Zapiekanka z cukinii i ziemniaków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z cukinii i ziemniaków

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

null

null

6 łyżek

5 sztuk

25 gramów

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule posiekaj, zeszklij na maśle.

Krok 2

Cukinię obierz i pokrój w kostkę, dodaj do cebuli smaż kolejne 2 minut.

Krok 3

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę dodaj na patelni i smaż 3 minuty wszystko razem.

Krok 4

Następnie jajka roztrzep z parmezanem, bazylią, natka pietruszki oraz przyprawami. Powstałą masę wylej na warzywa i smaż 5 minut.

Krok 5

Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 20 minut.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z cukinii i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z cukinii i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z cukinii i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z cukinii i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z cukinii i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z cukinii i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z cukinii i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z cukinii i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej