Kremowa zupa warzywna ze słonecznikiem i majerankiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kremowa zupa warzywna ze słonecznikiem i majerankiem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
177 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

89 osób wydrukowało

Pobierz pdf

117 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

1 opakowanie

1 łyżka

1 łyżeczka

100 gramów

50 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę umyj, rozdrobnij, zalej 1,2l gorącej wody i gotuj na wolnym ogniu ok 20 minut.

Krok 2

Gdy włoszczyzna zupełnie zmięknie dodaj zupę cebulową Knorr, przyprawę delikat i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Następnie zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.

Krok 3

Do kielicha blendera włóż czosnek, pestki słonecznika, sezam i majeranek Knorr. Miksuj aż powstanie sos wlewając powoli wodę. Sos powinien naturalnie lekko zgęstnieć.

Krok 4

Zupę wlej do miseczek. Łyżką nałóż na wierzch sos dekorując powierzchnię zupy. Resztę sosu podawaj na boku. Dodaj ulubione świeże zioła.

przepisy.pl

Dobra rada:

Taki kremowy słonecznik możesz również używać do innych dań, np. jako sos do sałatek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowa zupa warzywna ze słonecznikiem i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowa zupa warzywna ze słonecznikiem i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowa zupa warzywna ze słonecznikiem i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowa zupa warzywna ze słonecznikiem i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowa zupa warzywna ze słonecznikiem i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowa zupa warzywna ze słonecznikiem i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowa zupa warzywna ze słonecznikiem i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremowa zupa warzywna ze słonecznikiem i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowa zupa warzywna ze słonecznikiem i majerankiemKremowa zupa warzywna ze słonecznikiem i majerankiem

Nie tylko rosół nadaje się do podania podczas uroczystego posiłku czy niedzielnego obiadu. Szukasz pomysłu na popisowe pierwsze danie? Kremowa zupa warzywna ze słonecznikiem i majerankiem z naszego przepisu nie tylko świetnie smakuje, ale też efektownie wygląda. Wszystko za sprawą niebanalnego dodatku w postaci gęstego sosu z pestek słonecznika, czosnku, majeranku i sezamu. Czas na wypróbowanie tej receptury!

Dla kogo?

Zupa z pestkami słonecznika i majerankiem to propozycja w sam raz dla fanów warzywnych smaków i nieoczywistych rozwiązań kulinarnych.

Na jaką okazję?

Kremową zupę warzywną ze słonecznikiem podawaj zawsze wtedy, gdy chcesz zrobić wrażenie na gościach. Rodzice albo znajomi z pracy wpadają w odwiedziny? Spraw im kulinarną niespodziankę!

Czy wiesz, że?

Miłośnicy pikantnych smaków mogą wzbogacić sos ostrą papryką, która dobrze komponuje się ze słonecznikiem.

Dla urozmaicenia:

Do gęstych zup warto serwować świeże pieczywo, np. bagietkę. Kromki z odrobiną oliwy oraz czosnku polecamy podpiec w piekarniku przez kilka minut.