Pasteryzowanie kompotu w piekarniku – ile to robić? Jak długo?

Pasteryzowanie kompotu pozwala przechować go przez wiele miesięcy i rozkoszować się wspaniałym napojem nawet w środku zimy. Podpowiadamy, ile pasteryzować kompot z czereśni, wiśni, jabłek i innych owoców.

Pasteryzowanie kompotu – metody

Kompot może być pasteryzowany w wodzie lub na sucho w piekarniku. Oba sposoby mają swoich zwolenników i przeciwników, więc najlepiej wypróbować jeden i drugi, a później samodzielnie ocenić efekty.

Pasteryzacja kompotu w piekarniku jest rozwiązaniem ekonomicznym, bo jednocześnie można zapasteryzować nawet kilkanaście litrowych słoików. Po pasteryzacji słoiki powinny pozostać w piekarniku do momentu całkowitego wystygnięcia. Po upływie określonego czasu pasteryzacji słoiki można też wyjąć z piekarnika i ustawić na blacie do góry dnem.Pasteryzacja w wodzie jest prosta i daje pewność odpowiedniego utrwalenia przetworów. Kompot można pasteryzować w garnku wyścielonym ściereczką lub w specjalnym garnku (powidlaku) z dodatkowym perforowanym dnem. Słoiki podczas pasteryzacji powinny być zalane wodą do wysokości ¾, a po wyciągnięciu z garnka należy ustawić je do góry dnem. Słoiki odwracamy do normalnej pozycji dopiero po całkowitym wystygnięciu i wtedy też należy je przenieść w suche, chłodne i zacienione miejsce.

Ile pasteryzować kompot?

Jak długo pasteryzować kompot z czereśni, gruszek, truskawek, śliwek, jabłek lub innych owoców? Pasteryzacja kompotu w piekarniku w temperaturze 120-130°C powinna trwać ok. 30 minut. Pasteryzacja domowych przetworów w wodzie trwa zwykle 15-30 minut, licząc od momentu zagotowania wody.