Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem
łatwe
240 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
2 sztuki
300 gramów
1 puszka
3 łyżki
3 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
100 mililitrów
3 łyżki
3 łyżki
100 mililitrów
3 litry
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Por umyj i przekrój wzdłuż na pół. Odetnij tylko białą część, a następnie pokrój ją w piórka. Kilka zielonych listków pokrój w cienkie, długie paski. Zieloną część oprósz mąką i obsmaż na głębokim tłuszczu, aż zrobi się chrupiąca. Odłóż warzywo na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Krok 2
Posiekaj czosnek, bataty pokrój na mniejsze kawałki. Poszatkuj liście szpinaku na cienkie paseczki, a cytrynę podziel na cząstki.

Krok 3
W garnku rozgrzej oliwę. Zeszklij białe części pora razem z czosnkiem. Dodaj bataty. Całość zalej bulionem warzywnym i gotuj ok. 20 minut, aż bataty zrobią się miękkie. Następnie wrzuć pomidory, dodaj masło orzechowe, przyprawę Harissa Knorr, Kmin rzymski z Indii Knorr oraz Kurkumę z Indii Knorr. Gotuj na wolnym ogniu w częściowo przykrytym garnku przez ok. 10 minut.

Krok 4
Zupę rozdrobnij w kielichu blendera, a potem przecedź przez drobne sito. Dopraw do smaku solą. Do gorącej zupy dodaj liście szpinaku i całość wymieszaj. Zupę podawaj z łyżką śmietany, kawałkami smażonego pora, cząstkami cytryny i odrobiną oleju z pestek dyni.


Dobra rada:
Smak zupy z batatów możesz podkreślić, dodając pistacje.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem
Ziemniaki to tradycyjny dodatek do zup. A czy próbowałeś już zupy z batatów, czyli słodkich ziemniaków? Jeśli nie, warto nadrobić zaległości, bo zupa z batatów z orzechami i szpinakiem wprost zniewala smakiem.
Dla kogo?
Dla wszystkich, którym znudziły się już tradycyjne zupy. Tę z batatów, szpinaku, masła orzechowego, pomidorów i pora pamięta się długo.
Na jaką okazję?
Jeśli zastanawiasz się, jaką zupę zaserwować na uroczysty obiad, mamy dla Ciebie idealną propozycję. Zupa z batatów wzbudzi zachwyt u Twoich gości!
Czy wiesz, że?
Słodkie ziemniaki stają się coraz popularniejsze. Powstaje wiele przepisów, w których grają one główną rolę. Możesz podać je do obiadu zamiast zwykłych kartofli, wrzucić do zupy czy zrobić z nich frytki. Co tylko zechcesz!
Dla urozmaicenia:
Smak zupy z batatów możesz wzbogacić, dodając do niej pistacje. Będzie smacznie i chrupiąco.