Pulpety ryżowe

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

206

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

200 gramów

0.25 szklanki

1 łyżeczka

1 szczypta

50 gramów

2 łyżeczki

1 szczypta

2 sztuki

150 gramów

4 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj na sypko, ostudź.

Krok 2

0,3 cebuli drobno posiekaj, pozostałą pokrój w plastry. Pieczarki opłukaj i pokrój na ósemki.

Krok 3

Grubo pokrojoną cebulę i pieczarki zeszklij na rozgrzanym maśle i odrobinie oleju, posyp rozmarynem, pieprzem ziołowym i solą. Dopraw przyprawą do zup.

Krok 4

Jeszcze raz podsmaż, dodaj koncentrat pomidorowy, dolej około 0,5 szklanki wody. Całość zagotuj i odstaw.

Krok 5

Do ostudzonego ryżu dodaj drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki i żółty ser. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wyrób masę.

Krok 6

Zwilżonymi dłońmi nabieraj masę ryżową i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Panieruj je w tartej bułce i obsmaż na oleju z każdej strony.

Krok 7

Pulpety polej sosem pieczarkowym i duś pod przykryciem 10 minut. Używając łyżki cedzakowej delikatnie wyjmij pulpety na talerze. Polej sosem i posyp zieleniną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej