Zupa fasolowa z ziemniakami na rosole z bekonem | Przepisy.pl pixel

Zupa reńska

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

null

null

null

2 sztuki

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

400 gramów

600 mililitrów

0.5 łyżeczki

2 łyżki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyszczoną fasolkę pokrój ukośnie w kawałki 2 cm.

Krok 2

Pokrój w kostkę: ziemniaki, szalotki i czosnek.

Krok 3

Podsmaż szalotki na maśle. Do nich dodaj czosnek, ziemniaki, fasolkę i wywar Bulion Knorr.

Krok 4

Dodaj śmietany i zapraw.

Krok 5

Następnie dorzuć cząber, tymianek i liść laurowy. Wszystko gotuj pod przykryciem około 20 minut na nie dużym ogniu.

Krok 6

Podsmaż bekon bez tłuszczu.

Krok 7

Cr?me fraîche dodaj do zupy doprawiając solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawaj z plastrami bekonu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa reńska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa reńska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa reńska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa reńska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa reńska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa reńska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa reńska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa reńska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
ROLADKI ZE SZPINAKIEM
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej