Makaron z sosem z tuńczyka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z sosem z tuńczyka

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

2 łyżki

1 sztuka

400 gramów

null

null

2 opakowania

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew i cebulę obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę.

Krok 3

Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, dodaj marchewkę i przesmaż. Dodaj koncentrat i wlej rosół. Całość przykryj i duś ok. 10 minut. Przypraw pieprzem do smaku.

Krok 4

Tuńczyka wyjmij z puszki i podziel widelcem na mniejsze kawałki, dodaj łyżkę kaparów.

Krok 5

Natkę pietruszki umyj i drobno posiekaj. Makaron ugotuj al dente z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Wyłóż makaron, polej sosem i posyp natką pietruszki.

Krok 2

Zagotuj 2 szklanki wody i rozprowadź w niej Rosół z kury Knorr.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z sosem z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z sosem z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z sosem z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z sosem z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z sosem z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z sosem z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z sosem z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z sosem z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej