Składniki
100 gramów
100 gramów
2 łyżki
100 gramów
6 sztuk
20 gramów
1 pęczek
40 mililitrów
1 łyżka
2 sztuki
50 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obie fasolki oczyść z końcówek, przekrój na pół i ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie, wystudź. Orzechy upraż na suchej patelni, a następnie pokrusz.
Krok 2
Morele pokrój w ćwiartki, posiekaj czosnek i natkę pietruszki, ser feta pokrój w grubą kostkę 1x1 cm. Ser obtocz w jednej łyżce przyprawy Knorr.
Krok 3
W misce pomieszaj oliwę, ocet, czosnek, musztardę Dijon, miód i pozostała łyżkę przyprawy Knorr.
Krok 4
Dodaj fasolkę szparagową, natkę pietruszki, morele i dokładnie wymieszaj. Sałatkę przełóż na półmisek, udekoruj z wierzchu kawałkami sera i oprósz orzechami.
Dobra rada:
Morele możesz zastąpić śliwkami lub poza sezonem użyj suszonych moreli.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa włoska Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z fasolki szparagowej z morelą i serem feta
Sałatka jest uniwersalnym daniem, które możecie serwować zarówno na śniadanie, jak i elegancką kolację. Stała się dziś symbolem posiłków zabieranych do pracy, stanowiąc doskonałą przekąskę dla zabieganych. Spróbujcie wyjątkowe sałatki z fasolki szparagowej, moreli i solankowy ser wegetariański. To kompozycja, która urzeka smakiem oraz zróżnicowaną teksturą dania. Orzechy włoskie dodają chrupkości, a morele podkreślają słodycz sałatki.
Dla kogo?
Dla osób poszukujących ciekawych smaków i nowoczesnego zestawienia składników.
Na jaką okazję?
Na każdą! Sałatka z fasolki szparagowej z morelą i serem sprawdzi się jako przystawka, podczas domowego przyjęcia, możecie ją także przygotować „na wynos” i zabrać ze sobą do pracy czy w długą podróż.
Czy wiesz, że?
Orzechy włoskie to pyszny dodatek nie tylko do deserów, ale także do dań wytrawnych. Produkuje się z nich olej, który ma wyraźny orzechowy smak oraz wyczuwalny aromat karmelowy. Stosowany jest przede wszystkim do sałatek, sosów i dressingów.
Dla urozmaicenia:
Zamiast moreli możecie użyć śliwek, które idealnie komponują się z pozostałymi składnikami sałatki.