Wigilijny kompot z suszonych owoców

- Krok 1Opłucz wszystkie owoce w zimnej wodzie i przełóż do garnka.
- Krok 2Zalej 3 litrami wody, dodaj cukier i przyprawy, po czym gotuj około 1 godziny.
- Krok 3Pozostaw ugotowany kompot z owocami w garnku na drugi dzień. Podawaj według upodobania - schłodzony, bądź ciepły - jak typowy kompot do picia (w niektórych regionach kompot taki występuje jako zupa z suszu i podaje się ją z makaronem).

To tak naprawdę niedojrzałe kwiaty drzewa, a swoją nazwę zawdzięczają kształtowi podobnemu do gwoździ. Ich sposób wykorzystania często jest też podobny – wbija się je w szynkę lub pieczenie. Goździki z Indonezji są niezbędne do wielu marynat, którym nadają intensywnego aromatu. Stanowią gwóźdź programu kulinarnego, w którym to Ty jesteś szefem kuchni.

Istnieją takie przepisy i przysmaki, które zachowywane są wyłącznie na specjalne okazje. Do nich zalicza się kompot z suszonych owoców na wigilię, który większość osób przyrządza tylko jeden raz w roku. Sprawdźcie, co zrobić, by był idealnym uzupełnieniem świątecznej kolacji.
Dla kogo?
Głęboki kolor, aromat i smak – oto znaki rozpoznawcze kompotu wigilijnego z suszonych owoców. Dla wielu osób to smak dzieciństwa, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by zafundować sobie świąteczną podróż w czasie.
Na jaką okazję?
Wigilijny kompot z suszonych owoców to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole! Lepiej od razu zrobić większą porcję, by móc cieszyć jego smakiem we wszystkie świąteczne dni w czasie spotkań z rodziną i przyjaciółmi.
Czy wiesz, że?
Bożonarodzeniowy napój można spotkać pod skróconą nazwą jako kompot z suszu.
Dla urozmaicenia:
Proponowany przepis na kompot wigilijny uwzględnia użycie suszonych śliwek, jabłek i gruszek. Dla wzbogacenia smaku można dołączyć też morele, figi oraz rodzynki.