
Składniki
2 sztuki
2 litry
1 łyżeczka
1 opakowanie
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
3 sztuki
1 łyżka
4 łyżki
1 łyżka
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wodę wlej do garnka, doprowadź do wrzenia, wrzuć piersi, włoszczyznę, 1 pokrojoną cebulę i kostkę bulionu na włoszczyźnie Knorr.
Krok 2
Ugotuj bulion i mięso. Kurczaka rozdrobnij w dłoniach, cebulę i włoszczyznę wyciągnij i wyrzuć, a kiedy bulion się ochłodzi - zdejmij z wierzchu tłuszcz i przecedź bulion. Drugą cebulę posiekaj, a jabłka pokrój na kostki. Na rozgrzane masło wrzuć cebulę i zeszklij, po czym dorzuć jabłka i duś przez chwilę. Dodaj mąkę i wszystkie przyprawy i dobrze wymieszaj.
Krok 3
Teraz wlej przecedzony bulion i gotuj przez ok. 15 minut. Wrzuć kurczaka i pogotuj jeszcze przez 5 minut, a następnie wlej śmietanę i wymieszaj. Podgrzej 2 minuty i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej