Arroz mejicano czyli smaczny ryż z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Arroz mejicano czyli smaczny ryż z warzywami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

0.5 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 szczypta

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

1 szklanka

1 łyżka

1 sztuka

0.5 szklanki

0.5 szklanki

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2

Ryż przepłucz pod bieżącą wodą i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Krok 3

Dodaj warzywa, przyprawy i duś pod przykryciem przez ok. 25 minut.

Krok 4

Przygotuj żaroodporne natłuszczone naczynie i przełóż do niego gotowy ryż z warzywami.

Krok 5

Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę, oprósz bułką tartą i startym na tarce serem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20-25 minut.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Arroz mejicano czyli smaczny ryż z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Arroz mejicano czyli smaczny ryż z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Arroz mejicano czyli smaczny ryż z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Arroz mejicano czyli smaczny ryż z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Arroz mejicano czyli smaczny ryż z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Arroz mejicano czyli smaczny ryż z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Arroz mejicano czyli smaczny ryż z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Arroz mejicano czyli smaczny ryż z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Surówka z rzodkiewki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej