Zapiekanka z mięsem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z mięsem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

2 łyżki

2 sztuki

1 szczypta

3 sztuki

1 szczypta

50 gramów

2 sztuki

400 gramów

2 sztuki

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulkę i czosnek posiekaj i podsmaż razem z mięsem na rozgrzanym tłuszczu.

Krok 2

Dodaj oczyszczone, pokrojone w drobną kostkę papryki i obrane ze skór, rozkrojone na kawałki pomidory. Duś na małym ogniu przez kilka minut, po czym dopraw do smaku. Możesz dodać odrobinę przecieru pomidorowego.

Krok 3

Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź, ostudź, zmiel przez maszynkę i wymieszaj z surowymi żółtkami i ubitymi na sztywną pianę białkami.

Krok 4

Mięso przełóż na dno przygotowanej, żaroodpornej formy do zapiekania wysmarowanej tłuszczem i przykryj je ziemniaczaną masą. Oprósz startym żółtym serem.

Krok 5

Zapiekankę z mięsem piecz przez ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z salsą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Wrapy klasyczne - VIDEO
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej