Zupa kalafiorowa po belwedersku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa kalafiorowa po belwedersku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

156

197 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1797 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4766 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 litr

1 szczypta

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

2 sztuki

200 gramów

600 gramów

500 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora oczyść, opłucz, podziel na małe różyczki, a następnie zalej wrzątkiem i ugotuj.

Zupa kalafiorowa po belwedersku - Krok 1

Krok 2

Dodaj kostkę Knorr i ugotuj.

Zupa kalafiorowa po belwedersku - Krok 2

Krok 3

Pieczarki oczyść, opłucz, pokrój w plastry i usmaż na rozgrzanej oliwie.

Zupa kalafiorowa po belwedersku - Krok 3

Krok 4

Mleko zagotuj w rondelku i dodaj wraz z pieczarkami do zupy.

Zupa kalafiorowa po belwedersku - Krok 4

Krok 5

Gdy kalafior będzie miękki dopraw zupę pieprzem i sokiem z cytryny. Żółtka wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i niewielką ilością zupy. Następnie wlej całość do zupy, energicznie wymieszaj i podgrzewaj aż zupa zgęstnieje lecz nie może się zagotować.

Zupa kalafiorowa po belwedersku - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

14

Opinie o przepisie

  • Lolo

    Lolo , 26.04.2022

    Zagęszczamy żółtkiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania

    Ania , 21.03.2022

    Aromatyczna, kremowa, jedna z moich ulubionych zup. Zawsze posypuję świeżym koperkiem. Mniam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwester Barucha

    Sylwester Barucha , 22.08.2016

    Lubię to☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Wrzosek

    Piotr Wrzosek , 14.08.2016

    to pikuś, ale co z wywar z warzyw 1 l ???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona Rad

    Ilona Rad , 14.08.2016

    A co z mąką ? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • Mieczyslaw Zofia Gondek

    Mieczyslaw Zofia Gondek , 06.08.2016

    Zupa jak wszystkie inne /// bedzie dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mila Milenia

    Mila Milenia , 06.08.2016

    Lubię zupy...ta będzie smakowita*palce lizać.*

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimiera Leśniak

    Kazimiera Leśniak , 06.08.2016

    Bardzo ciekawy przepis,warto wybróbować!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Kupski

    Marian Kupski , 06.08.2016

    Gdy chodziłem do podstawówki to Mama gotowała mi KARTOFLANKĘ ! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Oliwia Schwientek

    Oliwia Schwientek , 06.07.2015

    Witam serdecznie. mam pytanko w sprawie przepisu. jest wzmianka w spisie 20gr mąki , ale w dalszym opisie nie ma o niej ani słowa co i jak i gdzie? Pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Roman Gozdz

    Roman Gozdz , 04.07.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa kalafiorowa po belwedersku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa kalafiorowa po belwedersku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa kalafiorowa po belwedersku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa kalafiorowa po belwedersku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa kalafiorowa po belwedersku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa kalafiorowa po belwedersku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa kalafiorowa po belwedersku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa kalafiorowa po belwedersku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa kalafiorowa po belwederskuZupa kalafiorowa po belwedersku

Zupa kalafiorowa po belwedersku to smaczna i elegancka potrawa, doskonała na domowe przyjęcia i uroczyste spotkania. Jej wielką zaletą jest też prostota i łatwość wykonana. Przygotujesz ją szybko z zaledwie kilku składników, m.in. mleka, soku z cytryny, pieczarek, żółtek jaj i oczywiście kalafiora. Na początek dokładnie oczyść warzywo, opłucz i podziel na małe różyczki. Zalej je wrzątkiem i gotuj przez chwilę. Dodaj do tego kostkę drobiowo-warzywną, pokrojone w plastry i podsmażone wcześniej na patelni pieczarki oraz zagotowane mleko. Gdy kalafior będzie już miękki, dopraw zupę świeżo zmielonym pieprzem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Następnie wymieszaj żółtka z posiekaną natką pietruszki i niewielką ilością zupy. Wlej do zupy, energicznie mieszając – powinna zgęstnieć, ale nie może się znów zagotować. Tak przygotowaną kalafiorową po belwedersku serwuj posypaną koperkiem lub posiekaną natką pietruszki. Opcjonalnie możesz zrobić do niej chrupiące i aromatyczne chipsy serowe. Udanego gotowania.