Siemieniotka, inaczej zwana konopiotką, to pyszna zupa, którą możemy zjeść podczas wieczerzy wigilijnej. Czy gości również na Waszym stole? Jeżeli nie, to najwyższy czas, żeby to zmienić. Zdradzamy tajniki tej zupy i podpowiadamy, w jaki sposób przygotować ją w domu. Jesteście ciekawi? No to zaczynamy!

Siemieniotka – zupa wigilijna i jej historia

Czym jest siemieniotka? To zupa, której głównym składnikiem są nasiona konopi. Siemieniotkę podaje się zazwyczaj podczas kolacji wigilijnej, w niektórych regionach jest to coroczna tradycja.

Siemiotka – pochodzenie

Zastanawiacie się, w których miejscach w Polsce to danie cieszy się popularnością? Ta zupa jest charakterystyczna dla kuchni śląskiej, jednak możecie spotkać ją również w Małopolsce i w Wielkopolsce. Nie musicie jednak pochodzić z tych regionów, aby spróbować tej pysznej potrawy. Każdy może przygotować ją we własnej kuchni!

Siemieniotka wigilijna – przepis

Wiecie już, co to jest siemieniotka, więc teraz czas, żebyście spróbowali przyrządzić ją samodzielnie. Nie przejmujcie się, ta potrawa naprawdę nie wymaga wiele czasu ani wysiłku!

Będziecie potrzebować:

  • Bazy, czyli nasion konopnych, około kilogram
  • 120 mililitrów słodkiej śmietanki
  • 1 cebuli
  • Przypraw: pieprzu i sól według uznania
  • Chleba lub bułki na grzanki

Czas na proces gotowania:

Zagotujcie nasiona konopi z wodą, możecie podlewać je kilka razy, aby płyny nie wyparowały. Mieszanka ma pozostać na gazie aż do momentu pękania ziarenek, jeżeli zauważycie, że ten proces już się rozpoczął, to zakończcie gotowanie. Zmielcie konopie w maszynce i dolejcie do masy pół litra wody. Ponownie zacznijcie gotować mieszankę, dodajcie cebulę i słodką śmietankę. Wyjmijcie cebulę i zajmijcie się przyprawianiem - to od Was zależy, ile soli i pieprzu chcecie dodać. Gotowe! Siemieniotka wigilijna najlepiej smakuje z chrupiącymi grzankami.

Siemieniotka – zupa wigilijna i nasze pomysły

Poznaliście wszystkie informacje na temat siemieniotki, więc teraz czas wykorzystać je w swojej kuchni. Ta zupa jest tradycyjną potrawą, więc nie dodawajcie do niej zbyt dużo składników.

Nie możecie wykazać się swoją kreatywnością, więc najlepiej wrzucić do zupy kaszę gryczaną lub ryż. Te tradycyjne składniki z pewnością dobrze się sprawdzą. Możecie również przygotować grzanki z chleba i dodać je do zupy, jesteśmy pewni, że to połączenie jeszcze bardziej urozmaici siemieniotkę.

Co powiecie na tę potrawę i drożdżowe bułeczki? Naszym zdaniem ten pomysł brzmi całkiem nieźle! Świeże pieczywo świetnie sprawdza się w towarzystwie rozgrzewającej zupy! Szukacie kolejnej propozycji na grzanki, które również będą pasować do tego dania? Z pewnością nie oprzecie się temu przysmakowi. Koniecznie spróbujcie grzanek z serem po walijsku i cieszcie się niepowtarzalnym smakiem.

Siemieniotka śląska to naprawdę prosta potrawa. Znacie już specyfikę tej zupy i składniki, dzięki którym będzie wyśmienicie smakować. Nie pozostało Wam nic innego, jak udać się do kuchni i spróbować naszej receptury. Zaskoczcie swoją rodzinę i zaserwujcie im tę zupę podczas kolacji wigilijnej. Z pewnością wszyscy będą zachwyceni. Smacznego!