Kruche ciasto z masą orzechową

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

78

686 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1322 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2844 osoby zapisały

Udostępnij
Kruche ciasto z masą orzechową

Składniki

ciasto:

1 łyżeczka

300 gramów

100 gramów

3 sztuki

masa orzechowa:

25 mililitrów

200 gramów

30 mililitrów

1 sztuka

1 łyżka

200 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Posiekać razem mąkę, proszek do pieczenia, Kasię, cukier puder i żółtka.

Kruche ciasto z masą orzechową - Krok 1

Krok 2

Szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować i wyłożyć formę do tarty o średnicy około 25 cm.

Kruche ciasto z masą orzechową - Krok 2

Krok 3

Ciasto nakłuć widelcem i piec około 20 minut na złoty kolor.

Kruche ciasto z masą orzechową - Krok 3

Krok 4

Z wody, miodu i cukru brązowego ugotować syrop, wsypać połówki orzechów dodać otarta skórkę i sok z jednej cytryny oraz rum. Gotować aż masa zacznie gęstnieć. Na upieczone ciasto wyłożyć masę orzechową. Wystudzić.

Kruche ciasto z masą orzechową - Krok 4
4

Opinie o przepisie

  • Malgosia Gosia

    Malgosia Gosia

    Irena Peplinska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Kozielska

    Grazyna Kozielska

    U mnie na niedzielny poobiedni deser ciasto kruche z jogurtami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Kar

    Joanna Kar

    Oooo to moje smaki ,wygląda pysznie :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Chomontowska

    Ewa Chomontowska

    Świetne przepisy.Ciasto z orzeczami zrobię na pewno tak jak i kruche z owocami

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche ciasto z masą orzechowąKruche ciasto z masą orzechową

Kruche ciasto jest świetną bazą do wielu wypieków. Tym razem przygotuj je według tego przepisu – z pyszną masą orzechową. Na początek wyrób spód: mąkę, proszek do pieczenia, jajka i kostkę do pieczenia zagnieć dłońmi. Ważne jest, aby proces ten nie trwał zbyt długo – ciepło rąk może mieć bowiem negatywny wpływ na finalną kruchość ciasta. Istotne jest również, aby tłuszcz był dobrze schłodzony, a mąka przesiana przez sito – w ten sposób unikniesz nieestetycznych grudek. Starannie rozwałkowanym ciastem wylep formę do tarty. Następnie ponakłuwaj je widelcem – dzięki temu nie będzie się wybrzuszało w trakcie pieczenia (możesz również użyć specjalnych obciążników do wypieków). Na podpieczoną podstawę ciasta wyłóż masę orzechową, przygotowaną na bazie m.in. brązowego cukru, cytryny i orzechów. Gotowy wypiek podawaj po schłodzeniu. Do jego dekoracji świetnie sprawdzą się listki świeżej mięty, z kolei doskonałym dodatkiem będzie szklanka domowej lemoniady. Mamy nadzieję, że dzięki naszym przepisom Twoje wypieki będą zawsze udane.