Arroz mejicano czyli smaczny ryż z warzywami
średnie
8 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 szczypta
0.5 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
1 szczypta
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
1 łyżka
1 szklanka
1 łyżka
1 sztuka
0.5 szklanki
0.5 szklanki
2 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
Ryż przepłucz pod bieżącą wodą i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Krok 3
Dodaj warzywa, przyprawy i duś pod przykryciem przez ok. 25 minut.
Krok 4
Przygotuj żaroodporne natłuszczone naczynie i przełóż do niego gotowy ryż z warzywami.
Krok 5
Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę, oprósz bułką tartą i startym na tarce serem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20-25 minut.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej