Ryba w cukini przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryba w cukini

Autor: Paulina

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

6 łyżek

2 sztuki

null szczypt

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę (dorsz lub łosoś) opłukać i dokładnie osuszyć. Oprószyć solą, przyprawą do ryb i świeżo zmielonym pieprzem.

Krok 2

Cukinię obierać obieraczką do warzyw tak aby otrzymać jak najwięcej cienkich plasterków. Każdy filet ryby zawinąć w 2 - 3 pasków cukinii.

Krok 3

Patelnię rozgrzać i rozsmarować 1 łyżkę oliwy z oliwek. Ułożyć rybę i smażyć przez 2 minuty, następnie delikatnie przełożyć na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2 minuty, do czasu aż ryba będzie usmażona w środku a cukinia lekko zrumieniona w całości.

Krok 4

Rybe podać z ryżem ale można podać również z rukolą. Na wierzch rukoli położyć po kawałku ryby, dodać po 3 łyżki pesto z bazylii, posypać orzeszkami pinii lub pistacjami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba w cukini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba w cukini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba w cukini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba w cukini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba w cukini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba w cukini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba w cukini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba w cukini - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej