Arroz mejicano czyli smaczny ryż z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Arroz mejicano czyli smaczny ryż z warzywami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

0.5 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 szczypta

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

1 szklanka

1 łyżka

1 sztuka

0.5 szklanki

0.5 szklanki

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2

Ryż przepłucz pod bieżącą wodą i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Krok 3

Dodaj warzywa, przyprawy i duś pod przykryciem przez ok. 25 minut.

Krok 4

Przygotuj żaroodporne natłuszczone naczynie i przełóż do niego gotowy ryż z warzywami.

Krok 5

Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę, oprósz bułką tartą i startym na tarce serem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20-25 minut.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Arroz mejicano czyli smaczny ryż z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Arroz mejicano czyli smaczny ryż z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Arroz mejicano czyli smaczny ryż z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Arroz mejicano czyli smaczny ryż z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Arroz mejicano czyli smaczny ryż z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Arroz mejicano czyli smaczny ryż z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Arroz mejicano czyli smaczny ryż z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Arroz mejicano czyli smaczny ryż z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kaszotto z warzywami
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej