Cukinia faszerowana ryżem i pomidorami - z serem | Przepisy.pl pixel

Cukinia faszerowana ryżem

i sosem beszamelowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

47

heart
193 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

855 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1151 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

200 gramów

5 sztuk

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

500 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu rozgrzej margarynę i przesmaż czosnek oraz cebulę. Dodaj mąkę, wymieszaj. Wlej mleko, dopraw kostką rosołową i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj sos do momentu, gdy zgęstnieje.

Krok 2

Cukinie umyj, osusz i przekrój wzdłuż na połówki. Wydrąż środki i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Miąższ pokrój w kostkę.

Krok 3

Na oleju przesmaż pokrojony miąższ z cukinii, pomidory oraz oliwki. Dodaj ryż i dopraw do smaku.

Krok 4

Farszem napełnij cukinie, polej beszamelem i posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 220 st. C piekarnika i zapiekaj 20 minut. Gotowe cukinie podawaj na ciepło z pomidorowym sosem udekorowane listkami bazylii.

przepisy.pl

Dobra rada:

Takie cukinie możesz przygotować również z kaszą kuskus zamiast ryżu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia faszerowana ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia faszerowana ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia faszerowana ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia faszerowana ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia faszerowana ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia faszerowana ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia faszerowana ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukinia faszerowana ryżem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia faszerowana ryżemCukinia faszerowana ryżem

Przedstawiamy przepis na cukinię faszerowaną ryżem i pomidorami – to danie zachwyca ciekawym smakiem, wyjątkowym aromatem oraz atrakcyjną formą podania. Cukinia jest warzywem o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Jej subtelny smak doskonale łączy się z wieloma składnikami i pozwala im wybrzmieć w potrawie. Konsystencja warzywa daje pełen wachlarz możliwości – chrupka skórka z aksamitnym miąższem sprawia, że cukinia faszerowana z ryżem wypada rewelacyjnie! Dodatek suszonych pomidorów i oliwek sprawia, że nadzienie zyskuje wyrazisty południowy charakter. Zwieńczona mozzarellą potrawa jest istną ucztą dla kubków smakowych!

Dla kogo?

Faszerowana cukinia wegetariańska z ryżem to doskonała propozycja obiadowa dla zwolenników dań bezmięsnych, ale nie tylko. Jeśli w kuchni lubisz podejmować kreatywne wyzwania, a stosowanie nieszablonowych rozwiązań sprawia Ci frajdę, ten przepis powinien przypaść Ci do gustu. Cukinia z ryżem sprawdzi się również w kulinarnym repertuarze u miłośników ciekawych połączeń smakowych. 

Na jaką okazję?

Szukasz inspiracji na efektowne i smaczne danie obiadowe? Cukinia faszerowana ryżem może być Twoim daniem popisowym – wystarczy, że podążysz za naszym przepisem. Zapiekana cukinia to smakowita przekąska, idealna na lato. Cukinia faszerowana ryżem i pomidorami w słonecznej scenerii pozwoli poczuć prawdziwie południowy klimat!

Czy wiesz, że?

Podczas przygotowywania cukinii faszerowanej ryżem nie wyrzucaj miąższu. Wydrążony środek możesz dodać do nadzienia lub wykorzystać jako składnik innych potraw. Pozostały miąższ sprawdzi się jako dodatek do zupy z cukinii lub zupy jarzynowej. Możesz go także wykorzystać podczas przyrządzania przepysznych warzywnych placków z cukinią. 

Dla urozmaicenia:

Cukinia faszerowana ryżem i pomidorami to jeden z wielu przepisów tego typu. Opcji jest nieskończenie wiele. Jeśli lubisz przyrządzać dania z cukinią w roli głównej, mamy dla Ciebie kilka propozycji. Polecamy przepis na cukinię po włosku, cukinię faszerowaną indykiem albo krewetki zapiekane w cukinii z kaszotto orientalnym!