Cukinia faszerowana ryżem
i sosem beszamelowym
łatwe
629 osób zapisało
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
200 gramów
5 sztuk
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
500 mililitrów
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W rondlu rozgrzej margarynę i przesmaż czosnek oraz cebulę. Dodaj mąkę, wymieszaj. Wlej mleko, dopraw kostką rosołową i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj sos do momentu, gdy zgęstnieje.
Krok 2
Cukinie umyj, osusz i przekrój wzdłuż na połówki. Wydrąż środki i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Miąższ pokrój w kostkę.
Krok 3
Na oleju przesmaż pokrojony miąższ z cukinii, pomidory oraz oliwki. Dodaj ryż i dopraw do smaku.
Krok 4
Farszem napełnij cukinie, polej beszamelem i posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 220 st. C piekarnika i zapiekaj 20 minut. Gotowe cukinie podawaj na ciepło z pomidorowym sosem udekorowane listkami bazylii.
Dobra rada:
Takie cukinie możesz przygotować również z kaszą kuskus zamiast ryżu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cukinia faszerowana ryżem
Zapiekana cukinia po włosku to danie idealne na lato. Świeże, chrupiące cukinie o delikatnym miąższu pysznie komponują się z farszem przygotowanym z kurczaka, kaszy pęczak i gęstego sosu, a dodatek suszonych pomidorów nadaje im południowego charakteru i wyrazistości. Ugotuj kaszę – zamiast pęczaku może być też drobniejsza, np. perłowa. Podsmaż drobno pokrojone kawałki piersi z kurczaka razem z cebulą oraz suszonymi pomidorami, dopraw oregano i bazylią, dodaj kaszę, a następnie zalej gulaszowym sosem. Gotuj do momentu, aż zgęstnieje. W tym czasie umyj, przekrój wzdłuż i wydrąż cukinie, najlepiej podobnej wielkości, żeby upiekły się w tym samym czasie. Napełnij je farszem i posyp żółtym serem albo mozzarellą. Piecz niezbyt długo, by zapiekana cukinia po włosku pozostała lekko chrupiąca. Gotowe danie jest tak smaczne, że nie potrzeba do niego żadnych dodatków – jeśli jednak chcesz podać je na bardziej uroczysty obiad, przygotuj do nich prostą sałatkę, np. masłową z winegretem lub sosem ziołowym.