Zupa z cukinią i soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z cukinią i soczewicą

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

250 mililitrów

750 mililitrów

1 pęczek

2 sztuki

2 sztuki

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę płuczemy i zalewamy wodą, aby moczyła się przez około godzinę.

Krok 2

Obraną i posiekaną drobno cebule szklimy na odrobinie oleju. Dodajemy obrane (jeśli skórka jest ładna, można ją wyszorować i nie trzeba obierać) i pokrojone w kostkę cukinie oraz odcedzoną soczewicę.

Krok 3

Zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy czosnkiem. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 10-15 minut.

Krok 4

Szczypiorek siekamy niezbyt drobno, a zupę nieco studzimy. Mieszamy jej część z jogurtem i dodajemy powoli do garnka ciągle mieszając.

Krok 5

Dodajemy szczypiorek i miksujemy blenderem. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej