Zupa z cukinią i soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z cukinią i soczewicą

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

250 mililitrów

750 mililitrów

1 pęczek

2 sztuki

2 sztuki

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę płuczemy i zalewamy wodą, aby moczyła się przez około godzinę.

Krok 2

Obraną i posiekaną drobno cebule szklimy na odrobinie oleju. Dodajemy obrane (jeśli skórka jest ładna, można ją wyszorować i nie trzeba obierać) i pokrojone w kostkę cukinie oraz odcedzoną soczewicę.

Krok 3

Zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy czosnkiem. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 10-15 minut.

Krok 4

Szczypiorek siekamy niezbyt drobno, a zupę nieco studzimy. Mieszamy jej część z jogurtem i dodajemy powoli do garnka ciągle mieszając.

Krok 5

Dodajemy szczypiorek i miksujemy blenderem. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa koperkowa
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej