Zapiekanka makaronowa z serem i szynką
NOWY PRZEPIS
łatwe
59 osób zapisało

Składniki
100 gramów
200 gramów
1 opakowanie
50 gramów
100 mililitrów
500 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nagrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem lub do 200°C bez termoobiegu. Pokrój szynkę w kostkę.
Krok 2
W garnku wymieszaj dokładnie Zapiefix z zimną wodą i śmietaną. Zagotuj sos i mieszaj gotując przez 2 minuty.
Krok 3
Dodaj szynkę i makaron do garnka, wymieszaj dokładnie, wlej do naczynia do zapiekania.
Krok 4
Posyp tartym serem, piecz w piekarniku 25 do 30 minut, do momentu, w którym makaron będzie ugotowany, a ser złocisto-brązowy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej