Jakie śliwki na kompot wigilijny? Jakie inne owoce suszyć do kompotu?

Już niedługo kolejne Święta Bożego Narodzenia oraz wigilijna kolacja. Posiłek ten obfituje w wiele tradycyjnych potraw i napojów spożywanych tylko ten jeden raz w roku. Jednym z nich jest kompot wigilijny. Jak przygotować ten przepyszny napój? Jakie śliwki na kompot wigilijny użyć, aby uzyskać najlepszy smak?

Czym jest kompot z suszu?

Wigilijny kompot z suszonych owoców to napój dość kontrowersyjny. Jedni go kochają i czekają na niego cały rok. Inni natomiast mają mdłości już od samego zapachu. Jednak odkładając na bok preferencje obu stron, trzeba jasno stwierdzić jest to tradycyjny wigilijny przysmak.

Ciężko bez niego wyobrazić sobie tę wyjątkową kolację. Jaki jest najlepszy przepis na wigilijny kompot? Jakie owoce na kompot z suszu użyć, aby uzyskać najlepszy smak?

Jakie śliwki do kompotu wigilijnego?

Oryginalny wigilijny kompot z suszu składa się z kilku składników. Ich dobór może zależeć od preferencji tego, kto go przygotowuje. Jednak niezaprzeczalną bazą dla tego napoju są odpowiednie śliwki.

To one nadają bowiem ten charakterystyczny, lekko dymny aromat. Również to, jakie śliwki do kompotu wigilijnego użyjemy ma znaczenie. Najlepszym wyborem będą polskie śliwki węgierki, które cechują się wyjątkową głębokim smakiem. Zdecydowanie odradzamy gotowe suszone śliwki kalifornijskie, z których kompot wyjdzie dość mdły.

Jak wysuszyć śliwki na kompot?

Skoro już wiecie, jakie śliwki do kompotu wigilijnego użyć, przejdźmy do tego, jak je wysuszyć. Warto zrobić to samemu, ponieważ wtedy mamy pewność, że kupione owoce będą wolne od szkodliwej chemii. Dodatkowo susząc w odpowiedni domowy sposób, wydobędziemy z nich najwięcej aromatu.

Suszenie owoców to prosty i łatwy sposób ich konserwacji. Pozwala on zachować w owocach większość witamin i minerałów. Do odpowiedniego wysuszenia śliwek potrzebna będzie elektryczna suszarka do owoców lub piekarnik. Umyte śliwki rozkrajamy, wyciągamy pestki, układamy na tacce i wkładamy do urządzenia. Ustawiamy temperaturę na 50-60°C. W suszarce elektrycznej powinny być gotowe po ok. 4 godzinach, natomiast w piekarniku suszyć powinny się aż 24 godziny.

Jakie owoce suszyć na kompot wigilijny? Co dodać oprócz śliwek?

Jak już wspominaliśmy tradycyjny kompot wigilijny to nie tylko suszone śliwki. Aby uzyskać bogatszy smak, dodać do niego można również innych owoców. W internecie można znaleźć wiele przepisów „na bogato”, jednak tradycyjny kompot powinien zawierać jeszcze tylko gruszkę i jabłko. Nadadzą mu one odrobinę słodyczy oraz głębi. Jeśli chcecie trochę poeksperymentować i lubicie nowoczesne dania wigilijne, możecie dodać również suszonych daktyli, fig czy moreli.

Jak przygotować wigilijny kompot z suszu?

Przygotowanie tradycyjnego kompotu wigilijnego nie jest czymś skomplikowanym. Aby go przyrządzić, potrzebować będziecie:

  • 200 g suszonych śliwek węgierek,
  • 200 g suszonych jabłek,
  • 200 g suszonych gruszek,
  • 3 litry wody,
  • cukier,
  • goździki,
  • laskę cynamonu,
  • startą skórkę pomarańczy.

Na początku opłuczcie dokładnie wszystkie owoce i umieśćcie w odpowiedniej wielkości garnku. Wlejcie wodę oraz dodajcie resztę składników i przypraw. Gotujcie całość około jednej godziny. Przygotowanie kompotu rozpocznijcie dzień wcześniej, gdyż najlepszy smak uzyskacie, gdy po gotowaniu pozostawicie go na jeden dzień w garnku.

Jakie owoce suszyć na kompot wigilijny? Wasze ulubione!

Wigilia i święta to czas, z którym nieodzownie łączy się kompot z suszu. Teraz i Wy wiecie, jakie śliwki na kompot wigilijny użyć oraz jak go przygotować. Pamiętajcie, że podczas kolacji możecie podawać go na ciepło lub chłodno. W obu wariantach smakuje wyśmienicie. Kompot będzie doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs, dlatego na Boże Narodzenie przygotujcie także kaczkę z sosem śliwkowym lub pieczonego królika.