Krem czosnkowy z grzankami czosnkowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem czosnkowy z grzankami czosnkowymi

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
13 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

0.5 szklanki

500 mililitrów

0.5 szklanki

5 łyżek

0.75 szklanki

15 sztuk

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bagietkę pokrój w plastry, a następnie zrumień z obu stron na oliwie.

Krok 2

5 ząbków czosnku zmiażdź i natrzyj nimi bagietkę.

Krok 3

10 ząbków czosnku podduś na maśle*, aż staną się miękki. Podlej częścią mleka i zmiksuj na jednolitą masę.

Krok 4

Z reszty mleka i mąki sporządź zawiesinę i dodaj do zupy.

Krok 5

Raz jeszcze zmiksuj, po czym dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem dodaj kilka kropek wina i posyp zieloną pietruszką. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem czosnkowy z grzankami czosnkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem czosnkowy z grzankami czosnkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem czosnkowy z grzankami czosnkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem czosnkowy z grzankami czosnkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem czosnkowy z grzankami czosnkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem czosnkowy z grzankami czosnkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem czosnkowy z grzankami czosnkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem czosnkowy z grzankami czosnkowymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Kurczak curry
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej