
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
1.5 litra
2 łyżki
0.5 szklanki
2 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
100 gramów
0.5 pęczka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron gotujemy al dente
Krok 2
Obrane warzywa ścieramy na grubej tarce, a następnie wrzucamy na rozgrzane w garnku masło i chwilkę dusimy.
Krok 3
Zalewamy warzywa bulionem i kilka minut gotujemy.
Krok 4
Mieszamy żółtka ze śmietanką, pieprzem i kurkumą i wlewamy do zupy. Dodajemy także starty ser.
Krok 5
Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej