Zupa z cukinią i soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zupa z cukinią i soczewicą

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

150 gramów

1 pęczek

250 mililitrów

750 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę płuczemy i zalewamy wodą, aby moczyła się przez około godzinę.

Krok 2

Obraną i posiekaną drobno cebule szklimy na odrobinie oleju. Dodajemy obrane (jeśli skórka jest ładna, można ją wyszorować i nie trzeba obierać) i pokrojone w kostkę cukinie oraz odcedzoną soczewicę.

Krok 3

Zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy czosnkiem. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 10-15 minut.

Krok 4

Szczypiorek siekamy niezbyt drobno, a zupę nieco studzimy. Mieszamy jej część z jogurtem i dodajemy powoli do garnka ciągle mieszając.

Krok 5

Dodajemy szczypiorek i miksujemy blenderem. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa ziemniaczana
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej