Bochenek mięsny ze słodkimi ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bochenek mięsny ze słodkimi ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
91 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

59 osób wydrukowało

Pobierz pdf

96 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

120 gramów

10 sztuk

2 łyżki

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Krok 2

Dodaj do ziemniaków Fix Knorr i wymieszaj.

Krok 3

Do masy ziemniaczanej dodaj mięso mielone, pokrojoną w kostkę cebulę, jajko i ponownie dokładnie wymieszaj masę.

Krok 4

Formę porcelanową, długą i wąską, skrop lekko oliwą i wysyp bułką tartą.

Krok 5

Wyłóż masę ziemniaczano-mięsną i uklep dokładnie w formie. Piecz pod przykryciem z folii aluminiowej w 180 °C przez 1h.

Krok 6

Po tym czasie zdejmij folię, posyp po wierzchu startym serem i połówkami pomidorków. Ponownie piecz w 200 °C przez 10 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bochenek mięsny ze słodkimi ziemniakami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bochenek mięsny ze słodkimi ziemniakami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bochenek mięsny ze słodkimi ziemniakami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bochenek mięsny ze słodkimi ziemniakami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bochenek mięsny ze słodkimi ziemniakami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bochenek mięsny ze słodkimi ziemniakami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bochenek mięsny ze słodkimi ziemniakami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bochenek mięsny ze słodkimi ziemniakami   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej