Płatki ryżowe – jak gotować na mleku, a jak na wodzie?
Sprawdźcie, jak przygotować płatki ryżowe. Jak gotować je na wodzie i na mleku oraz czym przyprawić? Prawidłowo ugotowane będą idealnym zagęstnikiem do zup, sosów i innych dań.
Płatki ryżowe – jak gotować na wodzie?
Podstawowy przepis na wykorzystanie płatków ryżowych polega na przyrządzeniu ich w wodzie. Jak ugotować płatki ryżowe na wodzie? Na 3 łyżki płatków należy zastosować szklankę wody, zalać nią płatki i gotować przez kilka minut, cały czas mieszając. Jeśli gotująca się papka będzie zbyt gęsta, wystarczy dodać do niej trochę wody.
Jeśli ugotowane płatki ryżowe mają być wykorzystywane do zagęszczania słodkich potraw, można je posłodzić, a jeśli do wytrawnych, najlepiej doprawić je ostrymi przyprawami: pieprzem, czosnkiem, chili lub innymi pikantnymi składnikami.
Jak ugotować płatki ryżowe na mleku?
Do gotowania płatków przeznaczonych do koktajli i smoothie oraz deserów najlepiej nadaje się mleko. Jak przygotować na nim płatki ryżowe błyskawiczne? Jak gotować? Jedną porcję płatków należy zalać 2 porcjami mleka i gotować na małym ogniu przez 2-3 minuty. W trakcie obróbki termicznej bardzo ważne jest częste mieszanie zawartości garnka, żeby się nie przypaliła.
Do gotowania płatków możecie użyć mleka krowiego, koziego lub napoju roślinnego, np. kokosowego lub owsianego. Ugotowane płatki wykorzystacie do owsianki, deserów na zimno, a nawet do przygotowania kotletów z marchewką, cebulą i suszonymi pomidorami. Przydadzą się też do zagęszczania grochówki lub zup kremów na bazie warzyw i mięsa.
Komentarze (0)