Orzechy włoskie są polecane jako samodzielna, chrupiąca przekąska. Fantastycznie uzupełniają inne potrawy – ciasta, ciasteczka, torty, sałatki, surówki, wykwintne dania mięsne. Orzechy włoskie cechują się nie tylko oryginalnym wyglądem, ale przede wszystkim znakomitym smakiem. Oczywiście pod warunkiem, że zostaną właściwie potraktowane. Są produktem dość trwałym, choć mają swoje specyficzne wymagania. Na szczęście nietrudno będzie je spełnić. Jak przechowywać orzechy włoskie? Wbrew pozorom to wcale nie jest twardy orzech do zgryzienia!

Przechowywanie orzechów włoskich – co w tym trudnego?

Cieszą się dużym powodzeniem wśród smakoszy, a dodatkowo w łupinach wyglądają bardzo dekoracyjnie. Wydawać by się mogło, że ich naturalna osłona jest w zupełności wystarczającym sposobem na trwałe przechowywanie orzechów. Tymczasem należy pamiętać, że włoską odmianę cechuje dość wysoka zawartość tłuszczu, sięgająca ponad 80%. Składnik ten sprawia, że orzechy włoskie stosunkowo szybko ulegają jełczeniu, przez co tracą swoje najcenniejsze walory. Wyjaśniamy, jak temu przeciwdziałać.

Co zapewni orzechom trwałość?

Ważne jest, by orzechy włoskie były suche. Jeśli samodzielnie zajmujemy się zbiorami, warto umieścić je w koszu wiklinowym i umieścić w ciepłym, przewiewnym miejscu. Darujmy sobie drogę na skróty – wkładanie orzechów do piekarnika lub układanie na rozgrzanym kaloryferze może spowodować utratę smaku i właściwości odżywczych.

Z łupiną czy bez?

Najlepiej jest nie pozbawiać orzechów ich twardej, zewnętrznej osłony. To ona przede wszystkim chroni przed niepożądaną pleśnią lub nadmiernym wysychaniem. Wiele osób woli jednak mieć pod ręką orzechy włoskie, które w każdej chwili można spożytkować w kuchni lub szybko wrzucić na ząb. Jak przechowywać orzechy włoskie bez skorupek? - Należy zapewnić im chłodne i ciemne miejsce. - Dodatkowym zabezpieczeniem okazują się szczelne pojemniki – szklane lub plastikowe. Orzechy pozostawione luzem szybko staną się niezdatne do spożycia. - Włożenie ich do pojemnika (wystarczy najzwyklejszy słoik) dodatkowo ochroni orzechy przed przejmowaniem zapachów innych produktów spożywczych.

Chłodno, chłodniej, lodówka?

Czy istnieją kolejne patenty na to, jak przechowywać obrane orzechy włoskie, by służyły nam jak najlepiej? Gdy dysponujemy większymi zapasami i planujemy zadbać o świeżość orzechów przez co najmniej kilka miesięcy, powinniśmy wygospodarować dla nich miejsce w lodówce lub zamrażarce. To najpewniejszy sposób na ochronę przed pleśnią lub owadami, zwłaszcza molami spożywczymi. Rozmrażanie orzechów włoskich nie trwa długo, więc w kilkanaście minut będą gotowe do jedzenia.

Orzechowo, czyli pysznie!

Orzechów włoskich nie może zabraknąć w kruchym cieście z masą orzechową oraz w mazurku miodowo-orzechowym. Informacje na temat tego, jak przechowywać orzechy włoskie łupane będą bezcenne, ponieważ wypieki smakują wyśmienicie o każdej porze roku. Sama ich nazwa wskazuje na to, że na stołach nie powinno zabraknąć klasyki kuchni włoskiej, czyli kremowych gnocchi z szałwią i orzechami. Makaron nie zawsze musi być obficie podlany pomidorowym sosem – spaghetti z orzechami to bardzo smakowita odmiana. Szukacie pomysłu na szybki lunch? Pyszne naleśniki ze szpinakiem, fetą i orzechami włoskimi to szykowna propozycja do zrobienia w zaledwie 30 minut. Efektowną sałatkę z cykorii i orzechów włoskich śmiało można podać na eleganckim przyjęciu, a pierś kurczaka z orzechami włoskimi skutecznie oderwie od mięsa drobiowego łatkę produktu pospolitego. Do dzieła!