Krem czosnkowy z grzankami czosnkowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem czosnkowy z grzankami czosnkowymi

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
13 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

0.5 szklanki

500 mililitrów

0.5 szklanki

5 łyżek

0.75 szklanki

15 sztuk

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bagietkę pokrój w plastry, a następnie zrumień z obu stron na oliwie.

Krok 2

5 ząbków czosnku zmiażdź i natrzyj nimi bagietkę.

Krok 3

10 ząbków czosnku podduś na maśle*, aż staną się miękki. Podlej częścią mleka i zmiksuj na jednolitą masę.

Krok 4

Z reszty mleka i mąki sporządź zawiesinę i dodaj do zupy.

Krok 5

Raz jeszcze zmiksuj, po czym dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem dodaj kilka kropek wina i posyp zieloną pietruszką. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem czosnkowy z grzankami czosnkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem czosnkowy z grzankami czosnkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem czosnkowy z grzankami czosnkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem czosnkowy z grzankami czosnkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem czosnkowy z grzankami czosnkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem czosnkowy z grzankami czosnkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem czosnkowy z grzankami czosnkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem czosnkowy z grzankami czosnkowymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Kociołek węgierski
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej