Pulpety w sosie borowikowym - klopsy: wieprzowe | Przepisy.pl pixel

Klopsy w sosie borowikowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
134 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

98 osób wydrukowało

Pobierz pdf

126 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 opakowania

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

0.5 szklanki

3 łyżki

800 mililitrów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułkę zalej mlekiem, a gdy namięknie, starannie odciśnij.

Klopsy w sosie borowikowym - Krok 1

Krok 2

Mięso włóż do miski, dodaj cebulę startą na tarce o grubych oczkach, bułkę, jajko i wyrób masę mięsną. Uformuj klopsy, obtocz w bułce tartej i ułóż na desce.

Klopsy w sosie borowikowym - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojone ząbki czosnku. Wyjmij czosnek i usmaż klopsiki z obu stron.

Klopsy w sosie borowikowym - Krok 3

Krok 4

Połącz Sos borowikowy Knorr z wodą i doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Klopsy włóż do sosu, duś ok. 20 minut.

Klopsy w sosie borowikowym - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klopsy w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klopsy w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klopsy w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klopsy w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klopsy w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klopsy w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klopsy w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klopsy w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klopsy w sosie borowikowymKlopsy w sosie borowikowym

Klopsy przygotowywać można na wiele sposobów. Jeśli je usmażysz, staną się chrupiące i złociste. Gotowane będą dużo delikatniejsze, będą wręcz rozpływać się w ustach. Klopsy z tego przepisu powstaną z mielonego mięsa, suchej bułki, zalanej mlekiem i odciśniętej, oraz jajka. Pominięty zostanie za to dodatek bułki tartej, panierka jest tutaj zbędna. Uformowane klopsy smaży się na rumiano na patelni, a następnie krótko zagotowuje z sosem. Sos borowikowy Knorr doda daniu leśnego aromatu i charakteru. Oczywiście użyć można również grzybów świeżych lub suszonych, jednak, jeśli nie masz czasu na długie gotowanie, sos cię w tym wyręczy. Klopsy możesz podawać z ziemniakami lub ulubioną kaszą, np. pęczakiem. Obok nich na talerzu połóż również ogórki kiszone. Osoby, którym się je zaserwuje, na pewno pokochają ich smak. Powodzenia!