
Składniki
1 opakowanie
2 sztuki
500 mililitrów
1 sztuka
100 mililitrów
1 łyżeczka
1 szczypta
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni rozgrzej margarynę i smaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż będzie miękka.
Krok 2
W 500 mililitrach wory rozpuść kostki Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr i dodaj do cebuli na patelnię, po czym doprowadź do wrzenia.
Krok 3
Umyj szpinak i dodaj do wrzącego rosołu, gotuj przez kolejną minutę.
Krok 4
Zdejmij patelnię z ognia i daj ostygnąć, po czym przełóż do malaksera szpinak wraz z rosołem, w którym się gotował. Zmiksuj.
Krok 5
Przed podaniem do zupy dodaj śmietanę kremówkę, gałkę muszkatołową i świeżo mielony pieprz. Podawaj z chrupiącymi grzankami.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kremowa zupa szpinakowa
Jeżeli poszukujesz inspiracji na wykwintną zupę, to jesteś w dobrym miejscu. Krem szpinakowy z tego przepisu jest nie tylko smaczny, ale również efektownie prezentujący się. Jego przygotowanie rozpocznij od odpowiedniego przyrządzenia cebuli. Należy ją pokroić w drobną kostkę i podsmażać na patelni, aż do zmiękczenia. Zamiast standardowej żółtej możesz wybrać również delikatną w smaku szalotkę. Opcjonalnie połącz ją z przepuszczonym przez praskę ząbkiem czosnku. Przygotowane warzywa dodaj do drobiowo-warzywnego rosołu. Po chwili całość odstaw z ognia i poczekaj do czasu, aż ostygnie – wtedy zmiksuj składniki na aksamitny krem. Zabiel śmietaną kremówką i dopraw. Smak szpinaku świetnie podkreśli gałka muszkatołowa i świeżo zmielony czarny pieprz. Gotowe danie serwuj z groszkiem ptysiowym lub minigrzankami przygotowanymi np. z pokrojonego w małą kostkę chleba razowego na żytnim zakwasie. Zupa z tego przepisu sprawdzi się nie tylko na codzienny obiad, ale również na wyjątkowe okazje. Koniecznie jej wypróbuj.