PRZEPISY.PL

Pulpety ryżowe

  • 60
  • 4
  • Średnie
  • 0
1
osoba dodała do Mniamlisty

Składniki

  • cebula1 szt
  • olej2 łyżki
  • pieczarki200 g
  • bułka tarta0.25 szklanki
  • rozmaryn1 łyżeczka
  • sól1 szczypta
  • masło50 g
  • koncentrat pomidorowy2 łyżeczki
  • pieprz ziołowy1 szczypta
  • ser żółty starty 150 g
  • natka pietruszki posiekana4 łyżki
  • przyprawa do zup w płynie2 łyżki
  • Krok 1

    Ryż ugotuj na sypko, ostudź.
  • Krok 2

    0,3 cebuli drobno posiekaj, pozostałą pokrój w plastry. Pieczarki opłukaj i pokrój na ósemki.
  • Krok 3

    Grubo pokrojoną cebulę i pieczarki zeszklij na rozgrzanym maśle i odrobinie oleju, posyp rozmarynem, pieprzem ziołowym i solą. Dopraw przyprawą do zup.
  • Krok 4

    Jeszcze raz podsmaż, dodaj koncentrat pomidorowy, dolej około 0,5 szklanki wody. Całość zagotuj i odstaw.
  • Krok 5

    Do ostudzonego ryżu dodaj drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki i żółty ser. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wyrób masę.
  • Krok 6

    Zwilżonymi dłońmi nabieraj masę ryżową i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Panieruj je w tartej bułce i obsmaż na oleju z każdej strony.
  • Krok 7

    Pulpety polej sosem pieczarkowym i duś pod przykryciem 10 minut. Używając łyżki cedzakowej delikatnie wyjmij pulpety na talerze. Polej sosem i posyp zieleniną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

17
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
91
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
66
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
45
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe