Drożdżowe bułeczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Drożdżowe bułeczki

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
15 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

10 dekagramów

7 sztuk

0.5 kilograma

10 dekagramów

35 dekagramów

6 dekagramów

20 mililitrów

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże wymieszaj z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia.

Krok 2

Masło* rozpuść w rondelku, ostudź.

Krok 3

6 żółtek zmiksuj z 10 dag cukru. Dodaj pozostałą mąkę, rozczyn i masło. Wyrób ciasto i zostaw na 30 minut.

Krok 4

Twarożek zmiel, dodaj 1 żółtko i 2 łyżki cukru. Wymieszaj i połącz z owocami.

Krok 5

Z ciasta formuj bułeczki i nadziewaj masą serową. Piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżowe bułeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżowe bułeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżowe bułeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżowe bułeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżowe bułeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżowe bułeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżowe bułeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Drożdżowe bułeczki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej