Zapiekanka z cukinii i ziemniaków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z cukinii i ziemniaków

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

null

null

6 łyżek

5 sztuk

25 gramów

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule posiekaj, zeszklij na maśle.

Krok 2

Cukinię obierz i pokrój w kostkę, dodaj do cebuli smaż kolejne 2 minut.

Krok 3

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę dodaj na patelni i smaż 3 minuty wszystko razem.

Krok 4

Następnie jajka roztrzep z parmezanem, bazylią, natka pietruszki oraz przyprawami. Powstałą masę wylej na warzywa i smaż 5 minut.

Krok 5

Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 20 minut.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z cukinii i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z cukinii i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z cukinii i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z cukinii i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z cukinii i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z cukinii i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z cukinii i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z cukinii i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej