
Składniki
16 sztuk
1 opakowanie
2 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
2 łyżki
1 pęczek
3 łyżki
3 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pałki kurczaka ponacinaj nożem w kilku miejscach aż do kości. Orzechy drobno posiekaj lub rozgnieć na desce.

Krok 2
Z limonki zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Posiekaj drobno trawę cytrynową oraz kolendrę.

Krok 3
Trawę cytrynową, Czerwone Curry Knorr, liście limonki oraz cukier zagotuj w 100 ml wody. Całość gotuj 2 minuty. Napar pozostaw do wystudzenia, a następnie przecedź przez sito.

Krok 4
Napar połącz z sosami rybnym i sojowym, sokiem i skórką z limonki, olejem, kolendrą oraz ketchupem. Marynatę podziel na dwie części. W jednej umieść kurczaka, drugą odstaw na bok w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin.

Krok 5
Po tym czasie pałki wyłożone na tackach grilluj pod przykryciem na średnio rozgrzanym grillu przez ok. 30–40 minut. Przewracaj je co jakiś czas. Zaraz po upieczeniu przełóż je do odłożonej uprzednio marynaty, a następnie obtocz w pokruszonych orzechach.


Dobra rada:
Do kurczaka możesz dodać jedno małe chili - potrawa będzie ostrzejsza.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Limonkowy kurczak z grilla po tajsku
Myślisz, że potrawy z grilla nie mogą Cię niczym zaskoczyć i na spotkanie z przyjaciółmi od zawsze zabierasz jedynie kiełbasę i skrzydełka? Zostaw klasykę i postaw na coś oryginalnego! Limonkowy kurczak z grilla po tajsku sprawi, że zwykłe spotkanie przy grillu albo domowy obiad, staną się okazją do kulinarnych zachwytów. Wszystko za sprawą niebanalnych dodatków.
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy mają w planach weekendowe grillowanie. Warto zaskoczyć uczestników czymś orientalnym!
Na jaką okazję?
Gdy urządzasz grilla, postaw na dania spoza tradycyjnego zestawu grillowego. Limonkowy kurczak po tajsku na polskim grillu? Pewnie, że tak!
Czy wiesz, że?
Kaffir to tajska limonka, której liści używa się do przyprawiania zup i curry. Dzięki nim potrawa nabiera limonkowego smaku oraz aromatu.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubisz pikantne nuty, dodaj do marynaty papryczkę chili. Wyostrzy smak dania!