Składniki
10 dekagramów
7 sztuk
0.5 kilograma
10 dekagramów
35 dekagramów
6 dekagramów
20 mililitrów
20 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże wymieszaj z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia.
Krok 2
Masło* rozpuść w rondelku, ostudź.
Krok 3
6 żółtek zmiksuj z 10 dag cukru. Dodaj pozostałą mąkę, rozczyn i masło. Wyrób ciasto i zostaw na 30 minut.
Krok 4
Twarożek zmiel, dodaj 1 żółtko i 2 łyżki cukru. Wymieszaj i połącz z owocami.
Krok 5
Z ciasta formuj bułeczki i nadziewaj masą serową. Piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej