
Składniki
800 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 opakowanie
100 mililitrów
200 gramów
2 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki i cebulę obieram i ścieram malakserem albo na tarce jarzynowej. Przekładam na sitko z gęstymi oczkami, żeby woda obciekła. Dobrze jest masę łyżką podusić, wtedy pozbędziemy się nadmiaru wody z ziemniaków.
Krok 2
Do masy ziemniaczanej dodaję mąkę pszenną, jajko, majeranek, sól, połowę opakowania Knorr Fix Kurczak w sosie kurkowym i mieszam łyżką. Patelnię z olejem rozgrzewam.
Krok 3
Łyżką nakładam ciasto na patelnię i smażę z dwóch stron, aż placki się zarumienią. Do miseczki wlewam 150 ml wody, dodaję 100 ml śmietany, połowę opakowania Knorr Fix Kurczak w sosie kurkowym i mieszam. Kurki myję i osuszam. W garnku przesmażam kurki na oleju, pod koniec wlewam sos kurkowy i zagotowuję. Placki podaję z sosem i natką pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Kurczak w sosie kurkowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej