Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

heart
174 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

99 osób wydrukowało

Pobierz pdf

241 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

300 gramów

1 puszka

3 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

100 mililitrów

3 łyżki

3 łyżki

100 mililitrów

3 litry

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Por umyj i przekrój wzdłuż na pół. Odetnij tylko białą część, a następnie pokrój ją w piórka. Kilka zielonych listków pokrój w cienkie, długie paski. Zieloną część oprósz mąką i obsmaż na głębokim tłuszczu, aż zrobi się chrupiąca. Odłóż warzywo na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Posiekaj czosnek, bataty pokrój na mniejsze kawałki. Poszatkuj liście szpinaku na cienkie paseczki, a cytrynę podziel na cząstki.

Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - Krok 2

Krok 3

W garnku rozgrzej oliwę. Zeszklij białe części pora razem z czosnkiem. Dodaj bataty. Całość zalej bulionem warzywnym i gotuj ok. 20 minut, aż bataty zrobią się miękkie. Następnie wrzuć pomidory, dodaj masło orzechowe, przyprawę Harissa Knorr, Kmin rzymski z Indii Knorr oraz Kurkumę z Indii Knorr. Gotuj na wolnym ogniu w częściowo przykrytym garnku przez ok. 10 minut.

Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Zupę rozdrobnij w kielichu blendera, a potem przecedź przez drobne sito. Dopraw do smaku solą. Do gorącej zupy dodaj liście szpinaku i całość wymieszaj. Zupę podawaj z łyżką śmietany, kawałkami smażonego pora, cząstkami cytryny i odrobiną oleju z pestek dyni.

Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Smak zupy z batatów możesz podkreślić, dodając pistacje.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Botwinka
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z batatów z orzechami i szpinakiemZupa z batatów z orzechami i szpinakiem

Ziemniaki to tradycyjny dodatek do zup. A czy próbowałeś już zupy z batatów, czyli słodkich ziemniaków? Jeśli nie, warto nadrobić zaległości, bo zupa z batatów z orzechami i szpinakiem wprost zniewala smakiem.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którym znudziły się już tradycyjne zupy. Tę z batatów, szpinaku, masła orzechowego, pomidorów i pora pamięta się długo.

Na jaką okazję?

Jeśli zastanawiasz się, jaką zupę zaserwować na uroczysty obiad, mamy dla Ciebie idealną propozycję. Zupa z batatów wzbudzi zachwyt u Twoich gości!

Czy wiesz, że?

Słodkie ziemniaki stają się coraz popularniejsze. Powstaje wiele przepisów, w których grają one główną rolę. Możesz podać je do obiadu zamiast zwykłych kartofli, wrzucić do zupy czy zrobić z nich frytki. Co tylko zechcesz!

Dla urozmaicenia:

Smak zupy z batatów możesz wzbogacić, dodając do niej pistacje. Będzie smacznie i chrupiąco.