Kremowa zupa z portobello i ziołami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kremowa zupa z portobello i ziołami

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

125 mililitrów

3 litry

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

2 szczypty

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bulionetkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na maśle. Pieczarki kroimy, razem ze skórką i dodajemy do cebuli. Smażymy około 5 minut, a następnie wlewamy bulion, dodajemy tymianek, kosteczkę pietruszkową i majeranek i gotujemy około 15 minut.

Krok 2

W tym czasie mieszamy serek ze śmietanką przy pomocy trzepaczki, a następnie dodajemy mąkę i ubijamy do chwili, aż nie będzie grudek. Zahartowaną chochelką zupy śmietanę słodką i kwaśną z dodatkami wlewamy do zupy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy 2 minuty. Zupę dosalamy i dopieprzamy do smaku, a następnie przy pomocy blendera miksujemy ją na krem. Jeśli lubicie pietruszkę, proponuję do blendera dorzucić też garść posiekanej natki.

Krok 3

Zupę przelewamy do miseczek. Wierzch możemy udekorować podsmażonymi pieczarkami, kleksem śmietany czy świeżymi ziołami. Do zupy można podać groszki ptysiowe lub grzanki czosnkowe.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowa zupa z portobello i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowa zupa z portobello i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowa zupa z portobello i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowa zupa z portobello i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowa zupa z portobello i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowa zupa z portobello i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowa zupa z portobello i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremowa zupa z portobello i ziołami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej