
Składniki
10 dekagramów
7 sztuk
0.5 kilograma
10 dekagramów
35 dekagramów
6 dekagramów
20 mililitrów
20 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże wymieszaj z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia.
Krok 2
Masło* rozpuść w rondelku, ostudź.
Krok 3
6 żółtek zmiksuj z 10 dag cukru. Dodaj pozostałą mąkę, rozczyn i masło. Wyrób ciasto i zostaw na 30 minut.
Krok 4
Twarożek zmiel, dodaj 1 żółtko i 2 łyżki cukru. Wymieszaj i połącz z owocami.
Krok 5
Z ciasta formuj bułeczki i nadziewaj masą serową. Piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej