
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
200 gramów
0.25 szklanki
1 łyżeczka
1 szczypta
50 gramów
2 łyżeczki
1 szczypta
2 sztuki
150 gramów
4 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj na sypko, ostudź.
Krok 2
0,3 cebuli drobno posiekaj, pozostałą pokrój w plastry. Pieczarki opłukaj i pokrój na ósemki.
Krok 3
Grubo pokrojoną cebulę i pieczarki zeszklij na rozgrzanym maśle i odrobinie oleju, posyp rozmarynem, pieprzem ziołowym i solą. Dopraw przyprawą do zup.
Krok 4
Jeszcze raz podsmaż, dodaj koncentrat pomidorowy, dolej około 0,5 szklanki wody. Całość zagotuj i odstaw.
Krok 5
Do ostudzonego ryżu dodaj drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki i żółty ser. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wyrób masę.
Krok 6
Zwilżonymi dłońmi nabieraj masę ryżową i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Panieruj je w tartej bułce i obsmaż na oleju z każdej strony.
Krok 7
Pulpety polej sosem pieczarkowym i duś pod przykryciem 10 minut. Używając łyżki cedzakowej delikatnie wyjmij pulpety na talerze. Polej sosem i posyp zieleniną.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej