Łazanki z makiem, miodem, orzechami i rodzynkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łazanki z makiem, miodem, orzechami i rodzynkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

5 dekagramów

3 łyżki

1 szklanka

2 łyżki

30 dekagramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mak sparz wrzącą wodą, osącz, ostudź i zmiel.

Krok 2

Dodaj miód, łyżeczkę posiekanej skórki pomarańczowej, rodzynki i posiekane orzechy, wymieszaj i włóż na 120 minut do lodówki.

Krok 3

Łazanki ugotuj w osolonym wrzątku, ostudź. Dodaj masę makową, wymieszaj i udekoruj bakaliami.

pasibrzuch

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łazanki z makiem, miodem, orzechami i rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łazanki z makiem, miodem, orzechami i rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łazanki z makiem, miodem, orzechami i rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łazanki z makiem, miodem, orzechami i rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łazanki z makiem, miodem, orzechami i rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łazanki z makiem, miodem, orzechami i rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łazanki z makiem, miodem, orzechami i rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łazanki z makiem, miodem, orzechami i rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Andrzejkowe kanapeczki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej