Kremowa zupa z portobello i ziołami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kremowa zupa z portobello i ziołami

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

125 mililitrów

3 litry

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

2 szczypty

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bulionetkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na maśle. Pieczarki kroimy, razem ze skórką i dodajemy do cebuli. Smażymy około 5 minut, a następnie wlewamy bulion, dodajemy tymianek, kosteczkę pietruszkową i majeranek i gotujemy około 15 minut.

Krok 2

W tym czasie mieszamy serek ze śmietanką przy pomocy trzepaczki, a następnie dodajemy mąkę i ubijamy do chwili, aż nie będzie grudek. Zahartowaną chochelką zupy śmietanę słodką i kwaśną z dodatkami wlewamy do zupy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy 2 minuty. Zupę dosalamy i dopieprzamy do smaku, a następnie przy pomocy blendera miksujemy ją na krem. Jeśli lubicie pietruszkę, proponuję do blendera dorzucić też garść posiekanej natki.

Krok 3

Zupę przelewamy do miseczek. Wierzch możemy udekorować podsmażonymi pieczarkami, kleksem śmietany czy świeżymi ziołami. Do zupy można podać groszki ptysiowe lub grzanki czosnkowe.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowa zupa z portobello i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowa zupa z portobello i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowa zupa z portobello i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowa zupa z portobello i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowa zupa z portobello i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowa zupa z portobello i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowa zupa z portobello i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej