Zapiekanka z mięsem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z mięsem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

2 łyżki

2 sztuki

1 szczypta

3 sztuki

1 szczypta

50 gramów

2 sztuki

400 gramów

2 sztuki

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulkę i czosnek posiekaj i podsmaż razem z mięsem na rozgrzanym tłuszczu.

Krok 2

Dodaj oczyszczone, pokrojone w drobną kostkę papryki i obrane ze skór, rozkrojone na kawałki pomidory. Duś na małym ogniu przez kilka minut, po czym dopraw do smaku. Możesz dodać odrobinę przecieru pomidorowego.

Krok 3

Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź, ostudź, zmiel przez maszynkę i wymieszaj z surowymi żółtkami i ubitymi na sztywną pianę białkami.

Krok 4

Mięso przełóż na dno przygotowanej, żaroodpornej formy do zapiekania wysmarowanej tłuszczem i przykryj je ziemniaczaną masą. Oprósz startym żółtym serem.

Krok 5

Zapiekankę z mięsem piecz przez ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z salsą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej