Pulpety ryżowe przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pulpety ryżowe

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

200 gramów

0.25 szklanki

1 łyżeczka

1 szczypta

50 gramów

2 łyżeczki

1 szczypta

2 sztuki

150 gramów

4 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj na sypko, ostudź.

Krok 2

0,3 cebuli drobno posiekaj, pozostałą pokrój w plastry. Pieczarki opłukaj i pokrój na ósemki.

Krok 3

Grubo pokrojoną cebulę i pieczarki zeszklij na rozgrzanym maśle i odrobinie oleju, posyp rozmarynem, pieprzem ziołowym i solą. Dopraw przyprawą do zup.

Krok 4

Jeszcze raz podsmaż, dodaj koncentrat pomidorowy, dolej około 0,5 szklanki wody. Całość zagotuj i odstaw.

Krok 5

Do ostudzonego ryżu dodaj drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki i żółty ser. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wyrób masę.

Krok 6

Zwilżonymi dłońmi nabieraj masę ryżową i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Panieruj je w tartej bułce i obsmaż na oleju z każdej strony.

Krok 7

Pulpety polej sosem pieczarkowym i duś pod przykryciem 10 minut. Używając łyżki cedzakowej delikatnie wyjmij pulpety na talerze. Polej sosem i posyp zieleniną.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej