
Składniki
200 gramów
200 gramów
200 gramów
300 gramów
3 sztuki
1 sztuka
3 litry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Opłucz wszystkie owoce w zimnej wodzie i przełóż do garnka.
Krok 2
Zalej 3 litrami wody, dodaj cukier i przyprawy, po czym gotuj około 1 godziny.
Krok 3
Pozostaw ugotowany kompot z owocami w garnku na drugi dzień. Podawaj według upodobania - schłodzony, bądź ciepły - jak typowy kompot do picia (w niektórych regionach kompot taki występuje jako zupa z suszu i podaje się ją z makaronem).
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Goździki z Indonezji Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Wigilijny kompot z suszonych owoców
Istnieją takie przepisy i przysmaki, które zachowywane są wyłącznie na specjalne okazje. Do nich zalicza się kompot z suszonych owoców na wigilię, który większość osób przyrządza tylko jeden raz w roku. Sprawdźcie, co zrobić, by był idealnym uzupełnieniem świątecznej kolacji.
Dla kogo?
Głęboki kolor, aromat i smak – oto znaki rozpoznawcze kompotu wigilijnego z suszonych owoców. Dla wielu osób to smak dzieciństwa, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by zafundować sobie świąteczną podróż w czasie.
Na jaką okazję?
Wigilijny kompot z suszonych owoców to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole! Lepiej od razu zrobić większą porcję, by móc cieszyć jego smakiem we wszystkie świąteczne dni w czasie spotkań z rodziną i przyjaciółmi.
Czy wiesz, że?
Bożonarodzeniowy napój można spotkać pod skróconą nazwą jako kompot z suszu.
Dla urozmaicenia:
Proponowany przepis na kompot wigilijny uwzględnia użycie suszonych śliwek, jabłek i gruszek. Dla wzbogacenia smaku można dołączyć też morele, figi oraz rodzynki.