Cukinia faszerowana ryżem i pomidorami - z serem | Przepisy.pl pixel

Cukinia faszerowana ryżem

i sosem beszamelowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

47

heart
193 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

856 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1157 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

200 gramów

5 sztuk

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

500 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu rozgrzej margarynę i przesmaż czosnek oraz cebulę. Dodaj mąkę, wymieszaj. Wlej mleko, dopraw kostką rosołową i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj sos do momentu, gdy zgęstnieje.

Krok 2

Cukinie umyj, osusz i przekrój wzdłuż na połówki. Wydrąż środki i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Miąższ pokrój w kostkę.

Krok 3

Na oleju przesmaż pokrojony miąższ z cukinii, pomidory oraz oliwki. Dodaj ryż i dopraw do smaku.

Krok 4

Farszem napełnij cukinie, polej beszamelem i posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 220 st. C piekarnika i zapiekaj 20 minut. Gotowe cukinie podawaj na ciepło z pomidorowym sosem udekorowane listkami bazylii.

przepisy.pl

Dobra rada:

Takie cukinie możesz przygotować również z kaszą kuskus zamiast ryżu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia faszerowana ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia faszerowana ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia faszerowana ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia faszerowana ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia faszerowana ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia faszerowana ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia faszerowana ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukinia faszerowana ryżem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Quesadillas - VIDEO
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia faszerowana ryżemCukinia faszerowana ryżem

Przedstawiamy przepis na cukinię faszerowaną ryżem i pomidorami – to danie zachwyca ciekawym smakiem, wyjątkowym aromatem oraz atrakcyjną formą podania. Cukinia jest warzywem o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Jej subtelny smak doskonale łączy się z wieloma składnikami i pozwala im wybrzmieć w potrawie. Konsystencja warzywa daje pełen wachlarz możliwości – chrupka skórka z aksamitnym miąższem sprawia, że cukinia faszerowana z ryżem wypada rewelacyjnie! Dodatek suszonych pomidorów i oliwek sprawia, że nadzienie zyskuje wyrazisty południowy charakter. Zwieńczona mozzarellą potrawa jest istną ucztą dla kubków smakowych!

Dla kogo?

Faszerowana cukinia wegetariańska z ryżem to doskonała propozycja obiadowa dla zwolenników dań bezmięsnych, ale nie tylko. Jeśli w kuchni lubisz podejmować kreatywne wyzwania, a stosowanie nieszablonowych rozwiązań sprawia Ci frajdę, ten przepis powinien przypaść Ci do gustu. Cukinia z ryżem sprawdzi się również w kulinarnym repertuarze u miłośników ciekawych połączeń smakowych. 

Na jaką okazję?

Szukasz inspiracji na efektowne i smaczne danie obiadowe? Cukinia faszerowana ryżem może być Twoim daniem popisowym – wystarczy, że podążysz za naszym przepisem. Zapiekana cukinia to smakowita przekąska, idealna na lato. Cukinia faszerowana ryżem i pomidorami w słonecznej scenerii pozwoli poczuć prawdziwie południowy klimat!

Czy wiesz, że?

Podczas przygotowywania cukinii faszerowanej ryżem nie wyrzucaj miąższu. Wydrążony środek możesz dodać do nadzienia lub wykorzystać jako składnik innych potraw. Pozostały miąższ sprawdzi się jako dodatek do zupy z cukinii lub zupy jarzynowej. Możesz go także wykorzystać podczas przyrządzania przepysznych warzywnych placków z cukinią. 

Dla urozmaicenia:

Cukinia faszerowana ryżem i pomidorami to jeden z wielu przepisów tego typu. Opcji jest nieskończenie wiele. Jeśli lubisz przyrządzać dania z cukinią w roli głównej, mamy dla Ciebie kilka propozycji. Polecamy przepis na cukinię po włosku, cukinię faszerowaną indykiem albo krewetki zapiekane w cukinii z kaszotto orientalnym!