Zapiekanka makaronowa z warzywami i serem
NOWY PRZEPIS
łatwe
105 osób zapisało

Składniki
200 gramów
200 gramów
1 opakowanie
100 mililitrów
500 mililitrów
50 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nagrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem lub do 200°C bez termoobiegu. Pokrój brokuła w różyczki, a paprykę w kostkę 1,4 x 1,5 cm.
Krok 2
W garnku wymieszaj dokładnie Zapiefix z zimną wodą i śmietaną.
Krok 3
Dodaj brokuły, czerwoną paprykę, zagotuj sos i gotuj 2 minuty ciągle mieszając.
Krok 4
Dodaj makaron, wymieszaj i przelej do naczynia do zapiekania. Posyp serem i piecz w piekarniku 25 do 30 minut, do momentu, w którym makaron będzie ugotowany, a ser złocisto-brązowy.

Dobra rada:
Smakuje równie wyśmienicie z żółtym serem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej