Wigilijny kompot z suszonych owoców przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wigilijny kompot z suszonych owoców

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

149 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

285 osób wydrukowało

Pobierz pdf

319 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

200 gramów

300 gramów

3 sztuki

1 sztuka

3 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłucz wszystkie owoce w zimnej wodzie i przełóż do garnka.

Krok 2

Zalej 3 litrami wody, dodaj cukier i przyprawy, po czym gotuj około 1 godziny.

Krok 3

Pozostaw ugotowany kompot z owocami w garnku na drugi dzień. Podawaj według upodobania - schłodzony, bądź ciepły - jak typowy kompot do picia (w niektórych regionach kompot taki występuje jako zupa z suszu i podaje się ją z makaronem).

1

Opinie o przepisie

  • cherry1977 cherry1977

    cherry1977 cherry1977 , 03.12.2020

    TAK Ten kompot to współczesny boski nektar. Nie ma sobie równych. Pachnie miłością, magią świąt, owocową przyjemnością i słodką przyjemnością. To nie tylko smak Polski, ale też smak świata otulony zmysłowym aromatem goździków, uwodzicielską i rozgrzewającą mocą cynamonu, pomarańczową rozkoszą pochodzącą ze startej skórki. Ten kompot karmi zmysły i ciało, wspaniale rozgrzewa nawet na szczycie lodowej góry (jak wiadomo, każdy spędza Wigilię, jak chce). Suszona wędzona gruszka nadaje mu wyjątkowego zapachu, pięknego niczym świąteczny klimat. Kompot jest łatwy w przygotowaniu, a ze względu na słodki i owocowy aromat smakuje dużym i małym. Poza tym taki kompot ma długą tradycję i na stole wigilijnym powinien gościć obowiązkowo. Można go podawać z makaronem lub bez i pić zarówno na ciepło, jak i schłodzony. Ponadto taki kompot kryje w sobie dużo słodkiej i owocowej przyjemności, którą można zajadać się po królewsku. Suszone śliwki, gruszki i jabłka skradną serce każdego wielbiciela świątecznych smaków.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wigilijny kompot z suszonych owoców - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wigilijny kompot z suszonych owoców - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wigilijny kompot z suszonych owoców - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wigilijny kompot z suszonych owoców - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wigilijny kompot z suszonych owoców - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wigilijny kompot z suszonych owoców - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wigilijny kompot z suszonych owoców - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wigilijny kompot z suszonych owoców - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wigilijny kompot z suszonych owocówWigilijny kompot z suszonych owoców

Istnieją takie przepisy i przysmaki, które zachowywane są wyłącznie na specjalne okazje. Do nich zalicza się kompot z suszonych owoców na wigilię, który większość osób przyrządza tylko jeden raz w roku. Sprawdźcie, co zrobić, by był idealnym uzupełnieniem świątecznej kolacji.

Dla kogo?

Głęboki kolor, aromat i smak – oto znaki rozpoznawcze kompotu wigilijnego z suszonych owoców. Dla wielu osób to smak dzieciństwa, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by zafundować sobie świąteczną podróż w czasie.

Na jaką okazję?

Wigilijny kompot z suszonych owoców to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole! Lepiej od razu zrobić większą porcję, by móc cieszyć jego smakiem we wszystkie świąteczne dni w czasie spotkań z rodziną i przyjaciółmi.

Czy wiesz, że?

Bożonarodzeniowy napój można spotkać pod skróconą nazwą jako kompot z suszu.

Dla urozmaicenia:

Proponowany przepis na kompot wigilijny uwzględnia użycie suszonych śliwek, jabłek i gruszek. Dla wzbogacenia smaku można dołączyć też morele, figi oraz rodzynki.