Kremowa zupa warzywna ze słonecznikiem i majerankiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kremowa zupa warzywna ze słonecznikiem i majerankiem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

174 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

92 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

1 opakowanie

1 łyżka

1 łyżeczka

100 gramów

50 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę umyj, rozdrobnij, zalej 1,2l gorącej wody i gotuj na wolnym ogniu ok 20 minut.

Krok 2

Gdy włoszczyzna zupełnie zmięknie dodaj zupę cebulową Knorr, przyprawę delikat i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Następnie zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.

Krok 3

Do kielicha blendera włóż czosnek, pestki słonecznika, sezam i majeranek Knorr. Miksuj aż powstanie sos wlewając powoli wodę. Sos powinien naturalnie lekko zgęstnieć.

Krok 4

Zupę wlej do miseczek. Łyżką nałóż na wierzch sos dekorując powierzchnię zupy. Resztę sosu podawaj na boku. Dodaj ulubione świeże zioła.

przepisy.pl

Dobra rada:

Taki kremowy słonecznik możesz również używać do innych dań, np. jako sos do sałatek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowa zupa warzywna ze słonecznikiem i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowa zupa warzywna ze słonecznikiem i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowa zupa warzywna ze słonecznikiem i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowa zupa warzywna ze słonecznikiem i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowa zupa warzywna ze słonecznikiem i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowa zupa warzywna ze słonecznikiem i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowa zupa warzywna ze słonecznikiem i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremowa zupa warzywna ze słonecznikiem i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowa zupa warzywna ze słonecznikiem i majerankiemKremowa zupa warzywna ze słonecznikiem i majerankiem

Nie tylko rosół nadaje się do podania podczas uroczystego posiłku czy niedzielnego obiadu. Szukasz pomysłu na popisowe pierwsze danie? Kremowa zupa warzywna ze słonecznikiem i majerankiem z naszego przepisu nie tylko świetnie smakuje, ale też efektownie wygląda. Wszystko za sprawą niebanalnego dodatku w postaci gęstego sosu z pestek słonecznika, czosnku, majeranku i sezamu. Czas na wypróbowanie tej receptury!

Dla kogo?

Zupa z pestkami słonecznika i majerankiem to propozycja w sam raz dla fanów warzywnych smaków i nieoczywistych rozwiązań kulinarnych.

Na jaką okazję?

Kremową zupę warzywną ze słonecznikiem podawaj zawsze wtedy, gdy chcesz zrobić wrażenie na gościach. Rodzice albo znajomi z pracy wpadają w odwiedziny? Spraw im kulinarną niespodziankę!

Czy wiesz, że?

Miłośnicy pikantnych smaków mogą wzbogacić sos ostrą papryką, która dobrze komponuje się ze słonecznikiem.

Dla urozmaicenia:

Do gęstych zup warto serwować świeże pieczywo, np. bagietkę. Kromki z odrobiną oliwy oraz czosnku polecamy podpiec w piekarniku przez kilka minut.