
Składniki
400 gramów
2 łyżki
400 gramów
1 pęczek
1 sztuka
3 łyżki
1 słoik
3 sztuki
4 łyżki
1 pęczek
2 opakowania
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w cienkie paseczki, oprósz sola i pieprzem, mięso odstaw do lodówki na kilka godzin. Posiekaj młodą cebulkę, chili, kolendrę. Pomidory i ananasa pokrój w kostkę.

Krok 2
Na suchej patelni upraż wiórki kokosa. Ryż ugotuj według zaleceń producenta.

Krok 3
Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż indyka, dodaj cebulkę (tylko biała część), curry i chili. Smaż te składniki chwilę aż zaczną przywierać do dna patelni.

Krok 4
Dodaj wtedy ananasa, pomidory, mleko kokosowe, wiórki. Wszystko razem gotuj około 20 minut aż gulasz zgęstnieje odparowując o połowę.

Krok 5
Dopraw go do smaku sokiem wyciśniętym z limonki, posiekaną kolendrą i pozostałą zieloną cebulką. Podawaj z ryżem.


Dobra rada:
Ananasa można zastąpić na przykład brzoskwinią.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Indyk po malezyjsku
Czas na potrawę, której być może jeszcze nie znasz. Dziś pod lupę weźmiemy kuchnię malezyjską. Jej cechą charakterystyczną jest różnorodność. Co ją wyróżnia? Mnogość kolorów, smaków, egzotycznych produktów. Chcesz poczuć ten klimat? Sięgnij po przepis na indyka po malezyjsku i ciesz się całą gamą nowych smaków!
Dla kogo?
Dla miłośników mięsa i tych, którzy cenią sobie nieoczywiste połączenia smakowe.
Na jaką okazję?
Indyk po malezyjsku to świetna propozycja na obiad. Zaserwuj to danie swoim najbliższym. Z pewnością poproszą o dokładkę. To raj dla podniebienia!
Czy wiesz, że?
Kuchnia malezyjska łączy w sobie elementy kuchni malajskiej, chińskiej oraz hinduskiej. To prawdziwa eksplozja smaków!
Dla urozmaicenia:
Ananas możesz zastąpić na przykład brzoskwinią. Danie podawaj z makaronem azjatyckim.






























