
Składniki
1 opakowanie
2 sztuki
500 mililitrów
1 sztuka
100 mililitrów
1 łyżeczka
1 szczypta
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni rozgrzej margarynę i smaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż będzie miękka.
Krok 2
W 500 mililitrach wory rozpuść kostki Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr i dodaj do cebuli na patelnię, po czym doprowadź do wrzenia.
Krok 3
Umyj szpinak i dodaj do wrzącego rosołu, gotuj przez kolejną minutę.
Krok 4
Zdejmij patelnię z ognia i daj ostygnąć, po czym przełóż do malaksera szpinak wraz z rosołem, w którym się gotował. Zmiksuj.
Krok 5
Przed podaniem do zupy dodaj śmietanę kremówkę, gałkę muszkatołową i świeżo mielony pieprz. Podawaj z chrupiącymi grzankami.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kremowa zupa szpinakowa
Jeżeli poszukujesz inspiracji na wykwintną zupę, to jesteś w dobrym miejscu. Krem szpinakowy z tego przepisu jest nie tylko smaczny, ale również efektownie prezentujący się. Jego przygotowanie rozpocznij od odpowiedniego przyrządzenia cebuli. Należy ją pokroić w drobną kostkę i podsmażać na patelni, aż do zmiękczenia. Zamiast standardowej żółtej możesz wybrać również delikatną w smaku szalotkę. Opcjonalnie połącz ją z przepuszczonym przez praskę ząbkiem czosnku. Przygotowane warzywa dodaj do drobiowo-warzywnego rosołu. Po chwili całość odstaw z ognia i poczekaj do czasu, aż ostygnie – wtedy zmiksuj składniki na aksamitny krem. Zabiel śmietaną kremówką i dopraw. Smak szpinaku świetnie podkreśli gałka muszkatołowa i świeżo zmielony czarny pieprz. Gotowe danie serwuj z groszkiem ptysiowym lub minigrzankami przygotowanymi np. z pokrojonego w małą kostkę chleba razowego na żytnim zakwasie. Zupa z tego przepisu sprawdzi się nie tylko na codzienny obiad, ale również na wyjątkowe okazje. Koniecznie jej wypróbuj.


































