Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i fasoli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i fasoli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
113 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

181 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

40 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

150 gramów

600 gramów

400 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bataty umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę tak samo. Pieczarki pokrój w plasterki, a czosnek rozgnieć. Fasolkę odcedź.

Krok 2

Bataty ugotuj w lekko osolonej wodzie ok 25-30 minut aż zmiękną. Odcedź i zmiksuj na puree.

Krok 3

Na patelni z oliwą podsmaż cebulę oraz czosnek przez ok 5 minut. Dodaj pieczarki i całość smaż aż nabierze rumianego koloru. Następnie dodaj przyprawy i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4

Dodaj fasolkę, pastę pomidorową oraz pomidory z puszki i bulion Knorr. Duś aż składniki się połączą i całość lekko zgęstniej.

Krok 5

Uduszone warzywa ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Następnie na wierzchu rozsmaruj puree ze słodkich ziemniaków. Zapiekaj w piekarniku z funkcją grill w 220 stopniach przez 20-25 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z zielonymi warzywami, np. fasolką szparagową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i fasoli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kurczak ze szpinakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i fasoliZapiekanka ze słodkich ziemniaków i fasoli

Wszelkiego rodzaju zapiekanki to zawsze dobra opcja na pyszny posiłek! Są niezbyt skomplikowane w przygotowaniu, możesz do nich dodać dowolne, ulubione składniki i zasmakują każdemu. Wypróbuj nasz przepis na zapiekankę ze słodkich ziemniaków i fasoli – może stanie się on jednym z Twoich ulubionych dań?

Dla kogo?

Zapiekanka to bardzo uniwersalna potrawa, która skłania do kulinarnych eksperymentów. Produkty możesz komponować według uznania, ale jesteśmy pewni, że przepis na zapiekankę ze słodkich ziemniaków i fasoli zadowoli nawet najbardziej wybrednego smakosza.

Na jaką okazję?

Na obiad czy kolację – takie danie sprawdzi się wyśmienicie. Również jako dodatek do grillowanych mięs.

Czy wiesz, że?

Słodkie ziemniaki są chętnie spożywane w wielu krajach, gdyż ta szczególna odmiana cechuje się znakomitym smakiem i. Są bardzo ważnym produktem żywnościowym na terenie Cilembu i okolicznych miejscowości Jawy Zachodniej.

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie przepadasz za czerwoną fasolą, do ziemniaczanej zapiekanki możesz bez problemu dodać jej białej odmiany – również tej w puszce.