Zupa kalafiorowa po belwedersku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa kalafiorowa po belwedersku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

146

180 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1645 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4235 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 litr

1 szczypta

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

20 gramów

2 sztuki

200 gramów

600 gramów

500 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora oczyść, opłucz, podziel na małe różyczki, a następnie zalej wrzątkiem i ugotuj.

Zupa kalafiorowa po belwedersku - Krok 1

Krok 2

Dodaj kostkę Knorr i ugotuj.

Zupa kalafiorowa po belwedersku - Krok 2

Krok 3

Pieczarki oczyść, opłucz, pokrój w plastry i usmaż na rozgrzanej oliwie.

Zupa kalafiorowa po belwedersku - Krok 3

Krok 4

Mleko zagotuj w rondelku i dodaj wraz z pieczarkami do zupy.

Zupa kalafiorowa po belwedersku - Krok 4

Krok 5

Gdy kalafior będzie miękki dopraw zupę pieprzem i sokiem z cytryny. Żółtka wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i niewielką ilością zupy. Następnie wlej całość do zupy, energicznie wymieszaj i podgrzewaj aż zupa zgęstnieje lecz nie może się zagotować.

Zupa kalafiorowa po belwedersku - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

9

Opinie o przepisie

  • Sylwester Barucha

    Sylwester Barucha , 22.08.2016

    Lubię to☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Wrzosek

    Piotr Wrzosek , 14.08.2016

    to pikuś, ale co z wywar z warzyw 1 l ???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona Rad

    Ilona Rad , 14.08.2016

    A co z mąką ? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczyslaw Zofia Gondek

    Mieczyslaw Zofia Gondek , 06.08.2016

    Zupa jak wszystkie inne /// bedzie dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mila Milenia

    Mila Milenia , 06.08.2016

    Lubię zupy...ta będzie smakowita*palce lizać.*

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimiera Leśniak

    Kazimiera Leśniak , 06.08.2016

    Bardzo ciekawy przepis,warto wybróbować!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Kupski

    Marian Kupski , 06.08.2016

    Gdy chodziłem do podstawówki to Mama gotowała mi KARTOFLANKĘ ! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Oliwia Schwientek

    Oliwia Schwientek , 06.07.2015

    Witam serdecznie. mam pytanko w sprawie przepisu. jest wzmianka w spisie 20gr mąki , ale w dalszym opisie nie ma o niej ani słowa co i jak i gdzie? Pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Gozdz

    Roman Gozdz , 04.07.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa kalafiorowa po belwedersku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa kalafiorowa po belwedersku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa kalafiorowa po belwedersku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa kalafiorowa po belwedersku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa kalafiorowa po belwedersku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa kalafiorowa po belwedersku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa kalafiorowa po belwedersku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa kalafiorowa po belwedersku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa kalafiorowa po belwederskuZupa kalafiorowa po belwedersku

Zupa kalafiorowa po belwedersku to smaczna i elegancka potrawa, doskonała na domowe przyjęcia i uroczyste spotkania. Jej wielką zaletą jest też prostota i łatwość wykonana. Przygotujesz ją szybko z zaledwie kilku składników, m.in. mleka, soku z cytryny, pieczarek, żółtek jaj i oczywiście kalafiora. Na początek dokładnie oczyść warzywo, opłucz i podziel na małe różyczki. Zalej je wrzątkiem i gotuj przez chwilę. Dodaj do tego kostkę drobiowo-warzywną, pokrojone w plastry i podsmażone wcześniej na patelni pieczarki oraz zagotowane mleko. Gdy kalafior będzie już miękki, dopraw zupę świeżo zmielonym pieprzem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Następnie wymieszaj żółtka z posiekaną natką pietruszki i niewielką ilością zupy. Wlej do zupy, energicznie mieszając – powinna zgęstnieć, ale nie może się znów zagotować. Tak przygotowaną kalafiorową po belwedersku serwuj posypaną koperkiem lub posiekaną natką pietruszki. Opcjonalnie możesz zrobić do niej chrupiące i aromatyczne chipsy serowe. Udanego gotowania.