
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
200 gramów
0.25 szklanki
1 łyżeczka
1 szczypta
50 gramów
2 łyżeczki
1 szczypta
2 sztuki
150 gramów
4 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj na sypko, ostudź.
Krok 2
0,3 cebuli drobno posiekaj, pozostałą pokrój w plastry. Pieczarki opłukaj i pokrój na ósemki.
Krok 3
Grubo pokrojoną cebulę i pieczarki zeszklij na rozgrzanym maśle i odrobinie oleju, posyp rozmarynem, pieprzem ziołowym i solą. Dopraw przyprawą do zup.
Krok 4
Jeszcze raz podsmaż, dodaj koncentrat pomidorowy, dolej około 0,5 szklanki wody. Całość zagotuj i odstaw.
Krok 5
Do ostudzonego ryżu dodaj drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki i żółty ser. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wyrób masę.
Krok 6
Zwilżonymi dłońmi nabieraj masę ryżową i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Panieruj je w tartej bułce i obsmaż na oleju z każdej strony.
Krok 7
Pulpety polej sosem pieczarkowym i duś pod przykryciem 10 minut. Używając łyżki cedzakowej delikatnie wyjmij pulpety na talerze. Polej sosem i posyp zieleniną.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej