
Składniki
1 litr
1 szczypta
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
2 sztuki
200 gramów
600 gramów
500 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalafiora oczyść, opłucz, podziel na małe różyczki, a następnie zalej wrzątkiem i ugotuj.

Krok 2
Dodaj kostkę Knorr i ugotuj.

Krok 3
Pieczarki oczyść, opłucz, pokrój w plastry i usmaż na rozgrzanej oliwie.

Krok 4
Mleko zagotuj w rondelku i dodaj wraz z pieczarkami do zupy.

Krok 5
Gdy kalafior będzie miękki dopraw zupę pieprzem i sokiem z cytryny. Żółtka wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i niewielką ilością zupy. Następnie wlej całość do zupy, energicznie wymieszaj i podgrzewaj aż zupa zgęstnieje lecz nie może się zagotować.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa kalafiorowa po belwedersku
Zupa kalafiorowa po belwedersku to smaczna i elegancka potrawa, doskonała na domowe przyjęcia i uroczyste spotkania. Jej wielką zaletą jest też prostota i łatwość wykonana. Przygotujesz ją szybko z zaledwie kilku składników, m.in. mleka, soku z cytryny, pieczarek, żółtek jaj. To jak, kiedy kalafiorowa po belwedersku pojawi się w Twoim menu?
Dla kogo?
Każdy fan warzywnych potraw powinien spróbować tego przepisu. Zupa po belwedersku to danie, w którym aromat gra pierwsze skrzypce! Zacznij przygotowania, a momentalnie w kuchni pojawi się całe grono smakoszy. Niech zupa belwederska zachwyci Cię walorami.
Na jaką okazję?
Zaserwuj naszą propozycję na codzienny obiad dla domowników. Zupa kalafiorowa po belwedersku to klasyka, która zawsze dobrze się sprawdza. Ze względu na delikatny smak tej potrawy możesz również serwować ją dla gości. Zupa kalafiorowa przepis będzie również dobrą opcją na przyjęciu.
Czy wiesz, że?
Zupa kalafiorowa po belwedersku pojawi się na Twoim talerzu w godzinę. Dokładnie oczyść warzywo, opłucz i podziel na małe różyczki. Zalej je wrzątkiem i gotuj przez chwilę. Dodaj do tego kostkę drobiowo-warzywną, pieczarki oraz zagotowane mleko. Gdy kalafior będzie już miękki, dopraw zupę świeżo zmielonym pieprzem i sokiem wyciśniętym z cytryny.
Dla urozmaicenia:
Wymieszaj żółtka z posiekaną natką pietruszki i niewielką ilością zupy. Wlej do zupy, energicznie mieszając – powinna zgęstnieć, ale nie może się znów zagotować. Tak przygotowaną kalafiorową po belwedersku serwuj posypaną koperkiem lub posiekaną natką pietruszki.