Kompot wigilijny z suszonych owoców – przepis | Przepisy.pl pixel

Wigilijny kompot z suszonych owoców

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

150 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

322 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

399 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

200 gramów

300 gramów

3 sztuki

1 sztuka

3 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłucz wszystkie suszone owoce na kompot wigilijny w zimnej wodzie i przełóż do garnka.

Krok 2

Zalej 3 litrami wody, dodaj cukier i przyprawy, po czym gotuj około 1 godziny.

Krok 3

Pozostaw ugotowany kompot wigilijny z suszonych owoców w garnku na drugi dzień. Podawaj według upodobania – schłodzony bądź ciepły – jak typowy kompot do picia (w niektórych regionach kompot wigilijny występuje jako zupa z suszu i podaje się ją z makaronem).

6

Opinie o przepisie

  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 31.12.2021

    TAK Ja wybieram owoce suszone, nie wędzone. Kompot jest wtedy jak u babci, ma delikatny smak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAJ* U mnie w domu dodajemy skórki z cytryny i pomarańczy oraz goździki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olga

    Olga , 21.12.2021

    Tak.To jest taka potrawa, która ewidentnie pachnie świętami. Robię tylko raz w roku, żeby nie straciła uroku:) I koniecznie z wędzoną gruszką. Natomiast wieczorem, po wigilinej kolacji, robię z tego kompotu drinki. Z żubrówką:))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Jędrzejak

    Magdalena Jędrzejak , 19.12.2021

    TAK, ja dodaję do kompotu z suszonych owoców skórkę pomarańczową i cytrynową oraz gwiazdkę anyżu. Pod koniec gotowania dolewam sok z pomarańczy i sok z cytryny. Słodzę dopiero pod koniec - miodem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Koz

    Klaudia Koz , 06.12.2021

    TAK moja rodzina uwielbia ten kompot z niewielką ilością gwiazdek anyżu - warto spróbować :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • cherry1977 cherry1977

    cherry1977 cherry1977 , 03.12.2020

    TAK Ten kompot to współczesny boski nektar. Nie ma sobie równych. Pachnie miłością, magią świąt, owocową przyjemnością i słodką przyjemnością. To nie tylko smak Polski, ale też smak świata otulony zmysłowym aromatem goździków, uwodzicielską i rozgrzewającą mocą cynamonu, pomarańczową rozkoszą pochodzącą ze startej skórki. Ten kompot karmi zmysły i ciało, wspaniale rozgrzewa nawet na szczycie lodowej góry (jak wiadomo, każdy spędza Wigilię, jak chce). Suszona wędzona gruszka nadaje mu wyjątkowego zapachu, pięknego niczym świąteczny klimat. Kompot jest łatwy w przygotowaniu, a ze względu na słodki i owocowy aromat smakuje dużym i małym. Poza tym taki kompot ma długą tradycję i na stole wigilijnym powinien gościć obowiązkowo. Można go podawać z makaronem lub bez i pić zarówno na ciepło, jak i schłodzony. Ponadto taki kompot kryje w sobie dużo słodkiej i owocowej przyjemności, którą można zajadać się po królewsku. Suszone śliwki, gruszki i jabłka skradną serce każdego wielbiciela świątecznych smaków.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wigilijny kompot z suszonych owoców - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wigilijny kompot z suszonych owoców - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wigilijny kompot z suszonych owoców - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wigilijny kompot z suszonych owoców - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wigilijny kompot z suszonych owoców - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wigilijny kompot z suszonych owoców - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wigilijny kompot z suszonych owoców - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wigilijny kompot z suszonych owoców - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wigilijny kompot z suszonych owocówWigilijny kompot z suszonych owoców

Istnieją takie przepisy i przysmaki, które zachowywane są wyłącznie na specjalne okazje. Do nich zalicza się kompot z suszonych owoców na Wigilię, który większość osób przyrządza tylko jeden raz w roku. Sprawdźcie, co zrobić, by kompot świąteczny z suszonych owoców był idealnym uzupełnieniem świątecznej kolacji.

Dla kogo?

Głęboki kolor, aromat i smak – oto znaki rozpoznawcze kompotu wigilijnego z suszonych owoców. Dla wielu osób kompot z suszonych owoców na Wigilię to smak dzieciństwa, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by zafundować sobie świąteczną podróż w czasie. Przepis na kompot świąteczny z suszonych owoców jest nieskomplikowany, dlatego każdy przyrządzi ten smaczny napój bez większych problemów. Jeśli po raz pierwszy planujesz zrobić wigilijny kompot – wystarczy, że będziesz trzymać się podanej receptury. Sukces gwarantowany!

Na jaką okazję?

Wigilijny kompot z suszonych owoców to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole! Lepiej od razu zrobić większą porcję, by móc cieszyć jego smakiem we wszystkie świąteczne dni w czasie spotkań z rodziną i przyjaciółmi.

Czy wiesz, że?

Po ugotowaniu kompotu świątecznego z suszonych owoców możesz odcedzić owoce i podać je na stół jako przekąską – dzięki temu nic się nie zmarnuje, a Ty i Twoi goście zyskacie bardzo smaczną zagryzkę!

Dla urozmaicenia:

Świąteczny kompot z suszonych owoców można spotkać pod skróconą nazwą jako kompot z suszu. Proponowany przepis na kompot wigilijny uwzględnia użycie suszonych śliwek, jabłek i gruszek. Dla wzbogacenia smaku można dołączyć też morele, figi oraz rodzynki. Z kolei, jeśli chcesz przygotować bardzo delikatny w smaku kompot świąteczny z suszonych owoców, możesz ograniczyć lub całkowicie zrezygnować z dodatku goździków.