Najprostsza zupa z dyni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z dyni

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

27 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

50 mililitrów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię umyj, pokrój na drobne kawałki i gotuj w garnku z wodą.

Krok 2

Do gotującej się dyni dodaj Bulionetkę Bulion drobiowy Knorr.

Krok 3

Wymieszaj śmietanę z jogurtem naturalnym i dodaj do gotującej się zupy. Na koniec dopraw całość pieprzem. Rada: Dynię możesz pozostawić w kawałkach lub zmiksować. Ważne, aby dynia była najbardziej wyczuwalna w zupie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z dyniZupa z dyni

Jeśli masz ochotę na jesienną zupę, przygotuj dyniową. Do jej przyrządzenia potrzebujesz odpowiedniego rodzaju dyni. Popularna wśród tych warzyw jest odmiana polska (ma pomarańczową, grubą skórkę, a jej miąższ charakteryzuje się delikatnym smakiem). Zupę zrobisz również z popularnej hokkaido, która jest mniejsza, a jej skórka nadaje się do jedzenia. Dynię przekrój na dwie części, wydrąż nasiona i całość pokrój na mniejsze kawałki. Warto wiedzieć, że pestki możesz wysuszyć i zjeść. Gotuj warzywo aż do czasu jego zmięknięcia. Następnie dodaj do niego śmietanę zmieszaną z jogurtem naturalnym. Tak przygotowany wywar zmiksuj dokładnie za pomocą blendera. Jak serwować zupę dyniową? Gotowe danie posyp świeżymi ziołami (np. bazylią, kolendrą, pietruszką) lub serwuj z kleksem śmietany oraz uprażonymi migdałami czy słonecznikiem. Możesz podać ją w małych miseczkach lub w wydrążonym chlebie. Wykorzystaj sezon na dynię i przyrządzaj z niej smaczne zupy. Możliwości jest wiele. Zainspiruj się naszym przepisem.