Kremowa zupa warzywna ze słonecznikiem i majerankiem
NOWY PRZEPIS
łatwe
106 osób zapisało

Składniki
1 pęczek
1 opakowanie
1 łyżka
1 łyżeczka
100 gramów
50 gramów
1 sztuka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włoszczyznę umyj, rozdrobnij, zalej 1,2l gorącej wody i gotuj na wolnym ogniu ok 20 minut.
Krok 2
Gdy włoszczyzna zupełnie zmięknie dodaj zupę cebulową Knorr, przyprawę delikat i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Następnie zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.
Krok 3
Do kielicha blendera włóż czosnek, pestki słonecznika, sezam i majeranek Knorr. Miksuj aż powstanie sos wlewając powoli wodę. Sos powinien naturalnie lekko zgęstnieć.
Krok 4
Zupę wlej do miseczek. Łyżką nałóż na wierzch sos dekorując powierzchnię zupy. Resztę sosu podawaj na boku. Dodaj ulubione świeże zioła.

Dobra rada:
Taki kremowy słonecznik możesz również używać do innych dań, np. jako sos do sałatek.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kremowa zupa warzywna ze słonecznikiem i majerankiem
Nie tylko rosół nadaje się do podania podczas uroczystego posiłku czy niedzielnego obiadu. Szukasz pomysłu na popisowe pierwsze danie? Kremowa zupa warzywna ze słonecznikiem i majerankiem z naszego przepisu nie tylko świetnie smakuje, ale też efektownie wygląda. Wszystko za sprawą niebanalnego dodatku w postaci gęstego sosu z pestek słonecznika, czosnku, majeranku i sezamu. Czas na wypróbowanie tej receptury!
Dla kogo?
Zupa z pestkami słonecznika i majerankiem to propozycja w sam raz dla fanów warzywnych smaków i nieoczywistych rozwiązań kulinarnych.
Na jaką okazję?
Kremową zupę warzywną ze słonecznikiem podawaj zawsze wtedy, gdy chcesz zrobić wrażenie na gościach. Rodzice albo znajomi z pracy wpadają w odwiedziny? Spraw im kulinarną niespodziankę!
Czy wiesz, że?
Miłośnicy pikantnych smaków mogą wzbogacić sos ostrą papryką, która dobrze komponuje się ze słonecznikiem.
Dla urozmaicenia:
Do gęstych zup warto serwować świeże pieczywo, np. bagietkę. Kromki z odrobiną oliwy oraz czosnku polecamy podpiec w piekarniku przez kilka minut.