
Składniki
300 gramów
50 mililitrów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię umyj, pokrój na drobne kawałki i gotuj w garnku z wodą.
Krok 2
Do gotującej się dyni dodaj Bulionetkę Bulion drobiowy Knorr.
Krok 3
Wymieszaj śmietanę z jogurtem naturalnym i dodaj do gotującej się zupy. Na koniec dopraw całość pieprzem. Rada: Dynię możesz pozostawić w kawałkach lub zmiksować. Ważne, aby dynia była najbardziej wyczuwalna w zupie.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z dyni
Jeśli masz ochotę na jesienną zupę, przygotuj dyniową. Do jej przyrządzenia potrzebujesz odpowiedniego rodzaju dyni. Popularna wśród tych warzyw jest odmiana polska (ma pomarańczową, grubą skórkę, a jej miąższ charakteryzuje się delikatnym smakiem). Zupę zrobisz również z popularnej hokkaido, która jest mniejsza, a jej skórka nadaje się do jedzenia. Dynię przekrój na dwie części, wydrąż nasiona i całość pokrój na mniejsze kawałki. Warto wiedzieć, że pestki możesz wysuszyć i zjeść. Gotuj warzywo aż do czasu jego zmięknięcia. Następnie dodaj do niego śmietanę zmieszaną z jogurtem naturalnym. Tak przygotowany wywar zmiksuj dokładnie za pomocą blendera. Jak serwować zupę dyniową? Gotowe danie posyp świeżymi ziołami (np. bazylią, kolendrą, pietruszką) lub serwuj z kleksem śmietany oraz uprażonymi migdałami czy słonecznikiem. Możesz podać ją w małych miseczkach lub w wydrążonym chlebie. Wykorzystaj sezon na dynię i przyrządzaj z niej smaczne zupy. Możliwości jest wiele. Zainspiruj się naszym przepisem.