
Składniki
600 gramów
1 sztuka
2 łyżki
2 sztuki
1 szczypta
3 sztuki
1 szczypta
50 gramów
2 sztuki
400 gramów
2 sztuki
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulkę i czosnek posiekaj i podsmaż razem z mięsem na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 2
Dodaj oczyszczone, pokrojone w drobną kostkę papryki i obrane ze skór, rozkrojone na kawałki pomidory. Duś na małym ogniu przez kilka minut, po czym dopraw do smaku. Możesz dodać odrobinę przecieru pomidorowego.
Krok 3
Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź, ostudź, zmiel przez maszynkę i wymieszaj z surowymi żółtkami i ubitymi na sztywną pianę białkami.
Krok 4
Mięso przełóż na dno przygotowanej, żaroodpornej formy do zapiekania wysmarowanej tłuszczem i przykryj je ziemniaczaną masą. Oprósz startym żółtym serem.
Krok 5
Zapiekankę z mięsem piecz przez ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z salsą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.
Czytaj więcejSoczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.
Czytaj więcej