
Składniki
0.5 szklanki
4 łyżki
1 szklanka
1 łyżeczka
3 łyżki
750 gramów
2 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jabłka umyj, obierz, pokrój na kawałki i usuń gniazda nasienne. Pokrój w plasterki.
Krok 2
Mleko podgrzej z masłem i dopraw łyżką cukru.
Krok 3
0.75 ryżu włóż do wysmarowanej tłuszczem formy.
Krok 4
Zalej ciepłym mlekiem z masłem. Na ryżu rozłóż jabłka.
Krok 5
Posyp je 3 łyżkami cukru i cynamonem. Przykryj resztą ryżu.
Krok 6
Na wierzchu rozprowadź śmietanę. Piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej