Zapiekanka makaronowa z warzywami i serem
NOWY PRZEPIS
łatwe
0 osób zapisało

Składniki
200 gramów
200 gramów
1 opakowanie
100 mililitrów
500 mililitrów
50 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nagrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem lub do 200°C bez termoobiegu. Pokrój brokuła w różyczki, a paprykę w kostkę 1,4 x 1,5 cm.
Krok 2
W garnku wymieszaj dokładnie Zapiefix z zimną wodą i śmietaną.
Krok 3
Dodaj brokuły, czerwoną paprykę, zagotuj sos i gotuj 2 minuty ciągle mieszając.
Krok 4
Dodaj makaron, wymieszaj i przelej do naczynia do zapiekania. Posyp serem i piecz w piekarniku 25 do 30 minut, do momentu, w którym makaron będzie ugotowany, a ser złocisto-brązowy.

Dobra rada:
Smakuje równie wyśmienicie z żółtym serem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej