Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

92 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

88 osób wydrukowało

Pobierz pdf

197 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

300 gramów

1 słoik

3 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

100 mililitrów

3 łyżki

3 łyżki

100 mililitrów

3 litry

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Por umyj i przekrój wzdłuż na pół. Odetnij tylko białą część, a następnie pokrój ją w piórka. Kilka zielonych listków pokrój w cienkie, długie paski. Zieloną część oprósz mąką i obsmaż na głębokim tłuszczu, aż zrobi się chrupiąca. Odłóż warzywo na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Posiekaj czosnek, bataty pokrój na mniejsze kawałki. Poszatkuj liście szpinaku na cienkie paseczki, a cytrynę podziel na cząstki.

Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - Krok 2

Krok 3

W garnku rozgrzej oliwę. Zeszklij białe części pora razem z czosnkiem. Dodaj bataty. Całość zalej bulionem warzywnym i gotuj ok. 20 minut, aż bataty zrobią się miękkie. Następnie wrzuć pomidory, dodaj masło orzechowe, przyprawę Harissa Knorr, Kmin rzymski z Indii Knorr oraz Kurkumę z Indii Knorr. Gotuj na wolnym ogniu w częściowo przykrytym garnku przez ok. 10 minut.

Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Zupę rozdrobnij w kielichu blendera, a potem przecedź przez drobne sito. Dopraw do smaku solą. Do gorącej zupy dodaj liście szpinaku i całość wymieszaj. Zupę podawaj z łyżką śmietany, kawałkami smażonego pora, cząstkami cytryny i odrobiną oleju z pestek dyni.

Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Smak zupy z batatów możesz podkreślić, dodając pistacje.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z batatów z orzechami i szpinakiemZupa z batatów z orzechami i szpinakiem

Ziemniaki to tradycyjny dodatek do zup. A czy próbowałeś już zupy z batatów, czyli słodkich ziemniaków? Jeśli nie, warto nadrobić zaległości, bo zupa z batatów z orzechami i szpinakiem wprost zniewala smakiem.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którym znudziły się już tradycyjne zupy. Tę z batatów, szpinaku, masła orzechowego, pomidorów i pora pamięta się długo.

Na jaką okazję?

Jeśli zastanawiasz się, jaką zupę zaserwować na uroczysty obiad, mamy dla Ciebie idealną propozycję. Zupa z batatów wzbudzi zachwyt u Twoich gości!

Czy wiesz, że?

Słodkie ziemniaki stają się coraz popularniejsze. Powstaje wiele przepisów, w których grają one główną rolę. Możesz podać je do obiadu zamiast zwykłych kartofli, wrzucić do zupy czy zrobić z nich frytki. Co tylko zechcesz!

Dla urozmaicenia:

Smak zupy z batatów możesz wzbogacić, dodając do niej pistacje. Będzie smacznie i chrupiąco.