
Składniki
1 sztuka
0.5 łyżeczki
1 szczypta
2 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
1 łyżka
2 łyżki
350 mililitrów
400 gramów
5 sztuk
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
225 gramów
2 sztuki
225 gramów
1 łyżka
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i czosnek posiekaj.
Krok 2
Mięso wymieszaj z chipsami, jajkiem, połową posiekanej cebuli, 3 posiekanymi ząbkami czosnku, cynamonem i rodzynkami.
Krok 3
Z masy zrób kulki i usmaż je na bardzo małej ilości oleju na teflonowej patelni.
Krok 4
Cukier, wywar, ocet, odcedzone pomidory z puszki, mielone chili, paprykę, pozostała posiekaną cebulę i posiekany czosnek zmiksuj, dodaj zioła.
Krok 5
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć na rozgrzany olej i smaż do czasu, gdy będą miękkie.
Krok 6
Do ziemniaków włóż pulpety i przygotowany sos. Gotuj około 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Posyp serem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej