Kremowa zupa warzywna z nasionami
NOWY PRZEPIS
łatwe
21 osób zapisało

Składniki
1 pęczek
1 opakowanie
1 łyżka
50 gramów
50 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włoszczyznę umyj, rozdrobnij, zalej 1,2l gorącej wody i gotuj na wolnym ogniu ok 20 minut.
Krok 2
Gdy włoszczyzna zupełnie zmięknie dodaj zupę cebulową Knorr, przyprawę delikat i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Następnie zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.
Krok 3
W między czasie ugotuj oddzielnie według wskazówek na opakowaniu czarny ryż, amarantus i komosę.
Krok 4
Nasiona odcedź i podsmaż chwilę na suchej, teflonowej patelni. Zupę podawaj posypaną mieszanką nasion.

Dobra rada:
Dodaj do zupy świeże zioło. Zamiast gotować nasiona możesz je kupić w wersji ekspandowanej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kremowa zupa warzywna z nasionami
Nasiona są na topie! Choć ludzkość korzystała z ich potencjału setki, a nawet tysiące lat temu, dziś uwzględnianie ich w jadłospisie jest jednym z najpopularniejszych trendów kulinarnych. W naszej recepturze postanowiliśmy połączyć gęstą zupę warzywną z amarantusem, komosą ryżową oraz czarnym ryżem. Z tak doborowym zestawem posiłek z całą pewnością będzie udany.
Dla kogo?
Dla kucharzy, którzy nie boją się włączać nowych składników do swojej diety. Śmiałość w kuchni zaowocuje wybornym posiłkiem w postaci kremowej zupy warzywnej z nasionami.
Na jaką okazję?
Zrobienie 4 porcji zupy z nasionami zajmuje tylko 30 minut, więc nie trzeba dysponować dużym zapasem wolnego czasu. Zupę warzywną przygotuj wieczorem, a następnego dnia zostanie tylko ugotowanie i podsmażenie nasion. W ten sposób nawet pośpiech i nawał obowiązków nie przeszkodzą w przyrządzeniu obiadu.
Czy wiesz, że?
Szarłat to inna nazwa amarantusa. Z kolei komosa ryżowa znana jest również jako quinoa.
Dla urozmaicenia:
Tuż przed podaniem wierzch zupy z nasionami możesz udekorować ulubionymi kiełkami.