Wigilijny kompot z suszonych owoców przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wigilijny kompot z suszonych owoców

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

149 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

285 osób wydrukowało

Pobierz pdf

319 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

200 gramów

300 gramów

3 sztuki

1 sztuka

3 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłucz wszystkie owoce w zimnej wodzie i przełóż do garnka.

Krok 2

Zalej 3 litrami wody, dodaj cukier i przyprawy, po czym gotuj około 1 godziny.

Krok 3

Pozostaw ugotowany kompot z owocami w garnku na drugi dzień. Podawaj według upodobania - schłodzony, bądź ciepły - jak typowy kompot do picia (w niektórych regionach kompot taki występuje jako zupa z suszu i podaje się ją z makaronem).

1

Opinie o przepisie

  • cherry1977 cherry1977

    cherry1977 cherry1977 , 03.12.2020

    TAK Ten kompot to współczesny boski nektar. Nie ma sobie równych. Pachnie miłością, magią świąt, owocową przyjemnością i słodką przyjemnością. To nie tylko smak Polski, ale też smak świata otulony zmysłowym aromatem goździków, uwodzicielską i rozgrzewającą mocą cynamonu, pomarańczową rozkoszą pochodzącą ze startej skórki. Ten kompot karmi zmysły i ciało, wspaniale rozgrzewa nawet na szczycie lodowej góry (jak wiadomo, każdy spędza Wigilię, jak chce). Suszona wędzona gruszka nadaje mu wyjątkowego zapachu, pięknego niczym świąteczny klimat. Kompot jest łatwy w przygotowaniu, a ze względu na słodki i owocowy aromat smakuje dużym i małym. Poza tym taki kompot ma długą tradycję i na stole wigilijnym powinien gościć obowiązkowo. Można go podawać z makaronem lub bez i pić zarówno na ciepło, jak i schłodzony. Ponadto taki kompot kryje w sobie dużo słodkiej i owocowej przyjemności, którą można zajadać się po królewsku. Suszone śliwki, gruszki i jabłka skradną serce każdego wielbiciela świątecznych smaków.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wigilijny kompot z suszonych owoców - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wigilijny kompot z suszonych owoców - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wigilijny kompot z suszonych owoców - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wigilijny kompot z suszonych owoców - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wigilijny kompot z suszonych owoców - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wigilijny kompot z suszonych owoców - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wigilijny kompot z suszonych owoców - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wigilijny kompot z suszonych owoców - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wigilijny kompot z suszonych owocówWigilijny kompot z suszonych owoców

Istnieją takie przepisy i przysmaki, które zachowywane są wyłącznie na specjalne okazje. Do nich zalicza się kompot z suszonych owoców na wigilię, który większość osób przyrządza tylko jeden raz w roku. Sprawdźcie, co zrobić, by był idealnym uzupełnieniem świątecznej kolacji.

Dla kogo?

Głęboki kolor, aromat i smak – oto znaki rozpoznawcze kompotu wigilijnego z suszonych owoców. Dla wielu osób to smak dzieciństwa, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by zafundować sobie świąteczną podróż w czasie.

Na jaką okazję?

Wigilijny kompot z suszonych owoców to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole! Lepiej od razu zrobić większą porcję, by móc cieszyć jego smakiem we wszystkie świąteczne dni w czasie spotkań z rodziną i przyjaciółmi.

Czy wiesz, że?

Bożonarodzeniowy napój można spotkać pod skróconą nazwą jako kompot z suszu.

Dla urozmaicenia:

Proponowany przepis na kompot wigilijny uwzględnia użycie suszonych śliwek, jabłek i gruszek. Dla wzbogacenia smaku można dołączyć też morele, figi oraz rodzynki.