Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pomidorami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

94 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

200 gramów

1 opakowanie

100 gramów

100 mililitrów

50 gramów

400 mililitrów

14 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem lub do 200°C bez termoobiegu. Pokrój pierś z kurczaka w kostkę, a pomidorki na połówki.

Krok 2

W dużym garnku podsmaż kurczaka na 1 łyżce oleju do momentu, aż będzie złocisty.

Krok 3

Zapiefix wymieszaj dokładnie z wodą i śmietaną, dodaj do garnka. Zagotuj sos i gotuj mieszając przez dwie minuty.

Krok 4

Dodaj makaron i pomidorki koktajlowe do garnka, wymieszaj, przełóż wszystko do naczynia do zapiekania.

Krok 5

Posyp serem, piecz w piekarniku 25 do 30 minut, do momentu, w którym makaron będzie ugotowany, a ser złocisto-brązowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej