Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i fasoli
łatwe
181 osób zapisało

Składniki
600 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
40 mililitrów
2 łyżki
1 łyżka
150 gramów
600 gramów
400 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bataty umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę tak samo. Pieczarki pokrój w plasterki, a czosnek rozgnieć. Fasolkę odcedź.
Krok 2
Bataty ugotuj w lekko osolonej wodzie ok 25-30 minut aż zmiękną. Odcedź i zmiksuj na puree.
Krok 3
Na patelni z oliwą podsmaż cebulę oraz czosnek przez ok 5 minut. Dodaj pieczarki i całość smaż aż nabierze rumianego koloru. Następnie dodaj przyprawy i smaż jeszcze 1 minutę.
Krok 4
Dodaj fasolkę, pastę pomidorową oraz pomidory z puszki i bulion Knorr. Duś aż składniki się połączą i całość lekko zgęstniej.
Krok 5
Uduszone warzywa ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Następnie na wierzchu rozsmaruj puree ze słodkich ziemniaków. Zapiekaj w piekarniku z funkcją grill w 220 stopniach przez 20-25 minut.

Dobra rada:
Podawaj z zielonymi warzywami, np. fasolką szparagową.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i fasoli
Wszelkiego rodzaju zapiekanki to zawsze dobra opcja na pyszny posiłek! Są niezbyt skomplikowane w przygotowaniu, możesz do nich dodać dowolne, ulubione składniki i zasmakują każdemu. Wypróbuj nasz przepis na zapiekankę ze słodkich ziemniaków i fasoli – może stanie się on jednym z Twoich ulubionych dań?
Dla kogo?
Zapiekanka to bardzo uniwersalna potrawa, która skłania do kulinarnych eksperymentów. Produkty możesz komponować według uznania, ale jesteśmy pewni, że przepis na zapiekankę ze słodkich ziemniaków i fasoli zadowoli nawet najbardziej wybrednego smakosza.
Na jaką okazję?
Na obiad czy kolację – takie danie sprawdzi się wyśmienicie. Również jako dodatek do grillowanych mięs.
Czy wiesz, że?
Słodkie ziemniaki są chętnie spożywane w wielu krajach, gdyż ta szczególna odmiana cechuje się znakomitym smakiem i. Są bardzo ważnym produktem żywnościowym na terenie Cilembu i okolicznych miejscowości Jawy Zachodniej.
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie przepadasz za czerwoną fasolą, do ziemniaczanej zapiekanki możesz bez problemu dodać jej białej odmiany – również tej w puszce.