Zapiekanka makaronowa z serem i szynką
NOWY PRZEPIS
łatwe
84 osoby zapisały

Składniki
100 gramów
200 gramów
1 opakowanie
50 gramów
100 mililitrów
500 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nagrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem lub do 200°C bez termoobiegu. Pokrój szynkę w kostkę.
Krok 2
W garnku wymieszaj dokładnie Zapiefix z zimną wodą i śmietaną. Zagotuj sos i mieszaj gotując przez 2 minuty.
Krok 3
Dodaj szynkę i makaron do garnka, wymieszaj dokładnie, wlej do naczynia do zapiekania.
Krok 4
Posyp tartym serem, piecz w piekarniku 25 do 30 minut, do momentu, w którym makaron będzie ugotowany, a ser złocisto-brązowy.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej


































