Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i fasoli

- Krok 1Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę tak samo. Pieczarki pokrój w plasterki, a czosnek rozgnieć. Fasolkę odcedź.
- Krok 2Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie ok 25-30 minut aż zmiękną. Odcedź i zmiksuj na puree.
- Krok 3Na patelni z oliwą podsmaż cebulę oraz czosnek przez ok 5 minut. Dodaj pieczarki i całość smaż aż nabierze rumianego koloru. Następnie dodaj przyprawy Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.
- Krok 4Dodaj fasolkę, pastę pomidorową oraz pomidory z puszki i bulionetkę Knorr. Duś aż składniki się połączą i całość lekko zgęstniej.
- Krok 5Uduszone warzywa ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Następnie na wierzchu rozsmaruj puree z słodkich ziemniaków. Zapiekaj w piekarniku z funkcją grill w 220 stopniach przez 20-25 minut.

Podawaj z zielonymi warzywami, np. fasolką szparagową.

Wszelkiego rodzaju zapiekanki to zawsze dobra opcja na pyszny posiłek! Są niezbyt skomplikowane w przygotowaniu, możesz do nich dodać dowolne, ulubione składniki i zasmakują każdemu. Wypróbuj nasz przepis na zapiekankę ze słodkich ziemniaków i fasoli – może stanie się on jednym z Twoich ulubionych dań?
Dla kogo?
Zapiekanka to bardzo uniwersalna potrawa, która skłania do kulinarnych eksperymentów. Produkty możesz komponować według uznania, ale jesteśmy pewni, że przepis na zapiekankę ze słodkich ziemniaków i fasoli zadowoli nawet najbardziej wybrednego smakosza.
Na jaką okazję?
Na obiad czy kolację – takie danie sprawdzi się wyśmienicie. Również jako dodatek do grillowanych mięs.
Czy wiesz, że?
Słodkie ziemniaki są chętnie spożywane w wielu krajach, gdyż ta szczególna odmiana cechuje się znakomitym smakiem i. Są bardzo ważnym produktem żywnościowym na terenie Cilembu i okolicznych miejscowości Jawy Zachodniej.
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie przepadasz za czerwoną fasolą, do ziemniaczanej zapiekanki możesz bez problemu dodać jej białej odmiany – również tej w puszce.