Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

127 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

89 osób wydrukowało

Pobierz pdf

203 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

300 gramów

1 puszka

3 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

100 mililitrów

3 łyżki

3 łyżki

100 mililitrów

3 litry

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Por umyj i przekrój wzdłuż na pół. Odetnij tylko białą część, a następnie pokrój ją w piórka. Kilka zielonych listków pokrój w cienkie, długie paski. Zieloną część oprósz mąką i obsmaż na głębokim tłuszczu, aż zrobi się chrupiąca. Odłóż warzywo na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Posiekaj czosnek, bataty pokrój na mniejsze kawałki. Poszatkuj liście szpinaku na cienkie paseczki, a cytrynę podziel na cząstki.

Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - Krok 2

Krok 3

W garnku rozgrzej oliwę. Zeszklij białe części pora razem z czosnkiem. Dodaj bataty. Całość zalej bulionem warzywnym i gotuj ok. 20 minut, aż bataty zrobią się miękkie. Następnie wrzuć pomidory, dodaj masło orzechowe, przyprawę Harissa Knorr, Kmin rzymski z Indii Knorr oraz Kurkumę z Indii Knorr. Gotuj na wolnym ogniu w częściowo przykrytym garnku przez ok. 10 minut.

Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Zupę rozdrobnij w kielichu blendera, a potem przecedź przez drobne sito. Dopraw do smaku solą. Do gorącej zupy dodaj liście szpinaku i całość wymieszaj. Zupę podawaj z łyżką śmietany, kawałkami smażonego pora, cząstkami cytryny i odrobiną oleju z pestek dyni.

Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Smak zupy z batatów możesz podkreślić, dodając pistacje.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z batatów z orzechami i szpinakiemZupa z batatów z orzechami i szpinakiem

Ziemniaki to tradycyjny dodatek do zup. A czy próbowałeś już zupy z batatów, czyli słodkich ziemniaków? Jeśli nie, warto nadrobić zaległości, bo zupa z batatów z orzechami i szpinakiem wprost zniewala smakiem.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którym znudziły się już tradycyjne zupy. Tę z batatów, szpinaku, masła orzechowego, pomidorów i pora pamięta się długo.

Na jaką okazję?

Jeśli zastanawiasz się, jaką zupę zaserwować na uroczysty obiad, mamy dla Ciebie idealną propozycję. Zupa z batatów wzbudzi zachwyt u Twoich gości!

Czy wiesz, że?

Słodkie ziemniaki stają się coraz popularniejsze. Powstaje wiele przepisów, w których grają one główną rolę. Możesz podać je do obiadu zamiast zwykłych kartofli, wrzucić do zupy czy zrobić z nich frytki. Co tylko zechcesz!

Dla urozmaicenia:

Smak zupy z batatów możesz wzbogacić, dodając do niej pistacje. Będzie smacznie i chrupiąco.