Sałatka z fasolki szparagowej z morelą i serem feta przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z fasolki szparagowej z morelą i serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
192 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

159 osób wydrukowało

Pobierz pdf

616 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

2 łyżki

100 gramów

6 sztuk

20 gramów

1 pęczek

40 mililitrów

1 łyżka

2 sztuki

50 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obie fasolki oczyść z końcówek, przekrój na pół i ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie, wystudź. Orzechy upraż na suchej patelni, a następnie pokrusz.

Sałatka z fasolki szparagowej z morelą i serem feta - Krok 1

Krok 2

Morele pokrój w ćwiartki, posiekaj czosnek i natkę pietruszki, ser feta pokrój w grubą kostkę 1x1 cm. Ser obtocz w jednej łyżce przyprawy Knorr.

Sałatka z fasolki szparagowej z morelą i serem feta - Krok 2

Krok 3

W misce pomieszaj oliwę, ocet, czosnek, musztardę Dijon, miód i pozostała łyżkę przyprawy Knorr.

Sałatka z fasolki szparagowej z morelą i serem feta - Krok 3

Krok 4

Dodaj fasolkę szparagową, natkę pietruszki, morele i dokładnie wymieszaj. Sałatkę przełóż na półmisek, udekoruj z wierzchu kawałkami sera i oprósz orzechami.

Sałatka z fasolki szparagowej z morelą i serem feta - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Morele możesz zastąpić śliwkami lub poza sezonem użyj suszonych moreli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z fasolki szparagowej z morelą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z fasolki szparagowej z morelą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z fasolki szparagowej z morelą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z fasolki szparagowej z morelą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z fasolki szparagowej z morelą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z fasolki szparagowej z morelą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z fasolki szparagowej z morelą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z fasolki szparagowej z morelą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z fasolki szparagowej z morelą i serem fetaSałatka z fasolki szparagowej z morelą i serem feta

Sałatka jest uniwersalnym daniem, które możecie serwować zarówno na śniadanie, jak i elegancką kolację. Stała się dziś symbolem posiłków zabieranych do pracy, stanowiąc doskonałą przekąskę dla zabieganych. Spróbujcie wyjątkowe sałatki z fasolki szparagowej, moreli i solankowy ser wegetariański. To kompozycja, która urzeka smakiem oraz zróżnicowaną teksturą dania. Orzechy włoskie dodają chrupkości, a morele podkreślają słodycz sałatki.

Dla kogo?

Dla osób poszukujących ciekawych smaków i nowoczesnego zestawienia składników.

Na jaką okazję?

Na każdą! Sałatka z fasolki szparagowej z morelą i serem sprawdzi się jako przystawka, podczas domowego przyjęcia, możecie ją także przygotować „na wynos” i zabrać ze sobą do pracy czy w długą podróż.

Czy wiesz, że?

Orzechy włoskie to pyszny dodatek nie tylko do deserów, ale także do dań wytrawnych. Produkuje się z nich olej, który ma wyraźny orzechowy smak oraz wyczuwalny aromat karmelowy. Stosowany jest przede wszystkim do sałatek, sosów i dressingów.

Dla urozmaicenia:

Zamiast moreli możecie użyć śliwek, które idealnie komponują się z pozostałymi składnikami sałatki.