Drożdżowe bułeczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Drożdżowe bułeczki

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
15 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

10 dekagramów

7 sztuk

0.5 kilograma

10 dekagramów

35 dekagramów

6 dekagramów

20 mililitrów

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże wymieszaj z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia.

Krok 2

Masło* rozpuść w rondelku, ostudź.

Krok 3

6 żółtek zmiksuj z 10 dag cukru. Dodaj pozostałą mąkę, rozczyn i masło. Wyrób ciasto i zostaw na 30 minut.

Krok 4

Twarożek zmiel, dodaj 1 żółtko i 2 łyżki cukru. Wymieszaj i połącz z owocami.

Krok 5

Z ciasta formuj bułeczki i nadziewaj masą serową. Piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżowe bułeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżowe bułeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżowe bułeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżowe bułeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżowe bułeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżowe bułeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżowe bułeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Drożdżowe bułeczki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
13 osób ogląda przepis:
Tofu w rajskim curry
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej