Kremowa zupa szpinakowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kremowa zupa szpinakowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
261 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

296 osób wydrukowało

Pobierz pdf

441 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 sztuki

500 mililitrów

1 sztuka

100 mililitrów

1 łyżeczka

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni rozgrzej margarynę i smaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż będzie miękka.

Krok 2

W 500 mililitrach wory rozpuść kostki Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr i dodaj do cebuli na patelnię, po czym doprowadź do wrzenia.

Krok 3

Umyj szpinak i dodaj do wrzącego rosołu, gotuj przez kolejną minutę.

Krok 4

Zdejmij patelnię z ognia i daj ostygnąć, po czym przełóż do malaksera szpinak wraz z rosołem, w którym się gotował. Zmiksuj.

Krok 5

Przed podaniem do zupy dodaj śmietanę kremówkę, gałkę muszkatołową i świeżo mielony pieprz. Podawaj z chrupiącymi grzankami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowa zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowa zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowa zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowa zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowa zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowa zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowa zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremowa zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurczak ze szpinakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowa zupa szpinakowaKremowa zupa szpinakowa

Jeżeli poszukujesz inspiracji na wykwintną zupę, to jesteś w dobrym miejscu. Krem szpinakowy z tego przepisu jest nie tylko smaczny, ale również efektownie prezentujący się. Jego przygotowanie rozpocznij od odpowiedniego przyrządzenia cebuli. Należy ją pokroić w drobną kostkę i podsmażać na patelni, aż do zmiękczenia. Zamiast standardowej żółtej możesz wybrać również delikatną w smaku szalotkę. Opcjonalnie połącz ją z przepuszczonym przez praskę ząbkiem czosnku. Przygotowane warzywa dodaj do drobiowo-warzywnego rosołu. Po chwili całość odstaw z ognia i poczekaj do czasu, aż ostygnie – wtedy zmiksuj składniki na aksamitny krem. Zabiel śmietaną kremówką i dopraw. Smak szpinaku świetnie podkreśli gałka muszkatołowa i świeżo zmielony czarny pieprz. Gotowe danie serwuj z groszkiem ptysiowym lub minigrzankami przygotowanymi np. z pokrojonego w małą kostkę chleba razowego na żytnim zakwasie. Zupa z tego przepisu sprawdzi się nie tylko na codzienny obiad, ale również na wyjątkowe okazje. Koniecznie jej wypróbuj.