Indyk po malezyjsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Indyk po malezyjsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
94 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

144 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

296 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 łyżki

400 gramów

1 pęczek

1 sztuka

3 łyżki

1 słoik

3 sztuki

4 łyżki

1 pęczek

2 opakowania

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w cienkie paseczki, oprósz sola i pieprzem, mięso odstaw do lodówki na kilka godzin. Posiekaj młodą cebulkę, chili, kolendrę. Pomidory i ananasa pokrój w kostkę.

Indyk po malezyjsku - Krok 1

Krok 2

Na suchej patelni upraż wiórki kokosa. Ryż ugotuj według zaleceń producenta.

Indyk po malezyjsku - Krok 2

Krok 3

Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż indyka, dodaj cebulkę (tylko biała część), curry i chili. Smaż te składniki chwilę aż zaczną przywierać do dna patelni.

Indyk po malezyjsku - Krok 3

Krok 4

Dodaj wtedy ananasa, pomidory, mleko kokosowe, wiórki. Wszystko razem gotuj około 20 minut aż gulasz zgęstnieje odparowując o połowę.

Indyk po malezyjsku - Krok 4

Krok 5

Dopraw go do smaku sokiem wyciśniętym z limonki, posiekaną kolendrą i pozostałą zieloną cebulką. Podawaj z ryżem.

Indyk po malezyjsku - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Ananasa można zastąpić na przykład brzoskwinią.

1

Opinie o przepisie

  • Małgorzata wojciechowska

    Małgorzata wojciechowska , 05.09.2018

    indyk super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyk po malezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyk po malezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyk po malezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyk po malezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyk po malezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyk po malezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyk po malezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indyk po malezyjsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Indyk po malezyjskuIndyk po malezyjsku

Czas na potrawę, której być może jeszcze nie znasz. Dziś pod lupę weźmiemy kuchnię malezyjską. Jej cechą charakterystyczną jest różnorodność. Co ją wyróżnia? Mnogość kolorów, smaków, egzotycznych produktów. Chcesz poczuć ten klimat? Sięgnij po przepis na indyka po malezyjsku i ciesz się całą gamą nowych smaków!

Dla kogo?

Dla miłośników mięsa i tych, którzy cenią sobie nieoczywiste połączenia smakowe.

Na jaką okazję?

Indyk po malezyjsku to świetna propozycja na obiad. Zaserwuj to danie swoim najbliższym. Z pewnością poproszą o dokładkę. To raj dla podniebienia!

Czy wiesz, że?

Kuchnia malezyjska łączy w sobie elementy kuchni malajskiej, chińskiej oraz hinduskiej. To prawdziwa eksplozja smaków!

Dla urozmaicenia:

Ananas możesz zastąpić na przykład brzoskwinią. Danie podawaj z makaronem azjatyckim.