Zupa cebulowa z serową grzanką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa cebulowa z serową grzanką

Autor: Grace w kuchni

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1.5 kilograma

1 sztuka

2 łyżki

2 sztuki

4 plastry

0.5 opakowania

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokroić w piórka, usmażyć na złoty kolor na maśle. W garnku zagotować ok. 2 - 2,5 litra wody, wrzucić cebulę, ziemniaka pokrojonego w kostę i pora w plasterkach oraz kostki rosołowe. Gotować ok. 15-20 minut, aż ziemniaki zmiękną.

Krok 2

Przygotować grzanki. Chleb tostowy przykryć serem, zapiec w piekarniku.

Krok 3

Do zupy dodać śmietanę, znowu zagotować, część zmiksować. Część zupy powinna zostać niezmiksowana.

Krok 4

Na dnie miseczek układać grzankę z serem i zalewać zupą. Podawać gorące, ewentualnie posypać parmezanem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa cebulowa z serową grzanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa cebulowa z serową grzanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa cebulowa z serową grzanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa cebulowa z serową grzanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa cebulowa z serową grzanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa cebulowa z serową grzanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa cebulowa z serową grzanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa cebulowa z serową grzanką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej