Zapiekanka makaronowa z warzywami i serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka makaronowa z warzywami i serem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

105 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

1 opakowanie

100 mililitrów

500 mililitrów

50 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem lub do 200°C bez termoobiegu. Pokrój brokuła w różyczki, a paprykę w kostkę 1,4 x 1,5 cm.

Krok 2

W garnku wymieszaj dokładnie Zapiefix z zimną wodą i śmietaną.

Krok 3

Dodaj brokuły, czerwoną paprykę, zagotuj sos i gotuj 2 minuty ciągle mieszając.

Krok 4

Dodaj makaron, wymieszaj i przelej do naczynia do zapiekania. Posyp serem i piecz w piekarniku 25 do 30 minut, do momentu, w którym makaron będzie ugotowany, a ser złocisto-brązowy.

przepisy.pl

Dobra rada:

Smakuje równie wyśmienicie z żółtym serem.

1

Opinie o przepisie

  • Maria

    Maria , 09.09.2025

    Nie mam czasu na gotowanie, więc lubię ekspresowe dania. Ten przepis jest super, mega szybko się robi, wszystkim smakowało.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka makaronowa z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej