Pulpety w sosie ostro-słodkim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpety w sosie ostro-słodkim

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

6 łyżek

1 łyżka

225 gramów

2 sztuki

225 gramów

1 szczypta

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

5 sztuk

400 gramów

350 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek posiekaj.

Krok 2

Mięso wymieszaj z chipsami, jajkiem, połową posiekanej cebuli, 3 posiekanymi ząbkami czosnku, cynamonem i rodzynkami.

Krok 3

Z masy zrób kulki i usmaż je na bardzo małej ilości oleju na teflonowej patelni.

Krok 4

Cukier, wywar, ocet, odcedzone pomidory z puszki, mielone chili, paprykę, pozostała posiekaną cebulę i posiekany czosnek zmiksuj, dodaj zioła.

Krok 5

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć na rozgrzany olej i smaż do czasu, gdy będą miękkie.

Krok 6

Do ziemniaków włóż pulpety i przygotowany sos. Gotuj około 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Posyp serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety w sosie ostro-słodkim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety w sosie ostro-słodkim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety w sosie ostro-słodkim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety w sosie ostro-słodkim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety w sosie ostro-słodkim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety w sosie ostro-słodkim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety w sosie ostro-słodkim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety w sosie ostro-słodkim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej