Kremowa zupa z portobello i ziołami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kremowa zupa z portobello i ziołami

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

125 mililitrów

3 litry

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

2 szczypty

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bulionetkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na maśle. Pieczarki kroimy, razem ze skórką i dodajemy do cebuli. Smażymy około 5 minut, a następnie wlewamy bulion, dodajemy tymianek, kosteczkę pietruszkową i majeranek i gotujemy około 15 minut.

Krok 2

W tym czasie mieszamy serek ze śmietanką przy pomocy trzepaczki, a następnie dodajemy mąkę i ubijamy do chwili, aż nie będzie grudek. Zahartowaną chochelką zupy śmietanę słodką i kwaśną z dodatkami wlewamy do zupy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy 2 minuty. Zupę dosalamy i dopieprzamy do smaku, a następnie przy pomocy blendera miksujemy ją na krem. Jeśli lubicie pietruszkę, proponuję do blendera dorzucić też garść posiekanej natki.

Krok 3

Zupę przelewamy do miseczek. Wierzch możemy udekorować podsmażonymi pieczarkami, kleksem śmietany czy świeżymi ziołami. Do zupy można podać groszki ptysiowe lub grzanki czosnkowe.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowa zupa z portobello i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowa zupa z portobello i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowa zupa z portobello i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowa zupa z portobello i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowa zupa z portobello i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowa zupa z portobello i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowa zupa z portobello i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremowa zupa z portobello i ziołami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka z buraków
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej