Składniki
2 sztuki
1 sztuka
200 gramów
5 sztuk
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
500 mililitrów
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W rondlu rozgrzej margarynę i przesmaż czosnek oraz cebulę. Dodaj mąkę, wymieszaj. Wlej mleko, dopraw kostką rosołową i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj sos do momentu, gdy zgęstnieje.
Krok 2
Cukinie umyj, osusz i przekrój wzdłuż na połówki. Wydrąż środki i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Miąższ pokrój w kostkę.
Krok 3
Na oleju przesmaż pokrojony miąższ z cukinii, pomidory oraz oliwki. Dodaj ryż i dopraw do smaku.
Krok 4
Farszem napełnij cukinie, polej beszamelem i posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 220 st. C piekarnika i zapiekaj 20 minut. Gotowe cukinie podawaj na ciepło z pomidorowym sosem udekorowane listkami bazylii.
Dobra rada:
Takie cukinie możesz przygotować również z kaszą kuskus zamiast ryżu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cukinia faszerowana ryżem
Przedstawiamy przepis na cukinię faszerowaną ryżem i pomidorami – to danie zachwyca ciekawym smakiem, wyjątkowym aromatem oraz atrakcyjną formą podania. Cukinia jest warzywem o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Jej subtelny smak doskonale łączy się z wieloma składnikami i pozwala im wybrzmieć w potrawie. Konsystencja warzywa daje pełen wachlarz możliwości – chrupka skórka z aksamitnym miąższem sprawia, że cukinia faszerowana z ryżem wypada rewelacyjnie! Dodatek suszonych pomidorów i oliwek sprawia, że nadzienie zyskuje wyrazisty południowy charakter. Zwieńczona mozzarellą potrawa jest istną ucztą dla kubków smakowych!
Dla kogo?
Faszerowana cukinia wegetariańska z ryżem to doskonała propozycja obiadowa dla zwolenników dań bezmięsnych, ale nie tylko. Jeśli w kuchni lubisz podejmować kreatywne wyzwania, a stosowanie nieszablonowych rozwiązań sprawia Ci frajdę, ten przepis powinien przypaść Ci do gustu. Cukinia z ryżem sprawdzi się również w kulinarnym repertuarze u miłośników ciekawych połączeń smakowych.
Na jaką okazję?
Szukasz inspiracji na efektowne i smaczne danie obiadowe? Cukinia faszerowana ryżem może być Twoim daniem popisowym – wystarczy, że podążysz za naszym przepisem. Zapiekana cukinia to smakowita przekąska, idealna na lato. Cukinia faszerowana ryżem i pomidorami w słonecznej scenerii pozwoli poczuć prawdziwie południowy klimat!
Czy wiesz, że?
Podczas przygotowywania cukinii faszerowanej ryżem nie wyrzucaj miąższu. Wydrążony środek możesz dodać do nadzienia lub wykorzystać jako składnik innych potraw. Pozostały miąższ sprawdzi się jako dodatek do zupy z cukinii lub zupy jarzynowej. Możesz go także wykorzystać podczas przyrządzania przepysznych warzywnych placków z cukinią.
Dla urozmaicenia:
Cukinia faszerowana ryżem i pomidorami to jeden z wielu przepisów tego typu. Opcji jest nieskończenie wiele. Jeśli lubisz przyrządzać dania z cukinią w roli głównej, mamy dla Ciebie kilka propozycji. Polecamy przepis na cukinię po włosku, cukinię faszerowaną indykiem albo krewetki zapiekane w cukinii z kaszotto orientalnym!