Składniki
300 gramów
50 mililitrów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię umyj, pokrój na drobne kawałki i gotuj w garnku z wodą.
Krok 2
Do gotującej się dyni dodaj Bulionetkę Bulion drobiowy Knorr.
Krok 3
Wymieszaj śmietanę z jogurtem naturalnym i dodaj do gotującej się zupy. Na koniec dopraw całość pieprzem. Rada: Dynię możesz pozostawić w kawałkach lub zmiksować. Ważne, aby dynia była najbardziej wyczuwalna w zupie.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z dyni
Jeśli masz ochotę na jesienną zupę, przygotuj dyniową. Do jej przyrządzenia potrzebujesz odpowiedniego rodzaju dyni. Popularna wśród tych warzyw jest odmiana polska (ma pomarańczową, grubą skórkę, a jej miąższ charakteryzuje się delikatnym smakiem). Zupę zrobisz również z popularnej hokkaido, która jest mniejsza, a jej skórka nadaje się do jedzenia. Dynię przekrój na dwie części, wydrąż nasiona i całość pokrój na mniejsze kawałki. Warto wiedzieć, że pestki możesz wysuszyć i zjeść. Gotuj warzywo aż do czasu jego zmięknięcia. Następnie dodaj do niego śmietanę zmieszaną z jogurtem naturalnym. Tak przygotowany wywar zmiksuj dokładnie za pomocą blendera. Jak serwować zupę dyniową? Gotowe danie posyp świeżymi ziołami (np. bazylią, kolendrą, pietruszką) lub serwuj z kleksem śmietany oraz uprażonymi migdałami czy słonecznikiem. Możesz podać ją w małych miseczkach lub w wydrążonym chlebie. Wykorzystaj sezon na dynię i przyrządzaj z niej smaczne zupy. Możliwości jest wiele. Zainspiruj się naszym przepisem.