Zapiekanka z cukinii i ziemniaków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z cukinii i ziemniaków

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

null

null

6 łyżek

5 sztuk

25 gramów

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule posiekaj, zeszklij na maśle.

Krok 2

Cukinię obierz i pokrój w kostkę, dodaj do cebuli smaż kolejne 2 minut.

Krok 3

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę dodaj na patelni i smaż 3 minuty wszystko razem.

Krok 4

Następnie jajka roztrzep z parmezanem, bazylią, natka pietruszki oraz przyprawami. Powstałą masę wylej na warzywa i smaż 5 minut.

Krok 5

Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 20 minut.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z cukinii i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z cukinii i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z cukinii i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z cukinii i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z cukinii i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z cukinii i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z cukinii i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z cukinii i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej