Pulpety ryżowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpety ryżowe

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

200 gramów

0.25 szklanki

1 łyżeczka

1 szczypta

50 gramów

2 łyżeczki

1 szczypta

2 sztuki

150 gramów

4 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj na sypko, ostudź.

Krok 2

0,3 cebuli drobno posiekaj, pozostałą pokrój w plastry. Pieczarki opłukaj i pokrój na ósemki.

Krok 3

Grubo pokrojoną cebulę i pieczarki zeszklij na rozgrzanym maśle i odrobinie oleju, posyp rozmarynem, pieprzem ziołowym i solą. Dopraw przyprawą do zup.

Krok 4

Jeszcze raz podsmaż, dodaj koncentrat pomidorowy, dolej około 0,5 szklanki wody. Całość zagotuj i odstaw.

Krok 5

Do ostudzonego ryżu dodaj drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki i żółty ser. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wyrób masę.

Krok 6

Zwilżonymi dłońmi nabieraj masę ryżową i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Panieruj je w tartej bułce i obsmaż na oleju z każdej strony.

Krok 7

Pulpety polej sosem pieczarkowym i duś pod przykryciem 10 minut. Używając łyżki cedzakowej delikatnie wyjmij pulpety na talerze. Polej sosem i posyp zieleniną.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety ryżowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej