Składniki
600 gramów
1 sztuka
2 łyżki
2 sztuki
1 szczypta
3 sztuki
1 szczypta
50 gramów
2 sztuki
400 gramów
2 sztuki
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulkę i czosnek posiekaj i podsmaż razem z mięsem na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 2
Dodaj oczyszczone, pokrojone w drobną kostkę papryki i obrane ze skór, rozkrojone na kawałki pomidory. Duś na małym ogniu przez kilka minut, po czym dopraw do smaku. Możesz dodać odrobinę przecieru pomidorowego.
Krok 3
Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź, ostudź, zmiel przez maszynkę i wymieszaj z surowymi żółtkami i ubitymi na sztywną pianę białkami.
Krok 4
Mięso przełóż na dno przygotowanej, żaroodpornej formy do zapiekania wysmarowanej tłuszczem i przykryj je ziemniaczaną masą. Oprósz startym żółtym serem.
Krok 5
Zapiekankę z mięsem piecz przez ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z salsą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej