
Składniki
2 sztuki
2 litry
1 łyżeczka
1 opakowanie
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
3 sztuki
1 łyżka
4 łyżki
1 łyżka
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wodę wlej do garnka, doprowadź do wrzenia, wrzuć piersi, włoszczyznę, 1 pokrojoną cebulę i kostkę bulionu na włoszczyźnie Knorr.
Krok 2
Ugotuj bulion i mięso. Kurczaka rozdrobnij w dłoniach, cebulę i włoszczyznę wyciągnij i wyrzuć, a kiedy bulion się ochłodzi - zdejmij z wierzchu tłuszcz i przecedź bulion. Drugą cebulę posiekaj, a jabłka pokrój na kostki. Na rozgrzane masło wrzuć cebulę i zeszklij, po czym dorzuć jabłka i duś przez chwilę. Dodaj mąkę i wszystkie przyprawy i dobrze wymieszaj.
Krok 3
Teraz wlej przecedzony bulion i gotuj przez ok. 15 minut. Wrzuć kurczaka i pogotuj jeszcze przez 5 minut, a następnie wlej śmietanę i wymieszaj. Podgrzej 2 minuty i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej