Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i fasoli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i fasoli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
111 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

70 osób wydrukowało

Pobierz pdf

180 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

40 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

150 gramów

600 gramów

400 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bataty umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę tak samo. Pieczarki pokrój w plasterki, a czosnek rozgnieć. Fasolkę odcedź.

Krok 2

Bataty ugotuj w lekko osolonej wodzie ok 25-30 minut aż zmiękną. Odcedź i zmiksuj na puree.

Krok 3

Na patelni z oliwą podsmaż cebulę oraz czosnek przez ok 5 minut. Dodaj pieczarki i całość smaż aż nabierze rumianego koloru. Następnie dodaj przyprawy i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4

Dodaj fasolkę, pastę pomidorową oraz pomidory z puszki i bulion Knorr. Duś aż składniki się połączą i całość lekko zgęstniej.

Krok 5

Uduszone warzywa ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Następnie na wierzchu rozsmaruj puree ze słodkich ziemniaków. Zapiekaj w piekarniku z funkcją grill w 220 stopniach przez 20-25 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z zielonymi warzywami, np. fasolką szparagową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i fasoli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Rolada szpinakowa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

średnie

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i fasoliZapiekanka ze słodkich ziemniaków i fasoli

Wszelkiego rodzaju zapiekanki to zawsze dobra opcja na pyszny posiłek! Są niezbyt skomplikowane w przygotowaniu, możesz do nich dodać dowolne, ulubione składniki i zasmakują każdemu. Wypróbuj nasz przepis na zapiekankę ze słodkich ziemniaków i fasoli – może stanie się on jednym z Twoich ulubionych dań?

Dla kogo?

Zapiekanka to bardzo uniwersalna potrawa, która skłania do kulinarnych eksperymentów. Produkty możesz komponować według uznania, ale jesteśmy pewni, że przepis na zapiekankę ze słodkich ziemniaków i fasoli zadowoli nawet najbardziej wybrednego smakosza.

Na jaką okazję?

Na obiad czy kolację – takie danie sprawdzi się wyśmienicie. Również jako dodatek do grillowanych mięs.

Czy wiesz, że?

Słodkie ziemniaki są chętnie spożywane w wielu krajach, gdyż ta szczególna odmiana cechuje się znakomitym smakiem i. Są bardzo ważnym produktem żywnościowym na terenie Cilembu i okolicznych miejscowości Jawy Zachodniej.

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie przepadasz za czerwoną fasolą, do ziemniaczanej zapiekanki możesz bez problemu dodać jej białej odmiany – również tej w puszce.