
Składniki
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
6 łyżek
2 sztuki
null szczypt
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rybę (dorsz lub łosoś) opłukać i dokładnie osuszyć. Oprószyć solą, przyprawą do ryb i świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 2
Cukinię obierać obieraczką do warzyw tak aby otrzymać jak najwięcej cienkich plasterków. Każdy filet ryby zawinąć w 2 - 3 pasków cukinii.
Krok 3
Patelnię rozgrzać i rozsmarować 1 łyżkę oliwy z oliwek. Ułożyć rybę i smażyć przez 2 minuty, następnie delikatnie przełożyć na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2 minuty, do czasu aż ryba będzie usmażona w środku a cukinia lekko zrumieniona w całości.
Krok 4
Rybe podać z ryżem ale można podać również z rukolą. Na wierzch rukoli położyć po kawałku ryby, dodać po 3 łyżki pesto z bazylii, posypać orzeszkami pinii lub pistacjami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej