Orecchiette po włosku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orecchiette po włosku

Autor: Kamila Kolbuch

ratingratingratingratingrating

3

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 słoik

250 gramów

20 sztuk

1 sztuka

2 łyżeczki

1 opakowanie

2 łyżeczki

500 mililitrów

1 opakowanie

1 szczypta

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Oliwki kroimy w plastry. Karczochy odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę i pokrojone warzywa. Doprawiamy solą i pieprz, dodajemy przyprawy - do lasagne, czosnek z ziołami i cukier. Całość zalewamy passatą i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 25 minut.

Krok 2

W tym czasie wstawiamy wodę na makaron orecchiette. Wrzącą wodę solimy i wsypujemy zawartość opakowania do garnka. Gotujemy al dente. Odcedzamy makaron i łączymy z gorącym sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orecchiette po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orecchiette po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orecchiette po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orecchiette po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orecchiette po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orecchiette po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orecchiette po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orecchiette po włosku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej