Arroz mejicano czyli smaczny ryż z warzywami
średnie
8 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 szczypta
0.5 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
1 szczypta
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
1 łyżka
1 szklanka
1 łyżka
1 sztuka
0.5 szklanki
0.5 szklanki
2 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
Ryż przepłucz pod bieżącą wodą i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Krok 3
Dodaj warzywa, przyprawy i duś pod przykryciem przez ok. 25 minut.
Krok 4
Przygotuj żaroodporne natłuszczone naczynie i przełóż do niego gotowy ryż z warzywami.
Krok 5
Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę, oprósz bułką tartą i startym na tarce serem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20-25 minut.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























