
Składniki
1 sztuka
250 mililitrów
750 mililitrów
1 pęczek
2 sztuki
2 sztuki
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę płuczemy i zalewamy wodą, aby moczyła się przez około godzinę.
Krok 2
Obraną i posiekaną drobno cebule szklimy na odrobinie oleju. Dodajemy obrane (jeśli skórka jest ładna, można ją wyszorować i nie trzeba obierać) i pokrojone w kostkę cukinie oraz odcedzoną soczewicę.
Krok 3
Zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy czosnkiem. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 10-15 minut.
Krok 4
Szczypiorek siekamy niezbyt drobno, a zupę nieco studzimy. Mieszamy jej część z jogurtem i dodajemy powoli do garnka ciągle mieszając.
Krok 5
Dodajemy szczypiorek i miksujemy blenderem. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej