Arroz mejicano czyli smaczny ryż z warzywami
średnie
5 osób zapisało
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
0.5 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
1 szczypta
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
1 łyżka
1 szklanka
1 łyżka
1 sztuka
0.5 szklanki
0.5 szklanki
2 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
Ryż przepłucz pod bieżącą wodą i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Krok 3
Dodaj warzywa, przyprawy i duś pod przykryciem przez ok. 25 minut.
Krok 4
Przygotuj żaroodporne natłuszczone naczynie i przełóż do niego gotowy ryż z warzywami.
Krok 5
Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę, oprósz bułką tartą i startym na tarce serem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20-25 minut.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej