Maroko to kraj o niezwykle bogatej tradycji kulinarnej. Mieszają się tutaj rozmaite wpływy – arabskie, francuskie, afrykańskie. Najbardziej znane dania to kus kus, tażin, amlou (słodka pasta z migdałów i miodu), pastilla (mięso w cieście filo) i zalouk (pieczony lub gotowany bakłażan z pomidorami), wszystkie podawane ze słynnym marokańskim chlebem i miętową herbatą.

Flagowym daniem jest kus kus, który można przyrządzić na wiele sposobów: z mięsem lub bez, z rybą, warzywami, suszonymi owocami etc. Czy wiecie, że kus kusu się nie gotuje? Wystarczy zalać odpowiednią ilością wrzątku lub bulionu, odstawić na 10 minut i gotowe. Potem dodajemy pozostałe, osobno ugotowane, składniki. Kus kus to doskonały dodatek do dań mięsnych lub warzywnych, podawanych z sosem.

http://www.przepisy.pl/przepis/kurczak-a-la-maroko

Kuchnia marokańska pachnie przyprawami – kuminem, nasionami kolendry, kminkiem, cynamonem, szafranem, kurkumą, świeżym imbirem oraz chilli. To właśnie one decydują o unikalnym charakterze marokańskich dań.

Kolejne klasyczne danie to tażin, który swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu glinianemu naczyniu, w którym jest przygotowane. Stożkowata pokrywka z kominkiem jest używana tylko podczas gotowania. Dzięki tej metodzie dania przygotowujemy z minimalną ilością tłuszczu. Tażiny są lekkie i bardzo aromatyczne.

Z czego składa się tażin? To przede wszystkim jagnięcina i warzywa, jak cukinia, ziemniaki, marchewki, cebula i – oczywiście – zestaw przypraw wspomnianych wcześniej przypraw. Naczynie wstawiamy następnie do gorącego piekarnika lub stawiamy bezpośrednio na palniku kuchenki i dusimy przez ok. 70 minut. W efekcie otrzymujemy danie w rodzaju gulaszu z warzywami i pysznym sosem.

 http://www.przepisy.pl/przepis/kuskus-z-wolowina

Zdradzę Wam teraz mój sekret – gdy przygotowuję intensywne w smaku mięso, jak jagnięcina czy baranina, dodaję trochę miodu i suszonych śliwek do składników dania. Słodycz złagodzi nieco smak mięsa. Polecam!