Fuczki - bieszczadzkie placki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Fuczki - bieszczadzkie placki

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

56 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

170 gramów

0.5 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę odciśnij w na nadmiaru soku i drobno posiekaj.

Fuczki - bieszczadzkie placki - Krok 1

Krok 2

Mleko, jajko, mąkę i sól dokładnie wymieszaj w dużej misce.

Fuczki - bieszczadzkie placki - Krok 2

Krok 3

Dodaj kapustę, dopraw przyprawami i ponownie wymieszaj.

Fuczki - bieszczadzkie placki - Krok 3

Krok 4

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i nakładając łyżką uformuj z ciasta niewielkie placuszki.

Fuczki - bieszczadzkie placki - Krok 4

Krok 5

Smaż z każdej strony ok. 3 min aż będą rumiane.

Fuczki - bieszczadzkie placki - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Przy zakupie kapusty zwróć uwagę na jej kolor i zapach, biały kolor i brak wyczuwalnego zapachu octu gwarantuje dobrą jakość. 

1

Opinie o przepisie

  • A

    A , 04.06.2023

    Do takiej potrawy idealnie pasuje sos na bazie śmietany lub jogurtu.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fuczki - bieszczadzkie placki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fuczki - bieszczadzkie placki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fuczki - bieszczadzkie placki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fuczki - bieszczadzkie placki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fuczki - bieszczadzkie placki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fuczki - bieszczadzkie placki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fuczki - bieszczadzkie placki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fuczki - bieszczadzkie placki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej