
Składniki
200 gramów
200 gramów
200 gramów
300 gramów
3 sztuki
1 sztuka
3 litry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Opłucz wszystkie owoce w zimnej wodzie i przełóż do garnka.
Krok 2
Zalej 3 litrami wody, dodaj cukier i przyprawy, po czym gotuj około 1 godziny.
Krok 3
Pozostaw ugotowany kompot z owocami w garnku na drugi dzień. Podawaj według upodobania - schłodzony, bądź ciepły - jak typowy kompot do picia (w niektórych regionach kompot taki występuje jako zupa z suszu i podaje się ją z makaronem).
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wigilijny kompot z suszonych owoców
Istnieją takie przepisy i przysmaki, które zachowywane są wyłącznie na specjalne okazje. Do nich zalicza się kompot z suszonych owoców na wigilię, który większość osób przyrządza tylko jeden raz w roku. Sprawdźcie, co zrobić, by był idealnym uzupełnieniem świątecznej kolacji.
Dla kogo?
Głęboki kolor, aromat i smak – oto znaki rozpoznawcze kompotu wigilijnego z suszonych owoców. Dla wielu osób to smak dzieciństwa, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by zafundować sobie świąteczną podróż w czasie. Przepis na kompot świąteczny z suszonych owoców jest nieskomplikowany, dlatego każdy przyrządzi ten smaczny napój bez większych problemów. Jeśli po raz pierwszy planujesz zrobić wigilijny kompot – wystarczy, że będziesz trzymać się podanej receptury. Sukces gwarantowany!
Na jaką okazję?
Wigilijny kompot z suszonych owoców to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole! Lepiej od razu zrobić większą porcję, by móc cieszyć jego smakiem we wszystkie świąteczne dni w czasie spotkań z rodziną i przyjaciółmi.
Czy wiesz, że?
Po ugotowaniu kompotu możesz odcedzić suszone owoce i podać je na stół jako przekąską – dzięki temu nic się nie zmarnuje, a Ty i Twoi goście zyskacie bardzo smaczną zagryzkę!
Dla urozmaicenia:
Bożonarodzeniowy napój można spotkać pod skróconą nazwą jako kompot z suszu. Proponowany przepis na kompot wigilijny uwzględnia użycie suszonych śliwek, jabłek i gruszek. Dla wzbogacenia smaku można dołączyć też morele, figi oraz rodzynki. Z kolei jeśli chcesz przygotować bardzo delikatny w smaku kompot świąteczny z suszonych owoców, możesz ograniczyć lub całkowicie zrezygnować z dodatku goździków.