Arroz mejicano czyli smaczny ryż z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Arroz mejicano czyli smaczny ryż z warzywami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

3 łyżki

2 łyżki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 sztuka

1 łyżka

1 szklanka

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

1 szczypta

3 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2

Ryż przepłucz pod bieżącą wodą i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Krok 3

Dodaj warzywa, przyprawy i duś pod przykryciem przez ok. 25 minut.

Krok 4

Przygotuj żaroodporne natłuszczone naczynie i przełóż do niego gotowy ryż z warzywami.

Krok 5

Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę, oprósz bułką tartą i startym na tarce serem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20-25 minut.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Arroz mejicano czyli smaczny ryż z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Arroz mejicano czyli smaczny ryż z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Arroz mejicano czyli smaczny ryż z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Arroz mejicano czyli smaczny ryż z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Arroz mejicano czyli smaczny ryż z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Arroz mejicano czyli smaczny ryż z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Arroz mejicano czyli smaczny ryż z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Arroz mejicano czyli smaczny ryż z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej