
Składniki
16 sztuk
1 opakowanie
2 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
2 łyżki
1 pęczek
3 łyżki
3 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pałki kurczaka ponacinaj nożem w kilku miejscach aż do kości. Orzechy drobno posiekaj lub rozgnieć na desce.

Krok 2
Z limonki zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Posiekaj drobno trawę cytrynową oraz kolendrę.

Krok 3
Trawę cytrynową, Czerwone Curry Knorr, liście limonki oraz cukier zagotuj w 100 ml wody. Całość gotuj 2 minuty. Napar pozostaw do wystudzenia, a następnie przecedź przez sito.

Krok 4
Napar połącz z sosami rybnym i sojowym, sokiem i skórką z limonki, olejem, kolendrą oraz ketchupem. Marynatę podziel na dwie części. W jednej umieść kurczaka, drugą odstaw na bok w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin.

Krok 5
Po tym czasie pałki wyłożone na tackach grilluj pod przykryciem na średnio rozgrzanym grillu przez ok. 30–40 minut. Przewracaj je co jakiś czas. Zaraz po upieczeniu przełóż je do odłożonej uprzednio marynaty, a następnie obtocz w pokruszonych orzechach.


Dobra rada:
Do kurczaka możesz dodać jedno małe chili - potrawa będzie ostrzejsza.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Limonkowy kurczak z grilla po tajsku
Myślisz, że potrawy z grilla nie mogą Cię niczym zaskoczyć i na spotkanie z przyjaciółmi od zawsze zabierasz jedynie kiełbasę i skrzydełka? Zostaw klasykę i postaw na coś oryginalnego! Limonkowy kurczak z grilla po tajsku sprawi, że zwykłe spotkanie przy grillu albo domowy obiad, staną się okazją do kulinarnych zachwytów. Wszystko za sprawą niebanalnych dodatków.
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy mają w planach weekendowe grillowanie. Warto zaskoczyć uczestników czymś orientalnym!
Na jaką okazję?
Gdy urządzasz grilla, postaw na dania spoza tradycyjnego zestawu grillowego. Limonkowy kurczak po tajsku na polskim grillu? Pewnie, że tak!
Czy wiesz, że?
Kaffir to tajska limonka, której liści używa się do przyprawiania zup i curry. Dzięki nim potrawa nabiera limonkowego smaku oraz aromatu.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubisz pikantne nuty, dodaj do marynaty papryczkę chili. Wyostrzy smak dania!


































