Kremowa zupa warzywna z nasionami
NOWY PRZEPIS
łatwe
14 osób zapisało

Składniki
1 pęczek
1 opakowanie
1 łyżka
50 gramów
50 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włoszczyznę umyj, rozdrobnij, zalej 1,2l gorącej wody i gotuj na wolnym ogniu ok 20 minut.
Krok 2
Gdy włoszczyzna zupełnie zmięknie dodaj zupę cebulową Knorr, przyprawę delikat i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Następnie zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.
Krok 3
W między czasie ugotuj oddzielnie według wskazówek na opakowaniu czarny ryż, amarantus i komosę.
Krok 4
Nasiona odcedź i podsmaż chwilę na suchej, teflonowej patelni. Zupę podawaj posypaną mieszanką nasion.

Dobra rada:
Dodaj do zupy świeże zioło. Zamiast gotować nasiona możesz je kupić w wersji ekspandowanej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!
Czytaj więcejMała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Kremowa zupa warzywna z nasionami
Nasiona są na topie! Choć ludzkość korzystała z ich potencjału setki, a nawet tysiące lat temu, dziś uwzględnianie ich w jadłospisie jest jednym z najpopularniejszych trendów kulinarnych. W naszej recepturze postanowiliśmy połączyć gęstą zupę warzywną z amarantusem, komosą ryżową oraz czarnym ryżem. Z tak doborowym zestawem posiłek z całą pewnością będzie udany.
Dla kogo?
Dla kucharzy, którzy nie boją się włączać nowych składników do swojej diety. Śmiałość w kuchni zaowocuje wybornym posiłkiem w postaci kremowej zupy warzywnej z nasionami.
Na jaką okazję?
Zrobienie 4 porcji zupy z nasionami zajmuje tylko 30 minut, więc nie trzeba dysponować dużym zapasem wolnego czasu. Zupę warzywną przygotuj wieczorem, a następnego dnia zostanie tylko ugotowanie i podsmażenie nasion. W ten sposób nawet pośpiech i nawał obowiązków nie przeszkodzą w przyrządzeniu obiadu.
Czy wiesz, że?
Szarłat to inna nazwa amarantusa. Z kolei komosa ryżowa znana jest również jako quinoa.
Dla urozmaicenia:
Tuż przed podaniem wierzch zupy z nasionami możesz udekorować ulubionymi kiełkami.