Pulpety w sosie borowikowym - klopsy: wieprzowe | Przepisy.pl pixel

Klopsy w sosie borowikowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

134 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

97 osób wydrukowało

Pobierz pdf

123 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 opakowania

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

0.5 szklanki

3 łyżki

800 mililitrów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułkę zalej mlekiem, a gdy namięknie, starannie odciśnij.

Klopsy w sosie borowikowym - Krok 1

Krok 2

Mięso włóż do miski, dodaj cebulę startą na tarce o grubych oczkach, bułkę, jajko i wyrób masę mięsną. Uformuj klopsy, obtocz w bułce tartej i ułóż na desce.

Klopsy w sosie borowikowym - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojone ząbki czosnku. Wyjmij czosnek i usmaż klopsiki z obu stron.

Klopsy w sosie borowikowym - Krok 3

Krok 4

Połącz Sos borowikowy Knorr z wodą i doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Klopsy włóż do sosu, duś ok. 20 minut.

Klopsy w sosie borowikowym - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klopsy w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klopsy w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klopsy w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klopsy w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klopsy w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klopsy w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klopsy w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klopsy w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Placki owsiane
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klopsy w sosie borowikowymKlopsy w sosie borowikowym

Klopsy przygotowywać można na wiele sposobów. Jeśli je usmażysz, staną się chrupiące i złociste. Gotowane będą dużo delikatniejsze, będą wręcz rozpływać się w ustach. Klopsy z tego przepisu powstaną z mielonego mięsa, suchej bułki, zalanej mlekiem i odciśniętej, oraz jajka. Pominięty zostanie za to dodatek bułki tartej, panierka jest tutaj zbędna. Uformowane klopsy smaży się na rumiano na patelni, a następnie krótko zagotowuje z sosem. Sos borowikowy Knorr doda daniu leśnego aromatu i charakteru. Oczywiście użyć można również grzybów świeżych lub suszonych, jednak, jeśli nie masz czasu na długie gotowanie, sos cię w tym wyręczy. Klopsy możesz podawać z ziemniakami lub ulubioną kaszą, np. pęczakiem. Obok nich na talerzu połóż również ogórki kiszone. Osoby, którym się je zaserwuje, na pewno pokochają ich smak. Powodzenia!