Krem czosnkowy z grzankami czosnkowymi
średnie
2 osoby zapisały

Składniki
1 szczypta
1 szczypta
0.5 szklanki
500 mililitrów
0.5 szklanki
5 łyżek
0.75 szklanki
15 sztuk
1 sztuka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bagietkę pokrój w plastry, a następnie zrumień z obu stron na oliwie.
Krok 2
5 ząbków czosnku zmiażdź i natrzyj nimi bagietkę.
Krok 3
10 ząbków czosnku podduś na maśle*, aż staną się miękki. Podlej częścią mleka i zmiksuj na jednolitą masę.
Krok 4
Z reszty mleka i mąki sporządź zawiesinę i dodaj do zupy.
Krok 5
Raz jeszcze zmiksuj, po czym dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem dodaj kilka kropek wina i posyp zieloną pietruszką. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej