Ryżowa zapiekanka z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryżowa zapiekanka z jabłkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

4 łyżki

1 szklanka

1 łyżeczka

3 łyżki

750 gramów

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka umyj, obierz, pokrój na kawałki i usuń gniazda nasienne. Pokrój w plasterki.

Krok 2

Mleko podgrzej z masłem i dopraw łyżką cukru.

Krok 3

0.75 ryżu włóż do wysmarowanej tłuszczem formy.

Krok 4

Zalej ciepłym mlekiem z masłem. Na ryżu rozłóż jabłka.

Krok 5

Posyp je 3 łyżkami cukru i cynamonem. Przykryj resztą ryżu.

Krok 6

Na wierzchu rozprowadź śmietanę. Piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryżowa zapiekanka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryżowa zapiekanka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryżowa zapiekanka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryżowa zapiekanka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryżowa zapiekanka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryżowa zapiekanka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryżowa zapiekanka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryżowa zapiekanka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Pejzanka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej