Składniki
100 gramów
1 opakowanie
0.5 łyżeczki
1 sztuka
1 sztuka
25 gramów
1 sztuka
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj wszystkie warzywa z przepisu. Cebulkę posiekaj w niewielką kostkę. Szpinak pokrój dość drobno. Cukinię obierz ze skórki (jeśli nie jest młoda) zetrzyj na tarce o dużych oczkach, lekko osól i połóż na sicie, aby odcisnąć nadmiar soków.
Krok 2
Do 100 ml zimnej wody wsyp zawartość saszetki Knorr. Zupę zagotuj, często mieszając, a następnie odstaw do ostygnięcia.
Krok 3
W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj jajko i schłodzoną zupę Knorr, a wszystkie składniki wymieszaj na gładkie ciasto. Do miski dodaj posiekaną cebulę, szpinak i mocno odciśniętą cukinię. Całość ponownie delikatnie wymieszaj, by połączyć warzywa z ciastem.
Krok 4
Na patelnię wlej niewielką ilość oleju. Gdy tłuszcz będzie gorący, wykładaj na nie ciasto i za pomocą łyżki formuj okrągłe płaskie placki. Smaż z każdej strony, aż będą rumiane i chrupiące. Po smażeniu odsącz na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu i od razu podawaj.
Dobra rada:
Wyśmienite placki warzywne z cukinią najlepiej smakują z dodatkiem kremowego dipu jogurtowo-czosnkowego lub kleksem gęstej, kwaśnej śmietany.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kremowa zupa brokułowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywne placki z cukinią
Zdarzają się takie dni, kiedy nawet najwięksi pasjonaci gotowania nie mają czasu lub ochoty na wejście do kuchni. Co zrobić, gdy mimo tego kiszki marsza grają? Dobrze jest zaopatrzyć się w proste przepisy, które udają się przy minimalnym nakładzie pracy. Na pierwszy ogień idą warzywne placki z cukinią, których przygotowanie jest wyjątkowo proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu.
Dla kogo?
Chrupiące i złociste placki warzywne z cukinią pokochają wszyscy, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Tak samo osoby, którym zależy na czasie – porcja dla 4 osób będzie gotowa w zaledwie 15 minut. To błyskawiczne danie posmakuje zarówno fanom kuchni wegetariańskiej jak i wielbicielom potraw mięsnych.
Na jaką okazję?
Warzywne placki z cukinią doskonale sprawdzą się w roli szybkiego obiadu. Okaże się, że nawet przy dużej liczbie obowiązków nie trzeba rezygnować z domowych przysmaków. Co powiecie na gorącą kolację prosto z patelni? Do dzieła!
Czy wiesz, że?
Dzięki apetycznym placuszkom łatwo będzie przemycić do diety różne warzywa, a nawet szpinak, będący cennym źródłem witamin A i C,= oraz żelaza i folianów. Wiedzieliście, że jest spokrewniony z komosą ryżową oraz burakiem i najprawdopodobniej pochodzi z południowo-zachodniej Azji? Do Polski szpinak trafił dopiero w XVII wieku i od razu został doceniony nie tylko jako roślina jadalna, ale również i lecznicza.
Dla urozmaicenia:
Zamiast czerwonej cebuli możecie wykorzystać kombinację czosnku i świeżej mięty. Pyszne placki z cukinią można przygotować również w wersji mięsnej – wystarczy do ciasta dodać drobno pokrojony i podsmażony wędzony boczek, który doskonale podkreśli smak oraz aromat chrupiącej potrawy. Smacznego!