Kremowa zupa z portobello i ziołami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kremowa zupa z portobello i ziołami

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

125 mililitrów

3 litry

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

2 szczypty

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bulionetkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na maśle. Pieczarki kroimy, razem ze skórką i dodajemy do cebuli. Smażymy około 5 minut, a następnie wlewamy bulion, dodajemy tymianek, kosteczkę pietruszkową i majeranek i gotujemy około 15 minut.

Krok 2

W tym czasie mieszamy serek ze śmietanką przy pomocy trzepaczki, a następnie dodajemy mąkę i ubijamy do chwili, aż nie będzie grudek. Zahartowaną chochelką zupy śmietanę słodką i kwaśną z dodatkami wlewamy do zupy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy 2 minuty. Zupę dosalamy i dopieprzamy do smaku, a następnie przy pomocy blendera miksujemy ją na krem. Jeśli lubicie pietruszkę, proponuję do blendera dorzucić też garść posiekanej natki.

Krok 3

Zupę przelewamy do miseczek. Wierzch możemy udekorować podsmażonymi pieczarkami, kleksem śmietany czy świeżymi ziołami. Do zupy można podać groszki ptysiowe lub grzanki czosnkowe.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowa zupa z portobello i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowa zupa z portobello i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowa zupa z portobello i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowa zupa z portobello i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowa zupa z portobello i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowa zupa z portobello i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowa zupa z portobello i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremowa zupa z portobello i ziołami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej