
Składniki
1 litr
1 szczypta
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
2 sztuki
200 gramów
600 gramów
500 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalafiora oczyść, opłucz, podziel na małe różyczki, a następnie zalej wrzątkiem i ugotuj.

Krok 2
Dodaj kostkę Knorr i ugotuj.

Krok 3
Pieczarki oczyść, opłucz, pokrój w plastry i usmaż na rozgrzanej oliwie.

Krok 4
Mleko zagotuj w rondelku i dodaj wraz z pieczarkami do zupy.

Krok 5
Gdy kalafior będzie miękki dopraw zupę pieprzem i sokiem z cytryny. Żółtka wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i niewielką ilością zupy. Następnie wlej całość do zupy, energicznie wymieszaj i podgrzewaj aż zupa zgęstnieje lecz nie może się zagotować.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa kalafiorowa po belwedersku
Zupa kalafiorowa po belwedersku to smaczna i elegancka potrawa, doskonała na domowe przyjęcia i uroczyste spotkania. Jej wielką zaletą jest też prostota i łatwość wykonana. Przygotujesz ją szybko z zaledwie kilku składników, m.in. mleka, soku z cytryny, pieczarek, żółtek jaj. To jak, kiedy kalafiorowa po belwedersku pojawi się w Twoim menu?
Dla kogo?
Każdy fan warzywnych potraw powinien spróbować tego przepisu. Zupa po belwedersku to danie, w którym aromat gra pierwsze skrzypce! Zacznij przygotowania, a momentalnie w kuchni pojawi się całe grono smakoszy. Niech zupa belwederska zachwyci Cię walorami.
Na jaką okazję?
Zaserwuj naszą propozycję na codzienny obiad dla domowników. Zupa kalafiorowa po belwedersku to klasyka, która zawsze dobrze się sprawdza. Ze względu na delikatny smak tej potrawy możesz również serwować ją dla gości. Zupa kalafiorowa przepis będzie również dobrą opcją na przyjęciu.
Czy wiesz, że?
Zupa kalafiorowa po belwedersku pojawi się na Twoim talerzu w godzinę. Dokładnie oczyść warzywo, opłucz i podziel na małe różyczki. Zalej je wrzątkiem i gotuj przez chwilę. Dodaj do tego kostkę drobiowo-warzywną, pieczarki oraz zagotowane mleko. Gdy kalafior będzie już miękki, dopraw zupę świeżo zmielonym pieprzem i sokiem wyciśniętym z cytryny.
Dla urozmaicenia:
Wymieszaj żółtka z posiekaną natką pietruszki i niewielką ilością zupy. Wlej do zupy, energicznie mieszając – powinna zgęstnieć, ale nie może się znów zagotować. Tak przygotowaną kalafiorową po belwedersku serwuj posypaną koperkiem lub posiekaną natką pietruszki.



































