Choć proponowane danie jest bezmięsne, jeśli chcesz, użyj także podsmażonej i pokrojonej w kostkę kiełbasy lub wędzonego boczku. Wymieszane składniki posyp czarnym pieprzem i szczyptą cukru (dodatkowo możesz użyć sosu sojowego). Potrawę serwuj na gorąco, w głębokim talerzu lub misce. Pamiętaj, że danie z powodzeniem nadaje się do mrożenia, a podgrzane smakuje równie dobrze, a może nawet lepiej niż świeżo przygotowane. Na wierzchu ułóż świeże pomidory pokrojone w ćwiartki, posyp posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem. Życzymy smacznego!