Składniki
0.5 kilograma
20 dekagramów
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
4 łyżki
3 łyżki
25 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę kiszoną sprawdzić na kwaśność. Jeśli trzeba - lekko wypłukać. Zalać wodą tak by ją przykryła i gotować 30 minut.
Krok 2
W tym czasie umyć i osuszyć kurki. Pokroić tak by nie były za duże . Usmażyć na maśle z łyżka oleju na rumiano - dorzucić pokrojoną drobno cebulę i dosmażyć na złoto ( ja smażę 15 minut - dodaje cebulę i jak jest złota potem podlewam kilkoma łyżkami wody i duszę aż płyn odparuje ).
Krok 3
Odcedzić kapustę zostawiając trochę płynu ( ok. 1/3 szklanki
Krok 4
Wymieszać kapustę z kurkami i cebulą. Dodać rozkruszoną mini kostkę Cebulka i kostkę grzybową , olej i dusić na małym gazie mieszając.
Krok 5
Nastawić wodę na makaron - wrzucić kostkę Rosołu z kury Knorr. Zagotować. Na wrzącą wrzucać łazanki. Ugotować do miękkości. Odcedzić. Dodać do kapusty.
Krok 6
Doprawić do smaku solą , pieprzem i szczyptą cukru.
Krok 7
Odstawić na 30 minut , a potem ponownie podgrzać.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łazanki z kapustą i kurkami
Jeśli chcesz przygotować smaczny obiad lub kolację, wypróbuj przepis na aromatyczne łazanki z kapustą i kurkami. Aby je przyrządzić, potrzebujesz przede wszystkim: kapusty kiszonej, cebuli, świeżych kurek, makaronu łazanki, bulionu grzybowego (z powodzeniem sprawdzi się także kostka grzybowa) oraz przypraw. Pamiętaj, aby kapustę opłukać pod bieżącą, chłodną wodą przed włożeniem do garnka – w ten sposób sprawisz, że nie będzie zbyt kwaśna. Choć proponowane danie jest bezmięsne, jeśli chcesz, użyj także podsmażonej i pokrojonej w kostkę kiełbasy lub wędzonego boczku. Wymieszane składniki posyp czarnym pieprzem i szczyptą cukru (dodatkowo możesz użyć sosu sojowego). Potrawę serwuj na gorąco, w głębokim talerzu lub misce. Pamiętaj, że danie z powodzeniem nadaje się do mrożenia, a podgrzane smakuje równie dobrze, a może nawet lepiej niż świeżo przygotowane. Na wierzchu ułóż świeże pomidory pokrojone w ćwiartki, posyp posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem. Życzymy smacznego!