Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pomidorami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

84 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

200 gramów

1 opakowanie

100 gramów

100 mililitrów

50 gramów

400 mililitrów

14 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem lub do 200°C bez termoobiegu. Pokrój pierś z kurczaka w kostkę, a pomidorki na połówki.

Krok 2

W dużym garnku podsmaż kurczaka na 1 łyżce oleju do momentu, aż będzie złocisty.

Krok 3

Zapiefix wymieszaj dokładnie z wodą i śmietaną, dodaj do garnka. Zagotuj sos i gotuj mieszając przez dwie minuty.

Krok 4

Dodaj makaron i pomidorki koktajlowe do garnka, wymieszaj, przełóż wszystko do naczynia do zapiekania.

Krok 5

Posyp serem, piecz w piekarniku 25 do 30 minut, do momentu, w którym makaron będzie ugotowany, a ser złocisto-brązowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej