Cukinia faszerowana ryżem

i sosem beszamelowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

138 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

670 osób wydrukowało

Pobierz pdf

590 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 mililitrów

1 sztuka

2 łyżki

5 sztuk

3 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu rozgrzej margarynę i przesmaż czosnek oraz cebulę. Dodaj mąkę, wymieszaj. Wlej mleko, dopraw kostką rosołową i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj sos do momentu, gdy zgęstnieje.

Krok 2

Cukinie umyj, osusz i przekrój wzdłuż na połówki. Wydrąż środki i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Miąższ pokrój w kostkę.

Krok 3

Na oleju przesmaż pokrojony miąższ z cukinii, pomidory oraz oliwki. Dodaj ryż i dopraw do smaku.

Krok 4

Farszem napełnij cukinie, polej beszamelem i posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 220 st. C piekarnika i zapiekaj 20 minut. Gotowe cukinie podawaj na ciepło z pomidorowym sosem udekorowane listkami bazylii.

przepisy.pl

Dobra rada:

Takie cukinie możesz przygotować również z kaszą kuskus zamiast ryżu.

0

Opinie o przepisie

Bulion na włoszczyźnie Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Bulion na włoszczyźnie Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia faszerowana ryżemCukinia faszerowana ryżem

Zapiekana cukinia po włosku to danie idealne na lato. Świeże, chrupiące cukinie o delikatnym miąższu pysznie komponują się z farszem przygotowanym z kurczaka, kaszy pęczak i gęstego sosu, a dodatek suszonych pomidorów nadaje im południowego charakteru i wyrazistości. Ugotuj kaszę – zamiast pęczaku może być też drobniejsza, np. perłowa. Podsmaż drobno pokrojone kawałki piersi z kurczaka razem z cebulą oraz suszonymi pomidorami, dopraw oregano i bazylią, dodaj kaszę, a następnie zalej gulaszowym sosem. Gotuj do momentu, aż zgęstnieje. W tym czasie umyj, przekrój wzdłuż i wydrąż cukinie, najlepiej podobnej wielkości, żeby upiekły się w tym samym czasie. Napełnij je farszem i posyp żółtym serem albo mozzarellą. Piecz niezbyt długo, by zapiekana cukinia po włosku pozostała lekko chrupiąca. Gotowe danie jest tak smaczne, że nie potrzeba do niego żadnych dodatków – jeśli jednak chcesz podać je na bardziej uroczysty obiad, przygotuj do nich prostą sałatkę, np. masłową z winegretem lub sosem ziołowym.