Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

heart
174 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

98 osób wydrukowało

Pobierz pdf

240 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

300 gramów

1 puszka

3 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

100 mililitrów

3 łyżki

3 łyżki

100 mililitrów

3 litry

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Por umyj i przekrój wzdłuż na pół. Odetnij tylko białą część, a następnie pokrój ją w piórka. Kilka zielonych listków pokrój w cienkie, długie paski. Zieloną część oprósz mąką i obsmaż na głębokim tłuszczu, aż zrobi się chrupiąca. Odłóż warzywo na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Posiekaj czosnek, bataty pokrój na mniejsze kawałki. Poszatkuj liście szpinaku na cienkie paseczki, a cytrynę podziel na cząstki.

Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - Krok 2

Krok 3

W garnku rozgrzej oliwę. Zeszklij białe części pora razem z czosnkiem. Dodaj bataty. Całość zalej bulionem warzywnym i gotuj ok. 20 minut, aż bataty zrobią się miękkie. Następnie wrzuć pomidory, dodaj masło orzechowe, przyprawę Harissa Knorr, Kmin rzymski z Indii Knorr oraz Kurkumę z Indii Knorr. Gotuj na wolnym ogniu w częściowo przykrytym garnku przez ok. 10 minut.

Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Zupę rozdrobnij w kielichu blendera, a potem przecedź przez drobne sito. Dopraw do smaku solą. Do gorącej zupy dodaj liście szpinaku i całość wymieszaj. Zupę podawaj z łyżką śmietany, kawałkami smażonego pora, cząstkami cytryny i odrobiną oleju z pestek dyni.

Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Smak zupy z batatów możesz podkreślić, dodając pistacje.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Risotto z botwinką
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z batatów z orzechami i szpinakiemZupa z batatów z orzechami i szpinakiem

Ziemniaki to tradycyjny dodatek do zup. A czy próbowałeś już zupy z batatów, czyli słodkich ziemniaków? Jeśli nie, warto nadrobić zaległości, bo zupa z batatów z orzechami i szpinakiem wprost zniewala smakiem.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którym znudziły się już tradycyjne zupy. Tę z batatów, szpinaku, masła orzechowego, pomidorów i pora pamięta się długo.

Na jaką okazję?

Jeśli zastanawiasz się, jaką zupę zaserwować na uroczysty obiad, mamy dla Ciebie idealną propozycję. Zupa z batatów wzbudzi zachwyt u Twoich gości!

Czy wiesz, że?

Słodkie ziemniaki stają się coraz popularniejsze. Powstaje wiele przepisów, w których grają one główną rolę. Możesz podać je do obiadu zamiast zwykłych kartofli, wrzucić do zupy czy zrobić z nich frytki. Co tylko zechcesz!

Dla urozmaicenia:

Smak zupy z batatów możesz wzbogacić, dodając do niej pistacje. Będzie smacznie i chrupiąco.