Sałatka z fasolki szparagowej i fety - przepis | Przepisy.pl pixel

Sałatka z fasolki szparagowej z morelą i serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
194 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

171 osób wydrukowało

Pobierz pdf

634 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

2 łyżki

100 gramów

6 sztuk

20 gramów

1 pęczek

40 mililitrów

1 łyżka

2 sztuki

50 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obie fasolki oczyść z końcówek, przekrój na pół i ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie, wystudź. Orzechy upraż na suchej patelni, a następnie pokrusz.

Sałatka z fasolki szparagowej z morelą i serem feta - Krok 1

Krok 2

Morele pokrój w ćwiartki, posiekaj czosnek i natkę pietruszki, ser feta pokrój w grubą kostkę 1x1 cm. Ser obtocz w jednej łyżce przyprawy Knorr.

Sałatka z fasolki szparagowej z morelą i serem feta - Krok 2

Krok 3

W misce pomieszaj oliwę, ocet, czosnek, musztardę Dijon, miód i pozostała łyżkę przyprawy Knorr.

Sałatka z fasolki szparagowej z morelą i serem feta - Krok 3

Krok 4

Dodaj fasolkę szparagową, natkę pietruszki, morele i dokładnie wymieszaj. Sałatkę przełóż na półmisek, udekoruj z wierzchu kawałkami sera i oprósz orzechami.

Sałatka z fasolki szparagowej z morelą i serem feta - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Morele możesz zastąpić śliwkami lub poza sezonem użyj suszonych moreli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z fasolki szparagowej z morelą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z fasolki szparagowej z morelą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z fasolki szparagowej z morelą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z fasolki szparagowej z morelą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z fasolki szparagowej z morelą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z fasolki szparagowej z morelą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z fasolki szparagowej z morelą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z fasolki szparagowej z morelą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z fasolki szparagowej z morelą i serem fetaSałatka z fasolki szparagowej z morelą i serem feta

Sałatka jest uniwersalnym daniem, które możecie serwować zarówno na śniadanie, jak i elegancką kolację. Stała się dziś symbolem posiłków zabieranych do pracy, stanowiąc doskonałą przekąskę dla zabieganych. Spróbujcie wyjątkowe sałatki z fasolki szparagowej, moreli i solankowy ser wegetariański. To kompozycja, która urzeka smakiem oraz zróżnicowaną teksturą dania. Orzechy włoskie dodają chrupkości, a morele podkreślają słodycz sałatki.

Dla kogo?

Dla osób poszukujących ciekawych smaków i nowoczesnego zestawienia składników.

Na jaką okazję?

Na każdą! Sałatka z fasolki szparagowej z morelą i serem sprawdzi się jako przystawka, podczas domowego przyjęcia, możecie ją także przygotować „na wynos” i zabrać ze sobą do pracy czy w długą podróż.

Czy wiesz, że?

Orzechy włoskie to pyszny dodatek nie tylko do deserów, ale także do dań wytrawnych. Produkuje się z nich olej, który ma wyraźny orzechowy smak oraz wyczuwalny aromat karmelowy. Stosowany jest przede wszystkim do sałatek, sosów i dressingów.

Dla urozmaicenia:

Zamiast moreli możecie użyć śliwek, które idealnie komponują się z pozostałymi składnikami sałatki.