
Składniki
1 sztuka
0.5 łyżeczki
1 szczypta
2 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
1 łyżka
2 łyżki
350 mililitrów
400 gramów
5 sztuk
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
225 gramów
2 sztuki
225 gramów
1 łyżka
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i czosnek posiekaj.
Krok 2
Mięso wymieszaj z chipsami, jajkiem, połową posiekanej cebuli, 3 posiekanymi ząbkami czosnku, cynamonem i rodzynkami.
Krok 3
Z masy zrób kulki i usmaż je na bardzo małej ilości oleju na teflonowej patelni.
Krok 4
Cukier, wywar, ocet, odcedzone pomidory z puszki, mielone chili, paprykę, pozostała posiekaną cebulę i posiekany czosnek zmiksuj, dodaj zioła.
Krok 5
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć na rozgrzany olej i smaż do czasu, gdy będą miękkie.
Krok 6
Do ziemniaków włóż pulpety i przygotowany sos. Gotuj około 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Posyp serem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej




























