
Składniki
1 słoik
250 gramów
20 sztuk
1 sztuka
2 łyżeczki
1 opakowanie
2 łyżeczki
500 mililitrów
1 opakowanie
1 szczypta
2 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Oliwki kroimy w plastry. Karczochy odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę i pokrojone warzywa. Doprawiamy solą i pieprz, dodajemy przyprawy - do lasagne, czosnek z ziołami i cukier. Całość zalewamy passatą i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 25 minut.
Krok 2
W tym czasie wstawiamy wodę na makaron orecchiette. Wrzącą wodę solimy i wsypujemy zawartość opakowania do garnka. Gotujemy al dente. Odcedzamy makaron i łączymy z gorącym sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej