
Składniki
800 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 opakowanie
100 mililitrów
200 gramów
2 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki i cebulę obieram i ścieram malakserem albo na tarce jarzynowej. Przekładam na sitko z gęstymi oczkami, żeby woda obciekła. Dobrze jest masę łyżką podusić, wtedy pozbędziemy się nadmiaru wody z ziemniaków.
Krok 2
Do masy ziemniaczanej dodaję mąkę pszenną, jajko, majeranek, sól, połowę opakowania Knorr Fix Kurczak w sosie kurkowym i mieszam łyżką. Patelnię z olejem rozgrzewam.
Krok 3
Łyżką nakładam ciasto na patelnię i smażę z dwóch stron, aż placki się zarumienią. Do miseczki wlewam 150 ml wody, dodaję 100 ml śmietany, połowę opakowania Knorr Fix Kurczak w sosie kurkowym i mieszam. Kurki myję i osuszam. W garnku przesmażam kurki na oleju, pod koniec wlewam sos kurkowy i zagotowuję. Placki podaję z sosem i natką pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Kurczak w sosie kurkowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej